Ο Γιάννης Η. Χάρης ήταν ο άνθρωπος που μας έφερε σε επαφή με το έργο του Μίλαν Κούντερα, καθώς –σε στενή πολυετή συνεργασία μαζί του– απέδωσε το σύνολο του έργου του στα ελληνικά. Και τι ελληνικά! Διάβαζες και ανακάλυπτες τη γλώσσα. Οπως συνέβαινε με οτιδήποτε καταπιανόταν αυτός ο ακάματος λειτουργός του πνεύματος, ο οποίος κοσμούσε με το έργο του ως επιμελητή, μεταφραστή και αρθρογράφου τα ελληνικά γράμματα.
Γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα σε πολυμελή οικογένεια και, παρότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο προτού το ολοκληρώσει, κατάφερε να καλλιεργήσει αξιοθαύμαστη παιδεία. Σε ηλικία μόλις 18 ετών συμμετείχε ως διορθωτής στην εγκυκλοπαίδεια «Ελλάς-Μπριτάνικα», όπου γνώρισε τον Δημήτρη Μαρωνίτη – μια συνάντηση που του άλλαξε τη ζωή. Στα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε με τις εκδόσεις Ολκός, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (όπου έκανε τη φιλολογική επιμέλεια στα «Οράματα και θάματα» του Μακρυγιάννη), τις εκδόσεις Ικαρος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο σημαντικότερος σταθμός στην πορεία του Γιάννη Η. Χάρη ήταν η συνεργασία του με τον Οδυσσέα Ελύτη. Υπήρξε μαθητής του Σίμωνα Καρρά, καθώς δίπλα του σπούδασε βυζαντινή μουσική στον Σύλλογο προς Διάδοσιν της Ελληνικής Μουσικής, όπου δίδαξε στη συνέχεια. Μεταξύ των έργων που άφησε είναι «Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη», όπου μελετά την αλλαγή και την εξέλιξη της γλώσσας μέσα από δάνεια, αποκλίσεις και λάθη, σημασιολογικά και συντακτικά.
Ο Γιάννης Η. Χάρης, ένας ουσιαστικός και παρεμβατικός διανοούμενος, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια. Πριν από λίγα χρόνια είχε αφηγηθεί τη ζωή του στο «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη. Πρόκειται για μια σπάνια καταγραφή που αξίζει να προβληθεί ξανά αυτές τις μέρες.
Διαβάστε επίσης:
Η συναρπαστική ιστορία του «Brutalist» και του Μπρέιντι Κόρμπετ
Μεγάλη συναυλία για τα 20 χρόνια του Rock Hard στην Ελλάδα