Ενας παλιός γνώριμος της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής δικαιοσύνης, ο Τούρκος μαφιόζος Γιασάμ Αγιαβέφε, που αντί να διωχθεί πολιτογραφήθηκε Ελληνας, χάρη στη… μεγαλοψυχία του Αδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη, έγινε πρωταγωνιστής σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε στην Τουρκία και περιγράφει τη μαφία του τζόγου.
Στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Murat Ağırel «Βρώμικος Τροχός» φιλοξενείται συνέντευξη του μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ όπου μεταξύ άλλων περιγράφει πώς έγινε κουμπάρος του καταζητούμενου βαρόνου των στοιχημάτων Γιασάμ Αγιαβέφε.
Στο σχετικό ρεπορτάζ του τουρκικού Tele1 διαβάζουμε σε απόσπασμα του βιβλίου πώς ο Σεντάτ Πεκέρ που τώρα ζει στο εξωτερικό συνάντησε τον Αγιαβέφε.
«Ο Αγιαβέφε ζήτησε την υποστήριξη του Πεκέρ προκειμένου να ξεπεράσει κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Κύπρο και να διευθύνει την επιχείρησή του», γράφει το βιβλίο.
Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Εράι Κενανόγλου, ο οποίος ήταν γνωστός ως πρώην δεξί χέρι του Πεκέρ, ειδικός σε ιστοσελίδες στοιχημάτων και παράνομου τζόγου, να μεσολαβήσει για να γίνει ο Πέκερ κουμπάρος στον γάμο του.
Ο Κενανόγλου το έκανε και ο Πεκέρ έγινε κουμπάρος στον γάμο του Αγιαβέφε το 2014. Με αυτόν τον τρόπο, ο Αγιαβέφε αποκτά ένα είδος ασυλίας στην Κύπρο. Δεν είναι γνωστό τι συνέβη στη συνέχεια, αλλά ο Κενανόγλου δέχθηκε ένοπλη επίθεση στις 18 Μαΐου 2019. Από θαύμα γλίτωσε το θάνατο. Οι δικηγόροι του κατέθεσαν στοιχεία σε εισαγγελίες, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Ιντερπόλ. Αναφέρουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις των εκτελεστών. Αλλά δεν υπήρξε πρόοδος.
Αναφέρονται και άλλες ενέργειες του Πεκέρ, μέχρι που φτάνει σε δίκη και ο Κενάνογλου καταθέτει ότι ο Πεκέρ κέρδισε εκατομμύρια δολάρια από τη συνεργασία του με τον Αγιαβέφε.
Σχετικά με τις δράσεις του Αγιαβέφε στα Κατεχόμενα: Αποκάλυψη: Ιδιοκτήτης καζίνο στα Κατεχόμενα ο Τούρκος καταζητούμενος που πολιτογραφήθηκε Έλληνας με συστατική επιστολή Άδωνη
«Δολοφονία»
Αναφέρεται ότι ο Αγιαβέφε φέρεται να είπε: «Δεν μπορώ να πάω στην Κύπρο γιατί το όνομά μου εμπλέκεται σε μια δολοφονία, έχω εχθρούς, δεν μπορούν να με αγγίξουν αν είσαι κουμπάρος μου» και ότι επέστρεψε στην Κύπρο αφού ο Πεκέρ έγινε κουμπάρος.
Μετά το γάμο του στα τέλη του 2014, ο Αγιαβέφε συνέχισε τις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο γράφει το ρεπορτάζ του Tele1 για το καινούργιο βιβλίο.
Στη συνέντευξή του ο Πεκέρ περιγράφει την πρώτη φορά που συναντήθηκε με το Αγιαβέφε: «Το 2014, αφού αποφυλακίστηκα από τη φυλακή Silivri, όπου κρατούμουν λόγω της έρευνας Ergenekon, ο Κενανόγλου, τον οποίο γνώριζα τόσο τον πατέρα του όσο και τον ίδιο, μου είπε ότι είχε έναν φίλο που ονομαζόταν Γιασάμ Αγιαβέφε και ότι ήθελαν να με επισκεφθούν μαζί. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άκουσα το όνομα του Αγιαβέφε στη ζωή μου. Όταν ήρθαν να με επισκεφθούν, μου είπαν ότι ο Αγιαβέφε έμενε στο Κιργιστάν».
«Είχα μεγάλο σεβασμό για τον πατέρα του Κενανόγλου […]. Για το λόγο αυτό, δεν αρνήθηκα το αίτημα του. Νομίζω ότι παραβρέθηκα στο γάμο σε ένα ληξιαρχείο στο Αβτζιλάρ (Κωνσταντινούπολη) και ήμουν μάρτυρας. Μετά, όταν ήρθαν να με επισκεφθούν για να με ευχαριστήσουν, τους ξαναείδα. Έτσι, δεν ξαναείδα τον Αγιαβέφε εδώ και 14 χρόνια. Δεν του μίλησα ποτέ στο τηλέφωνο».
Σε ερώτηση αν ο Αγιαβέφε είχε ζητήσει τη βοήθειά του τα επόμενα χρόνια, ο Πεκέρ απαντάει: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ζητήσει βοήθεια από εμένα, καθώς εξακολουθώ να έχω αισθήματα αντιπάθειας και μίσους προς αυτό το πρόσωπο».
Ερωτηθείς αν έχει συναντήσει τον Αγιαβέφε στην Ελλάδα απάντησε: «Θα συναντήσω τον Αγιαβέφε και ανθρώπους σαν κι αυτόν μόνο στην κόλαση».
Διαβάστε σχετικά: Η μαφία τακτοποίησε τη σύζυγο και ο Αδωνης τον Αγιαβέφε
Ποιος είναι ο Αγιαβέφε
Το Φεβρουάριο του 2019 ο Αγιαβέφε συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα επειδή έφερε πλαστή ταυτότητα. Στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους ο Αγιαβέφε οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία. Σε βάρος του είχε εκδοθεί «ερυθρό σήμα» για το αδίκημα της σύστασης οργάνωσης για τη διάπραξη εγκλήματος και απάτη περί τα παίγνια. Δηλαδή για υποθέσεις που είχαν να κάνουν με τζόγο. Η πλευρά Αγιαβέφε προσέφυγε στον Αρειο Πάγο. Το Ε΄ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου συνεδρίασε λίγες μέρες μετά και αποφάσισε τη μη έκδοση Αγιαβέφε στην Τουρκία.
Οι αποφάσεις αυτές βασίστηκαν σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος ήταν διωκόμενος από το καθεστώς Ερντογάν, επομένως δεν έπρεπε να παραδοθεί στις τουρκικές αρχές, αφού η δίκαιη αντιμετώπισή του από αυτές δεν θα ήταν εξασφαλισμένη.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, o Αγιαβέφε ήταν ήδη πολίτης τριών χωρών και καταδικασμένος για απάτη με τυχερά παιχνίδια και την ίδια στιγμή δραστηριοποιούνταν στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ η σύζυγός του είχε εξασφαλίσει διαβατήριο από τη Greek mafia.
Αφού δεν εκδόθηκε στην Τουρκία, ο Αγιαβέφε παρέμεινε στη χώρα μας. Μήνες μετά πολιτογραφήθηκε Ελληνας για την επιχειρηματική του προσφορά στην Ελλάδα µε υπογραφή του Μάκη Βορίδη και συστατική επιστολή του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τον εμφάνιζε ως ευεργέτη της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης:
Προκαλεί το Μαξίμου για Τέμπη: «Υπάρχει τεράστια παραπλάνηση της κοινής γνώμης»