Γιάννης Mαντζουράνης: Δόθηκε μεγάλη ανοχή στον Σ. Κασσελάκη – Ακατάλληλος για να ηγηθεί οποιουδήποτε δημοκρατικού κόμματος (Video)

Γιάννης Mαντζουράνης: Δόθηκε μεγάλη ανοχή στον Σ. Κασσελάκη – Ακατάλληλος για να ηγηθεί οποιουδήποτε δημοκρατικού κόμματος (Video)

Στις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο Γιάννης Μαντζουράνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room.

Όπως τόνισε ο κ. Μαντζουράνης: «Ο κύριος Κασσελάκης, 11 μήνες δεν μπόρεσε να συνθέσει, γιατί θα μπορέσει στο 12ο ή το 18ο. Βεβαίως εγώ τον στήριξα, όχι προσωπικά σαν πρόσωπο, γιατί δεν τον ήξερα, τον στήριξα σαν την επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών που ψήφισαν και είδα ένα νέο άνθρωπο, και οποιοσδήποτε άλλος να έβγαινε θα τον στήριζα γιατί ήταν η επιλογή των μελών της δημοκρατικής πλειοψηφίας και της βάσης.

Είδα έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν νέος, μορφωμένος, σπουδαγμένος καλά, γιατί η μόρφωση από την εκπαίδευση είναι τελείως διαφορετικό. Μορφωμένος, εγώ ξέρω ότι αποφοίτησε από ένα πολύ καλό αμερικάνικο πανεπιστήμιο, το Πενσυλβάνια έκανε ένα εξαιρετικό μεταπτυχιακό. Αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν ότι έχει καλή εκπαίδευση. Το αν κάποιος έχει καλή παιδεία. είναι κάτι παραπάνω από την εκπαίδευση.

 

Για να το δεις θα πρέπει να τον γνωρίσεις, να συζητήσεις. Δεν έχω αυτή την ευχέρεια, άρα δεν λέω ούτε ότι έχει, ούτε ότι δεν έχει. Είδα έναν νέο άνθρωπο ο οποίος είχε όρεξη, είχε τεράστιο επικοινωνιακό χάρισμα. Αυτό φάνηκε αμέσως από την προεκλογική του εκστρατεία και θεώρησα ότι θα είχε και την εξυπνάδα να καθίσει να μάθει πρώτα απ’ όλα την πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Δεύτερον, την ιστορία του κόμματος του οποίου εξελέγη πρόεδρος, διότι ηγήθηκε για έντεκα μήνες.
Διότι δεν μπήκε σε ιστορικό κενό, σε χρόνο και χώρο κενό. Μπήκε σε ένα κόμμα με μια πορεία καλή, κακή, μια συγκεκριμένη πορεία και επίσης ότι θα είχε και την υπομονή να μάθει λίγο πως ζούνε οι Έλληνες. Γιατί οι εμπειρίες του από τη ζωή του στο εξωτερικό δεν τον βοηθούσαν.

Θεωρούσα ότι ένας άνθρωπος θα έκανε αυτά τα τρία, τις τρεις επιλογές και θα μπορούσε πράγματι να είναι ένας αποτελεσματικός αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στους 11 που πέρασαν και που του δόθηκε μεγάλη ανοχή από πάρα πολλούς από εμάς.

Και εγώ θεωρώ τον εαυτό μου και λίγο ότι έκανα λάθος, έδωσα περισσότερο χρόνο απ’ όσο έπρεπε. Θα έπρεπε να είχα αντιδράσει πολύ πριν, γιατί είχε δώσει δείγματα, έδωσε δείγματα γραφής. Και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι ακατάλληλος από τη φύση του για να ηγηθεί όχι ενός αριστερού δημοκρατικού κόμματος, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενός οποιουδήποτε δημοκρατικού».

Δεν συγκαλούσε τα όργανα

Συνεχίζοντας σχολίασε πως: «Ο κόσμος γιατί τον θέλει; Ο κόσμος έχει μια απώθηση από τα κόμματα και τα κομματικά στελέχη και τις κομματικές γραφειοκρατίες και όχι αδικαιολόγητη. Και ο κύριος Κασσελάκης δεν έχει μεγάλη σχέση με αυτές τις γραφειοκρατίες, άρα εκφράζει κάτι το οποίο αναζητούσε και αναζητά ο κόσμος. Άλλωστε θα δείτε ότι έχει χάσει πάρα πολύ από την απήχηση του στις πρώτες εκλογές πριν 11 μήνες πήρε 46% και τώρα στις καλύτερη περίπτωση οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 30%..

Η πλευρά των διαφωνούντων με την πολιτική στάση και την πολιτική πορεία του κ. Κασσελάκη έχει δηλώσει στην Κεντρική Επιτροπή και εγώ προσωπικά έχω δηλώσει, ότι όποιος και να βγει, εάν οι εκλογές γίνουν ομαλά, χωρίς παρατράγουδα, θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς λευκή επιταγή.
Δεν θα επιλέξουμε μονάρχη, απόλυτο μονάρχη, αλλά δημοκρατικό πρόεδρο.
Αυτό τι σημαίνει;
Ότι θα σέβεται το καταστατικό.
Ότι θα σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Ότι δεν θα ενοχοποιεί κάθε άλλη κριτική φωνή ή διαφωνία.

Μάλιστα, κανένας από τους προέδρους μέχρι σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν υπό ομηρία. Ούτε ο Αλαβάνος, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο κύριος Κασελάκης. Μάλλον ο κύριος Κασσελάκης έκανε ό,τι ήθελε, δεν συγκαλούσε τα όργανα, έλεγε τη μία το ένα, την άλλη το άλλο.

Εγώ θα σας πω κάτι. Ήμουν στην Επιτροπή Καταστατικού, η οποία δεν συνεδρίασε δύο μήνες καθόλου.
Όλο τον Ιούλιο και Αύγουστο δεν συνεδρίασε καθόλου, δεν συνεκλήθη. Τρεις μέρες πριν λήξει η προθεσμία, να υποβάλουμε τις προτάσεις μας στην Κεντρική Επιτροπή. Ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε ως 5 10 λεπτά. Μας είπε ότι μας δίνει σκέψεις, όχι προτάσεις και μας εμφάνισε αυτό εδώ. Αυτό το Α4. Μόνο αυτό.

Σε αυτό τι περιέχεται όμως; Λοιπόν, τι λέει εδώ πέρα Το 30% των υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών το επιλέγει ο πρόεδρος. Ξέρετε κανένα δημοκρατικό κόμμα να γίνεται αυτό;

Δεύτερον, ο Πρόεδρος του κόμματος είναι πρόεδρος και του πειθαρχικού και τα μέλη του πειθαρχικού είναι ο Πρόεδρος, ο γραμματέας του κόμματος, ο αναπληρωτής γραμματέας, ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που κληρώνεται και ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που επιλέγει ο κατηγορούμενος. Αυτό είναι αδιανόητο. Ένα προσωποκεντρικό κόμμα.

Ευτυχώς δεν πέρασε τίποτα από αυτά. Αντέδρασαν ακόμα και φίλα προσκείμενοι σε αυτόν. Κοιτάξτε τη βασική ευθύνη για να βρει συνεργάτες και να έχει αποδοτική συνεργασία την έχει ο Πρόεδρος, ο Αρχηγός, ο πρώτος, εάν ήθελε, μπορούσε να βρει, όπως έχει βρει αρκετούς μέχρι σήμερα και βουλευτές και στελέχη που τον πλαισιώνουν, τώρα αν βρήκε μιας πλευράς και δεν χρησιμοποίησε κάποιους άλλους, είναι δική του επιλογή.

Επειδή βγαίνει κάθε λίγο και λιγάκι και παραπονιέται σαν μικρό παιδί με υπονόμευσαν από την πρώτη στιγμή.
Δεν με βοήθησαν το ένα το άλλο. Αυτό μου θυμίζει τα παιδάκια στο σχολείο που φεύγανε και πηγαίνανε στη μαμά τους και λέγανε μαμά δεν με παίζουν τα άλλα παιδάκια.
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ο αρχηγός ενός κόμματος δεν μπορεί να εμφανίζεται ως παραπονιάρης.
Τον υπονομεύουν, τους αντιμετωπίζει και τους κερδίζει.

Θέλετε να πούμε τι έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν τον υπονόμευε ο Κανελλόπουλος, ο Έβερτ και ο Δήμας.
Θέλετε να πούμε τι έκανε ο Τσίπρας όταν τον υπονόμευε ο Τσακαλώτος και ο Σκουρλέτης; Όλοι υπονομεύτηκαν, δεν βγήκαν να παραπονιούνται ότι απέτυχα γιατί δεν με βοηθήσανε. Γιατί με κάνανε νταντά».

Το Πόθεν Έσχες

Στη συνέχεια ο κ. Μαντζουράνης είπε πως: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι φίλοι του κυρίου Κασσελάκη αντιδρούν στην κατάθεση του πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη. Αυτή η διάταξη δεν αφορά τον κύριο Κασσελάκη, διότι ο κύριος Κασσελάκης και στην Θεσσαλονίκη έβγαλε ένα XL.
Αλλά και στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής έχει καταθέσει το πόθεν έσχες, άρα δεν έχει πρόβλημα ο άνθρωπος.
Θα βγάλει ένα αντίγραφο από την πλατφόρμα που έχει καταθέσει και θα το φέρει. Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι, ο Πολάκης και όποιος άλλος είναι υποψήφιος

Οι άλλοι που δεν έχουν υποχρέωση κατάθεσης τι λέμε; Να βγάλουν και αυτοί ένα αντίγραφο του εντύπου που υποβάλλουν οι υπόχρεοι να συμπληρώσουν τα στοιχεία και να τα καταθέσουν και να αναρτηθούν στο i-ΣΥΡΙΖΑ για λόγους δημοσιότητας και διαφάνειας. Δεν πρόκειται να γίνει έλεγχος, ούτε πρόκειται να αποκλειστεί κάποιος εάν έχει κάποιο πρόβλημα, διότι δεν μπορούμε τεχνικά να ελέγξουμε την αλήθεια».

Για τον Α. Τσίπρα

Κοιτάξτε, ο κύριος Τσίπρας, όπως ξέρετε, είναι ο ιστορικός ηγέτης που πήρε ένα κόμμα από το 3 4%., Εκ του αποτελέσματος. Το έκανε 12, το έκανε 18 -20 δεν θυμάμαι και μετά το έκανε 35, μετά 31 και μισό και μετά 17 -18. Μετά ξεκίνησε. Ναι. Και μετά;

Άρα έχει ένα ενδιαφέρον εκ των πραγμάτων για το κόμμα του. Έτσι μπορεί και να παρακολουθεί και να ανησυχεί για τις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είναι πράγματι όχι απλά ανησυχητικές, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή περνάει υπαρξιακή κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Εάν δεν βρούμε λύση, εάν δεν συμφωνήσουμε στο βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας, συμφωνούμε ότι μπορεί να διαφωνούμε και να αποφασίσει η πλειοψηφία.

Δεν μπορεί ο κύριος Κασελάκης να καταθέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος και ταυτόχρονα να λέει είμαι πρόεδρος.
Άμα είναι πρόεδρος δεν χρειάζεται να είναι υποψήφιος. Στο έκτακτο συνέδριο πάμε για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι πρόεδροι. Και επίσης το έκτακτο συνέδριο δεν θα ασχοληθεί με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είναι απολύτως νόμιμη, προβλέπεται στο άρθρο 16 και 20 του καταστατικού.

Στη Βουλή όταν θέτει ένα κόμμα ζήτημα αντισυνταγματικότητας ενός νόμου, δεν αποφασίζει ένα δικαστήριο.
Ούτε ο λαός αποφασίζει η Βουλή και το κόμμα. Τον ρόλο της Βουλής έχει η Κεντρική Επιτροπή.
Αποφασίσαμε λοιπόν ότι η καθαίρεση, η μομφή και η καθαίρεση είναι απολύτως σύμφωνα με το καταστατικό».

Διαβάστε επίσης:

Αρβανίτης: Ερώτηση στην Κομισιόν για την μη εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από τη Γερμανία

Νέο σχήμα τομεαρχών στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι τοποθετούνται σε κρίσιμα πόστα

Politico: Έστειλαν φάκελο με σφαίρα στον Φίτσο τέσσερις μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας

Σπάνια κοινή δήλωση ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ιράκ και Ιορδανίας: «Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο»

Κρεμλίνο: Ολέθριο σφάλμα το σχέδιο Ζελένσκι για εξαναγκασμό της Ρωσίας σε ειρήνη – Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στα ανατολικά

Ευρώπη: Το αποικιοκρατικό παρελθόν και το δουλεμπόριο ευθύνονται για τις ανισότητες ακόμα και σήμερα – Έκθεση

Λίβανος: Πώς η «καταστροφική αποτυχία» των ΗΠΑ ενθάρρυνε την επίθεση του Ισραήλ

Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση Μπαρνιέ προετοιμάζουν το έδαφος για μέτρα λιτότητας στη Γαλλία

Documento Newsletter