Ο Γιάννης Κυράστας «έφυγε» από την ζωή την Πρωταπριλιά του 2004, έχοντας συνδέσει το όνομα του με τον Ολυμπιακό και κυρίως με τον Παναθηναϊκό, τόσο σαν ποδοσφαιριστής όσο και σαν προπονητής! Η διοίκηση του «τριφυλλιού» δεν ξέχασε τον εκλιπόντα. «17 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα χωρίς τον Γιάννη Κυράστα, όμως δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε ποτέ», ανέφερε το σχετικό μήνυμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στους λογαριασμούς της στα social media.
Ο Γ. Κυράστας το απόγευμα της 1ης Απριλίου 2004 άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική όπου νοσηλευόταν από τις 5 Μαρτίου του ίδιου έτους. Είχε προσβληθεί από μια βαριά μορφή γάγγραινας, γνωστής ως νόσος Φουρνιέ. Η οικογένειά του δεν είχε γνωστοποιήσει ότι έπασχε από μια σπάνιας μορφής ασθένεια. Η θεραπευτική αγωγή που ακολούθησε είχε αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά σύντομα η κατάστασή του χειροτέρεψε και οι γιατροί που επέβλεπαν την υγεία του έκαναν έκκληση στον κόσμο για αίμα. Η σπάνια ομάδα αίματος του Κυράστα δυσκόλεψε τις προσπάθειες, ωστόσο η ανταπόκριση απ’ όλη την Ελλάδα ήταν συγκινητική. Η είδηση του θανάτου του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, στις 17:30 το απόγευμα της 1ης Απριλίου, βύθισε σε θλίψη την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Τα ΜΜΕ της εποχής έκαναν λόγο για «πρωταπριλιάτικο αστείο». Ήταν μόνο 52 χρόνων….
«Μπογιατζής»
Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 1952 και έπαιξε πρώτη φορά επαγγελματικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού στις 26 Απριλίου 1972. Το παρατσούκλι του ήταν «μπογιατζής» επειδή το πρωί εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καθιερώθηκε στο δεξιό άκρο της «ερυθρόλευκης» άμυνας και με τον Ολυμπιακό κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Το… κοντέρ έγραψε 223 συμμετοχές με την φανέλα της Πειραϊκής ομάδας. Το
καλοκαίρι του 1981 αποχώρησε για να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό. Με το «τριφύλλι» έπαιξε συνολικά 145 αγώνες. Κέρδισε δύο πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985. Συμμετείχε και στην Εθνική Ομάδα, όπου αγωνίστηκε 46 φορές. Την τελευταία του εμφάνιση με τα πράσινα την πραγματοποίησε απέναντι στον Άρη στις 8 Νοεμβρίου του 1986, σε έναν αγώνα που έληξε υπέρ 2-0 υπέρ του Παναθηναϊκού. Τότε δήλωσε ότι «αν κι έπαιξα στον Ολυμπιακό, στο τέλος της καριέρας μου μπορώ να πω ότι αισθάνομαι Παναθηναϊκός…».
Για ψάρεμα
Οταν κρέμασε τα παπούτσια έγινε προπονητής. Η πρώτη ομάδα του ήταν ο Εθνικός Ελληνορώσων και στην συνέχεια κάθισε στο πάγκο του Μεσολογγίου, της Προοδευτικής, του Εθνικού Πειραιά, του Πανιωνίου, του Παναργειακού, του Πανηλειακού, του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού. Στην πρώτη θητεία του στο «τριφύλλι», η ομάδα του αντικειμενικά έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, ωστόσο έχασε τον τίτλο. Τη σεζόν 2001-2002 οι «πράσινοι» του Γ. Κυράστα έφτασαν στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά επειδή ήταν απογοητευμένος από την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου (εποχή Παράγκας) δήλωσε πως «παρατάω το ποδόσφαιρο, πάω για ψάρεμα…».
Το 2004, ένα μήνα μετά τον θάνατό του, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Ο σύλλογος αφιέρωσε το νταμπλ στον Κυράστα και το σύνθημα των οπαδών ήταν «αυτή η κούπα θα πάει στ’ άστρα, για τον Γιάννη τον Κυράστα»…