Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη οι σημαιοφόροι στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι και επίσημα οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα ξεκινήσουν σε δυόμιση εβδομάδες στο Παρίσι.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε τελικά πολύ σοβαρά υπόψιν της τις σφοδρές αντιδράσεις που προέκυψαν μετά τη χθεσινή “διαρροή” του ονόματος της Μαρίας Σάκκαρη ως σημαιοφόρου στο πλευρό του Αντετοκούνμπο και αντί να προχωρήσει σε… απ’ ευθείας ανάθεση, αποφάσισε ανάμεσα σε αθλήτριες με ηχηρότερο βιογραφικό και Ολυμπιακές διακρίσεις. Οι κακές γλώσσες μιλούσαν μέχρι νωρίς σήμερα και πριν τη συνεδρίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, για κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να ικανοποιηθεί το οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού, καθώς η 29χρονη Σάκκαρη βγαίνει εδώ και καιρό με τον γιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο.

Για την επιλογή του 30χρονου Αντετοκούνμπο δεν υπήρξαν αντιρρήσεις, αφού άλλωστε οι λοιποί ισχυροί υποψήφιοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη σημαία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μίλτος Τεντόγλου αρνήθηκε τον ρόλο του σημαιοφόρου επικαλούμενος το εντατικό πρόγραμμα προπονήσεων του, ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη είναι τραυματισμένη και θέλησε να αποφύγει την πολύωρη ορθοστασία σε μια τελετή που συνήθως διαρκεί 6-7 ώρες. Ο δε χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Στέφανος Ντούσκος ξεκινάει τις υποχρεώσεις του στην κωπηλασία νωρίς το πρωί του Σαββάτου 27 Ιουλίου.

Η Τελετή Έναρξης έχει προγραμματιστεί την προηγούμενη ημέρα (Παρασκευή 26/7) στον ποταμό Σηκουάνα, στο ύψος του Πύργου του Άιφελ. Οι αθλητές θα εμφανιστούν πάνω σε πλεούμενα και η ελληνική αποστολή θα εμφανιστεί πρώτη στο Τροκαντερό.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα δώσει τον πρώτο αγώνα του με την Εθνική μπάσκετ στο Ολυμπιακό τουρνουά (Ελλάδα-Καναδάς) περίπου 24 ώρες μετά την Τελετή Έναρξης, στην πόλη Λιλ, που απέχει 200 χιλιόμετρα από το Παρίσι. Οσο για την παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ο στίβος ξεκινάει την 1η Αυγούστου

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ:

«H Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ότι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη».

H απόφαση για τον Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ τεσσάρων αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη (τένις), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (βάδην, στίβος), Ευαγγελία Πλατανιώτη (συγχρονισμένη κολύμβηση) και Μαργαρίτα Πλευρίτου (πόλο).

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ακολουθώντας την εθιμοτυπική διαδικασία για την επιλογή του Σημαιοφόρου ήρθε πριν από τη συνεδρίαση, σε επαφή με μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες. Ωστόσο τόσο ο Μίλτος Τεντόγλου όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη ζήτησαν να μην είναι Σημαιοφόροι για να μην αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Eπίσης λήφθηκε υπόψη και το πρόγραμμα των αθλητών και των αθλητριών που αγωνίζονται την επόμενη ημέρα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν πριν από τους αγώνες τους.

Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης ομόφωνα, να προταθεί ο κ. Σπύρος Καπράλος, για Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, διεκδικώντας για δεύτερη φορά την ανανέωση της θητείας του.

Τέλος ομόφωνα έγινε δεκτό το αίτημα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου στις 21-22 Σεπτεμβρίου, για τη διεξαγωγή του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Τα βιογραφικά των Σημαιοφόρων

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994. Ο Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής, ύψους 2.11 ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Το 2013 επιλέχθηκε στο Ντραφτ του ΝΒΑ στη θέση 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ και της της Εθνικής Ελλάδος όπου μετράει πάνω από 49 συμμετοχές.

Το 2017 έγινε ο πρώτος παίχτης στην ιστορία του ΝΒΑ, που τερμάτισε μέσα στην πρώτη 20άδα και των πέντε στατιστικών κατηγοριών (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και τάπες). Το ίδιο χρόνο αναδείχθηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης και συμμετείχε για πρώτη φορά σε παιχνίδι «all star» με τους κορυφαίους του ΝΒΑ. Στο σύνολο έχει συμμετάσχει 6 φορές στο All-Star Game.

Το 2019 και το 2020, ο μεγάλος ηγέτης των Μπακς αναδείχθηκε MVP του ΝΒΑ. Το 2021, ο Γιάννης, «The Greek Freak», όπως τον φωνάζουν στην ομάδα του, κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο του ΝΒΑ με τους Μπακς μετά από 50 χρόνια, κερδίζοντας παράλληλα το βραβείο του MVP των τελικών. Έχει συμπεριληφθεί στην επετειακή επιλογή των 75 καλύτερων παικτών της ιστορίας του ΝΒΑ.

 

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη γεννήθηκε στην Καρδίτσα 21 Μαρτίου, 1984. Εκεί ζει και γυμνάζεται, μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση την τελευταία διετία (2023-2024), όπου μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ομάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όλων των κατηγοριών. Για ένα μεγάλο διάστημα είχε σταματήσει το βάδην και τον πρωταθλητισμό, όπως φάνηκε όμως ήταν μια απλή παύση, καθώς επέστρεψε δριμύτερη και οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται η μια μετά την άλλη. Έχει συμμετάσχει σε δυο Ολυμπιακούς Αγώνες (2016, 2021), σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ήταν «χάλκινη» το 2013 στους Μεσογειακούς Αγώνες, κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021) και το Αργυρό μετάλλιο στην ομαδική βαθμολογία τόσο στο Παγκόσμιο (2022) όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021), ενώ το 2021 ήταν όγδοη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Αναμφίβολα η χρονιά της ήταν το 2022, αφού κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (20 χλμ. και 35 χλμ. βάδην) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, πετυχαίνοντας κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει κανένας Έλληνας αθλητής και αθλήτρια. Νωρίτερα στη σεζόν ήταν τέταρτη στο Παγκόσμιο του Όρεγκον.

Επιπλέον, η Αντιγόνη είναι πτυχιούχος Γυμναστικής Ακαδημίας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και αυτή τη στιγμή κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Αθλητισμού για ΑΜΕΑ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Θυμίζουμε ότι στους Αγώνες του Τόκιο το 2021 τη σημαία μοιράστηκαν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες του Ρίο, Λευτέρης Πετρούνιας και Άννα Κορακάκη. Σημαιοφόρος το 2016 ήταν η Σοφία Μπεκατώρου, ενώ το 2012 ο αείμνηστος Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Αναλυτικά, η λίστα με τους προηγούμενους Έλληνες σημαιοφόρους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1908 που καθιερώθηκε η Παρέλαση των Εθνών:

1908: Νικόλαος Γεωργαντάς (Στίβος)

1912: Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (Στίβος)

1920: Βασίλης Ζαρκάδης (Ξιφασκία)

1924: Χρήστος Βρεττός (Στίβος)

1928: Αντώνης Καρυοφύλλης (Στίβος)

1932: Χρήστος Μάντικας (Στίβος)

1936: Ιωάννης Σεραϊδάρης (Στίβος)

1948: Γιώργος Καλαμποκίδης (Ιστιοπλοΐα)

1952: Νίκος Σύλλας (Στίβος)

1956: Γιώργος Ρουμπάνης (Στίβος)

1960: Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ (Ιστιοπλοΐα)

1964: Γιώργος Μαρσέλλος (Στίβος)

1968: Χρήστος Παπανικολάου (Στίβος)

1972: Χρήστος Παπανικολάου (Στίβος)

1976: Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (Στίβος)

1980: Ηλίας Χατζηπαυλής (Ιστιοπλοΐα)

1984: Στέλιος Μυγιάκης (Πάλη)

1988: Μπάμπης Χολίδης (Πάλη)

1992: Λάμπρος Παπακώστας (Στίβος)

1996: Πύρρος Δήμας (Άρση Βαρών)

2000: Νίκος Κακλαμανάκης (Ιστιοπλοΐα)

2004: Πύρρος Δήμας (Άρση Βαρών)

2008: Ηλίας Ηλιάδης (Τζούντο)

2012: Αλέξανδρος Νικολαϊδης (Ταεκβοντό)

2016: Σοφία Μπεκατώρου (Ιστιοπλοΐα)

2020: Άννα Κορακάκη (Σκοποβολή). Λευτέρης Πετρούνιας (Γυμναστική)