Επιθέσεις σε πολίτες και fake news από το «πρόσωπο» του Μαξίμου
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν οι Αμερικανοί εγκαινίασαν επισήμως τον θεσμό του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Λευκό Οίκο, ο ρόλος του περιγράφεται ως ενδιάμεσος μεταξύ κυβέρνησης και ΜΜΕ με στόχο την ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο. Στη χώρα μας ήρθε από τον
Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974, με τον εκπρόσωπό του Παναγιώτη Λαμπρία να καλεί τους πολιτικούς συντάκτες και να τους ενημερώνει κατ’ ιδίαν, καθώς τότε δεν υπήρχαν τηλεοπτικές μεταδόσεις.
Ο τέταρτος κατά σειρά κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών Γιάννης Οικονόμου είναι σήμερα ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της κυβέρνησης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αντίστοιχη δημοφιλία. Και πώς να έχει άλλωστε;
Πολλοί τον συγκρίνουν με τη Σοφία Βούλτεψη και το εξωφρενικό πέρασμά της επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, άλλοι σχολιάζουν πως κάνει τον Σίμο Κεδίκογλου του «μαύρου» της ΕΡΤ να μοιάζει σχεδόν επαρκής, ενώ οι πιο παλιοί τον βλέπουν να ξεπερνά τον Δημήτρη Μαρούδα της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.
Προσωπικές επιθέσεις
Η σκαιά και χυδαία στοχοποίηση ενός πολίτη, του Ιάσονα Αποστολόπουλου, καθ’ υπόδειξη του αφανούς «αρχισυντάκτη» της κυβέρνησης, της Ομάδας Αλήθειας, έδειξε για ακόμη μία φορά το πρόσωπο που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να δείχνει στους πολίτες. Η ακροδεξιάς κοπής επίθεση στον διασώστη έδωσε το σύνθημα ακόμη και για απειλές κατά της ζωής του, με τον εκπρόσωπο να τον χρησιμοποιεί ώστε να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το μείζον ζήτημα των δολοφονικών pushbacks, για τα οποία η χώρα ελέγχεται και έχει εκτεθεί διεθνώς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφορές τρολ του διαδικτύου μεταφέρονται από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός «τραμπούκων με όρους συμμορίας» προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δέχτηκαν την αστυνομική βαρβαρότητα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με τον τραυματία φοιτητή να μη γλιτώνει τη στοχοποίηση. Αλλωστε αμέσως μετά ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες τραυματίες», στα βήματα του Αλέξη Κούγια με τους «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους».
Μαθήματα fake news
Σε λιγότερο από ένα χρόνο θητείας έχει προλάβει να καταφερθεί εναντίον των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την έκθεση-κόλαφο για την 108η θέση της χώρας μας ως προς την ελευθερία του Τύπου, κατά της Διεθνούς Αμνηστίας ως «ανενημέρωτης» για την έντονη ανησυχία της σχετικά με την αστυνομική βιαιότητα κατά φοιτητών, ενώ έχει διαψεύσει ακόμη και την Google όταν η τελευταία αποκάλυψε πως στη χώρα μας γίνεται χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, κάτι που η κυβέρνηση ακόμη αρνείται.
Οταν χρησιμοποίησε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για να εμφανίσει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ελευθερία του Τύπου ανάγκασε ακόμη και τα Ellinika Hoaxes να τον διαψεύσουν. Στην πραγματικότητα δεν περιείχε καν κατάταξη των χωρών-μελών, δεν προερχόταν καν από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ αποτύπωνε την κατάσταση κινδύνου ανά χώρα ως προς τις ατομικές ψηφιακές δεξιότητες!
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «αποφάσισε να δηλώσει πως διαφωνεί με τις κυρώσεις» τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάνει την ακριβώς αντίθετη δήλωση. Αντίστοιχα, χωρίς συστολή υποστήριζε από τηλεοράσεως τον περασμένο Δεκέμβριο πως «ο πρωθυπουργός ποτέ δεν υποστήριξε ότι η νοσηλεία διασωληνωμένου μέσα στη ΜΕΘ είναι ίδια με του διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ» και πως η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα «ποτέ δεν είχε έρθει στον πρωθυπουργό και στο Μέγαρο Μαξίμου». Ηταν ήδη γνωστό ότι αυτή είχε επιδοθεί στην κυβέρνηση από τον περσινό Μάιο και το σχετικό βίντεο του Κυρ. Μητσοτάκη είχε ήδη γίνει αμέσως viral. Προ ημερών είπε πως «δεν προέκυψαν στοιχεία για Λοβέρδο από το FBI», ενώ ο τελευταίος διώκεται για κακούργημα με βάση τα έγγραφα. Οι δε ψευδείς αναφορές του προς τους συντοπίτες του στη Φθιώτιδα τον έφεραν απέναντι ακόμη και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
«Ανεπαρκής»
Πρόκειται για τον μόνο κυβερνητικό εκπρόσωπο με τόσο συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις για να ερμηνεύσει τον εαυτό του. Σημειώνεται πως επί κυβέρνησης Καραμανλή η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν καθημερινή, ενώ μετά την κατάργησή της από την κυβέρνηση Σαμαρά επανήλθε επί Τσίπρα σε συγκεκριμένες ημέρες. «Ο ρόλος είναι λειψός και τελείται με ανεπάρκεια εάν δεν ασκείται καθημερινά» θα σχολιάσει στο Documento ο Ευάγγελος Αντώναρος που μέχρι το 2009 πραγματοποίησε πάνω από 550 ενημερώσεις ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Προφανώς η δουλειά ενός κυβερνητικού εκπροσώπου είναι να καλύπτει την κυβέρνηση. Είναι όμως και θέση κρατικού υπαλλήλου που δεσμεύεται τελικά απέναντι στους πολίτες που τον ακούν, γι’ αυτό και ο εμπαιγμός και η εμφανής ειρωνεία με την οποία πολλές φορές απαντά σε επικριτικές ερωτήσεις έχουν τελικό αποδέκτη τον πολίτη που αναμένει να ενημερωθεί. Κανείς επίσης δεν ξεχνά τα κλειστά μικρόφωνα στις ερωτήσεις του υπογράφοντος για τον Θανάση Κουκάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη, ενώ συχνά ρωτήσεις μένουν αναπάντητες με την πρόφαση της «ελλιπούς ενημέρωσής» του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφεται κυρίως ως «μεταφραστής της κυβερνητικής πολιτικής σε θεσμικό πλαίσιο». Είναι το πρόσωπο που μιλάει εξ ονόματος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αναλαμβάνει να ενημερώνει, να εξηγεί και να εξειδικεύει. Θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του εκάστοτε πρωθυπουργού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ανγκελα Μέρκελ που σε διάστημα 16 ετών άλλαξε μόλις δύο εκπροσώπους. Το άκρως αντίθετο δηλαδή με την ωμή κυβερνητική προπαγάνδα, το ρεσιτάλ τοξικότητας και τον διχαστικό λόγο στα οποία συχνά επιδίδεται ο εκπρόσωπος του Κυρ. Μητσοτάκη.