Γιάννης Ραγκούσης: «Δεν δίνω καμία ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη»

Γιάννης Ραγκούσης: «Δεν δίνω καμία ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη»

Ο Γιάννης Ραγκούσης μιλά στο Documento για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα της προοδευτικής παράταξης.

Εξηγεί γιατί παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2012 και δηλώνει για πρώτη φορά ότι ο Αντώνης Σαμαράς συνειδητά δεν ολοκλήρωσε το δεύτερο μνημόνιο. Αποκλείει τη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι αν εκλεγεί δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τι λάθη πιστεύετε ότι έκανε η Φώφη Γεννηματά ως σημερινή επικεφαλής της ΔΗΣΥ ώστε να διεκδικείτε την ηγεσία του νέου φορέα;

Επειδή πιστεύω σε έναν άλλο εσωκομματικό πολιτισμό, αντί να σας πω τα λάθη που κατά τη γνώμη μου έχει κάνει η κ. Γεννηματά προτιμώ να αναφερθώ στα λάθη που καταλογίζουν σε εμένα κάποιοι από εκείνους που υποστηρίζουν άλλους υποψηφίους. Θεωρούν ότι ήταν λάθος μου που παραιτήθηκα από το ΠΑΣΟΚ το 2012, για λόγους πολιτικής ηθικής, εξαιτίας των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για τη λίστα Λαγκάρντ. Μου χρεώνουν δηλαδή ότι δεν σιώπησα. Εγώ, κ. Ρουγγέρη, δεν παραιτήθηκα για να ενταχθώ σε κάποιον άλλο πολιτικό φορέα. Δεν αντάλλαξα την παραίτησή μου από το ΠΑΣΟΚ με κοινοβουλευτική έδρα του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, μολονότι κι εγώ είχα ανάγκη 7.000 ευρώ τον μήνα. Επίσης, μου καταλογίζουν ότι κακώς ήμουν επικριτικός με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, αφετηρία της υποψηφιότητάς μου δεν είναι τα λάθη της κ. Γεννηματά, είναι η πίστη μου ότι μπορώ να ξεκολλήσω την προοδευτική παράταξη από τον βάλτο όπου σήμερα είναι κολλημένη και να την πάω πολύ πιο ψηλά από εκεί όπου βρίσκεται σήμερα. Αυτό δηλαδή που έχω κάνει ξανά στο παρελθόν ως γραμματέας του κόμματος.

Προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ. Πώς κρίνετε σήμερα τη συγκυβέρνηση του κόμματος με τη ΝΔ το 2012;

Η κυβέρνηση Σαμαρά, επίλεκτο στέλεχος της οποίας ήταν ο κ. Μητσοτάκης, φέρει βαρύτατη ιστορική ευθύνη. Κύρια αποστολή της ήταν να φέρει σε πέρας το δεύτερο μνημόνιο, που ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2014. Είχε στη διάθεσή της δύο χρόνια χωρίς κοινωνικές και κοινοβουλευτικές αντιδράσεις, είχε πρωτοφανή διεθνή στήριξη. Ομως στο τέλος, μετά τις ευρωεκλογές του 2014, αντί να ολοκληρώσει το δεύτερο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς εγκατέλειψε την προσπάθεια. Ο κ. Σαμαράς συνειδητά δεν ολοκλήρωσε το δεύτερο μνημόνιο.

Αποκλείετε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε μετεκλογικά μόνο με τη ΝΔ ή μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Καταρχάς, με τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα μετεκλογικής συνεργασίας δεν θα υφίσταται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ο κόσμος, θα πληρώσει πανάκριβα τρεις στρατηγικές της επιλογές. Πρώτον, την ταύτισή της με τον ακροδεξιών αντιλήψεων Πάνο Καμμένο, ακόμη και σε υποθέσεις όπως η απευθείας ανάθεση 500 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών. Δεύτερον, το ιστορικό ξέπλυμα αυτών που μολονότι ξόδεψαν τα λεφτά της χώρας και χρεοκοπήσαμε, εντούτοις ο κ. Τσίπρας τους τίμησε με πολιτειακά αξιώματα, όπως ακόμη και αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τρίτον, την ακραία δημαγωγική αντιπολίτευση σε μια πτωχευμένη Ελλάδα από το 2010 και μετά.

Το πραγματικό ερώτημα που θα τεθεί για τη δική μας παράταξη προέρχεται από το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να μην κερδίσει την αυτοδυναμία. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και το δήλωσα ξεκάθαρα. Με εμένα στην ηγεσία της νέας προοδευτικής παράταξης δεν πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Με εμένα στην ηγεσία η νέα προοδευτική παράταξη δεν πρόκειται να παίξει ξανά τον ρόλο της θυγατρικής της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης ή θα κυβερνήσει αυτοδύναμος, αν ο λαός του δώσει αυτή την εντολή, ή θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως προβλέπει το σύνταγμα, ή θα στηριχθεί στους μελλοντικούς βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εάν δεν θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ανοχής, τότε θα είναι αποκλειστικά δική του η απόφαση η χώρα να πάει σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική.

Τι θα κάνετε για να κερδίσει ξανά ο χώρος της κεντροαριστεράς την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Δύο πράγματα μπορώ να κάνω. Πρώτον, να αποκαταστήσω το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξής μας. Να αποδείξω δηλαδή ότι το να είσαι σήμερα προοδευτικός δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι διαπλεκόμενος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι διεφθαρμένος, δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι εξαρτημένος από την παρασιτική οικονομική ελίτ της χώρας.

Δεύτερον, να αφαιρέσω το μεταρρυθμιστικό μακιγιάζ τής τόσο ακριβοπληρωμένης εικόνας που έχουν φιλοτεχνήσει άλλοι για τον κ. Μητσοτάκη. Αρα, να πάρω πίσω το πολιτικό πλεονέκτημα από μια ΝΔ που στα λόγια είναι μεταρρυθμιστική και στις πράξεις ακραία αναχρονιστική.

Πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα που θα συγκροτούν τον νέο φορέα;

Οχι, δεν πρέπει να καταργηθούν, τουλάχιστον ως εναρκτήρια προϋπόθεση. Ενας ακόμη ειδικός λόγος που δεν μπορούν να διαλυθούν τα κόμματα είναι ότι τα χρέη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μεταβιβαστούν στον νέο φορέα. Οπως ο νέος φορέας θα πάρει σαν προίκα του όλη τη θετική προσφορά του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, έτσι πρέπει αναγκαστικά να πάρει και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν μπορεί να διαγραφούν.

Documento Newsletter