Γιάννης Στουρνάρας, ένας Προφήτης, μα τι Προφήτης…

Γιάννης Στουρνάρας, ένας Προφήτης, μα τι Προφήτης…

Αν δεν υπήρχε έπρεπε να τον εφεύρουν. Αν δεν είχε τη θέση που έχει, έπρεπε να τον κάνουν βασιλιά. Ή πρωθυπουργό, πράγμα που έχει ακουστεί ως ιδέα.

Είναι ο άνθρωπος που ανόρθωσε την Ελλάδα σε ένα διαγαλαξιακό επίπεδο κανονικότητας, ενώ στην πραγματικότητα βυθιζόταν στα Τάρταρα. Είναι ο μέγας Προφήτης, με Π κεφαλαίο, Γιάννης Στουρνάρας. Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2014, υπουργός Οικονομικών 2012-14, υπουργός Ανάπτυξης το 2012, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος άπειρων επιτροπών σχετικά με την Οικονομία και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ που οδήγησε στο ευρώ.

Με τόσο «βαρύ» βιογραφικό, θα περίμενε κανείς ότι θα πρόσεχε τι λέει, ώστε να μην ακυρώνεται διαρκώς. Ομως, η περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα μπορεί να γίνει επιχείρημα σε αυτούς που λένε ότι η Οικονομία δεν είναι επιστήμη. Επειδή οι προβλέψεις του, λίγο διαφέρουν από τις… καφετζούδες.

Τον θυμηθήκαμε επειδή ο μέγας μάγιστρος έκανε πάλι μια πρόβλεψη που προβλήθηκε αρκετά στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα είπε ότι θα χρειαστούν 40 χρόνια ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε κανονικά οικονομικά μεγέθη, με 60% χρέος, και αυτό «είναι κάτι εφικτό και οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Κρατάμε την προφητεία και θα την ξαναδούμε σε 40 χρόνια αλλά εν τω μεταξύ θυμηθήκαμε άλλες αντίστοιχες προφητείες του, που είχαν πολύ κακό τέλος.

Μερικά παραδείγματα:

2010

Ο Γ. Στουρνάρας προέβλεπε ότι το (πρώτο) Μνημόνιο ήταν διαβατήριο εξόδου της χώρας από τη χρεοκοπία. Και το ΙΟΒΕ στο οποίο προϊστατο προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 16% μακροπρόθεσμα. Το ΑΕΠ έπεσε κατά 25% σε ένα χρόνο. Μόλις φέτος επανήλθε σε προμνημονιακά μεγέθη.

2012

Η κοινωνία έβραζε επειδή έβλεπε ότι το βάρος των Μνημονίων είχε πέσει στις πλάτες της, ενώ η ελίτ ήταν στο απυρόβλητο. Τότε ο μάγος υπουργός Οικονομίας επιβεβαιώνει ρεπορτάζ ότι το ΣΔΟΕ ελέγχει πολιτικούς. Συγκεκριμένα 32. Μετά το ξέχασαν όλοι.

2020

Στο τέλος του Απριλίου ο Γ. Στουρνάρας εκτιμούσε ως βασικό σενάριο ύφεση 4%, στο τέλος Μαΐου ύφεση 6%. Τελικά ήταν 9%.

2022

Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι τα νοικοκυριά έχουν αποταμιευμένα χρήματα για να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια. «Οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι αποταμιεύσεις που μπορεί να βγάλουν ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση από μια δύσκολη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα».

2024

Πριν δύο μόλις μήνες, ο Γ. Στουρνάρας πρόβλεψε ότι η χώρα χρειάζεται 20 χρόνια για σύγκλιση με την Ευρώπη. Αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι η Ελλάδα αντί να ανεβαίνει κατρακυλάει στους δείκτες σε σχέση με άλλες χώρες που μπήκαν στην ΕΕ μετά από εμάς. Τώρα σύμφωνα με τη Eurostat πλέον είναι δεύτερη από το τέλος σε αγοραστική δύναμη.

Αυτά ήταν λίγα παραδείγματα από τις προβλέψεις του Προφήτη (με Π κεφαλαίο). Υπάρχουν πολλά περισσότερα…

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας για 50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Η μεγάλη αλλαγή του ’81 – Δεν ήταν «κωλοτούμπα» το δημοψήφισμα του 2015

Νέα ανάρτηση Κασσελάκη για Attica Bank με πυρά για «Πρώτο Θέμα» – «Δεν υπάρχουν μυστικά κι όλα εξηγούνται»

«Πυρά» συνταξιούχων κατά Μητσοτάκη: Ιεροσυλία να κόψετε τις συντάξεις χηρείας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter