Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ αντί να κοιτάξουν την ουσία της ρύθμισης, η οποία έχει καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα χωρίς να βλάπτει την οικονομία, εστιάζουν την κριτική τους στο «γιατί τώρα, παραμονές των ευρωεκλογών και όχι πριν από πολύ καιρό», δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος και μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
«Το ζήτημα, όμως, δεν είναι το «γιατί τώρα». Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση μπορεί να είναι «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Το ζήτημα είναι αν είναι αναγκαία και χρήσιμη για την κοινωνία, και κυρίως για την ανακούφιση των πολλών, και αν είναι προς όφελος της οικονομίας. Για να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να δει το προφίλ των οφειλετών, αυτών δηλαδή ποιοι οφείλουν και ωφελούνται από τη ρύθμιση», επεσήμανε ο Γιάννης Μαντζουράνης μιλώντας «Στο Κόκκινο».
Και συνέχισε:
«Από τους 4.064.650 οφειλέτες, στην εφορία -όχι στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι άλλη κατηγορία-, το 87,5% οφείλει ως 5.000 ευρώ. Και αν πάμε στο ποιοι οφείλουν ως 10.000 ευρώ, το ποσοστό ανεβαίνει στο 92,6%. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών στο Δημόσιο, από τακτικούς και έκτακτους φόρους, είναι άνθρωποι του μεροκάματου, άνθρωποι της εργασίας που οφείλουν μέχρι 10.000 ευρώ ή μέχρι 5.000 ευρώ. Αυτό που έχει, όμως, μεγαλύτερη σημασία είναι από αυτές τις οφειλές, του 87,5% έως 5.000 ευρώ και του 92,6% έως 10.000 ευρώ, ποιες είναι ληξιπρόθεσμες. Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους απλούς ανθρώπους της μισθωτής εργασίας, του μεροκάματου είναι ενήμεροι στην εφορία, πληρώνουν τις δόσεις τους. Από το 87,5% των οφειλετών μέχρι 5.000 μόλις το 2,3% είναι ληξιπρόθεσμες, ενώ -εδώ είναι η διαφορά- από 1.154 οφειλέτες, που οφείλουν από 10 έως 100 εκατομμύρια –δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανθρώπους της μισθωτής εργασίας- το 28,3% χρωστάει ληξιπρόθεσμα χρέη. 2,3% οι μεροκαματιάρηδες, 28,3% οι πλούσιοι. Και από τους 79 οφειλέτες που οι οφειλές τους ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια, το 32,7% είναι ληξιπρόθεσμα χρέη. Δέστε τη διαφορά της φορολογικής συμπεριφοράς. Και αυτό το λέω γιατί απαντά στην ανησυχία των Θεσμών ότι με τη ρύθμιση, ενδεχομένως, να έχουμε προβλήματα στην κουλτούρα των πληρωμών.
Η κουλτούρα των πληρωμών για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χρωστούν στην εφορία έως 5 ή 10 χιλιάδες δεν κινδυνεύει, είναι διαμορφωμένη. Οι άνθρωποι πληρώνουν. Γιατί, όμως, γίνεται η ρύθμιση γι’ αυτούς τους ανθρώπους;
Γιατί πολλοί ζορίζονται, δυσκολεύονται και πρέπει να διευκολυνθούν. Και πρέπει να τους βοηθήσουμε, να μη γίνουν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές τους. Αυτήν την έννοια έχει η ρύθμιση και έχει καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και δεν βλάπτει την οικονομία δεδομένου ότι επιτρέπει στον πολίτη να πληρώσει σε μεγαλύτερο χρόνο. Δηλαδή ό,τι έγινε με την ελάφρυνση του χρέους από τους Θεσμούς και από τους δανειστές μας το ίδιο κάνει το Ελληνικό Δημόσιο για το ιδιωτικό χρέος, το χρέος των ιδιωτών προς το Δημόσιο.»
Για τις… χλιδάτες διακοπές του Πρωθυπουργού πέρυσι, κάπου στο Ιόνιο
«Θα είναι όπως εκείνο με το σπίτι που νοικιάζει κάτω στο Σούνιο, για το οποίο βγήκε ο πατέρας της βουλευτού της ΝΔ και τους εξευτέλισε. Είπε πόσο πληρώνει το ενοίκιο. Και αν το δείτε είναι ένα σπίτι εγκαταλελειμμένο, δεν έχει επισκευαστεί χρόνια και έχει ένα πλεονέκτημα, είναι κοντά στη θάλασσα.»
«Τσιμπάει» ο κόσμος…
«Ο κόσμος δεν «τσιμπάει» πια από αυτό, μπορεί να τσιμπάνε οι δημοσκοπήσεις, οι πειραγμένες ή με αμφίβολα μεθοδολογικά μέσα, που ανατρέπονται στην πράξη, και το έχουμε δει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αλλά δεν «τσιμπάει» πια ο λαός. Οι πολίτες δεν «τσιμπάνε» και αυτό τους ανησυχεί και γι’ αυτό θέλουν με την κυριαρχία που έχουν στα συστημικά μέσα ενημέρωσης, να σβήσουν, να ρίξουν ως τρίτη-τέταρτη είδηση τις 120 δόσεις.»
Για τις ασφαλιστικές εισφορές:
«Και κάτι άλλο, για να δείτε τη σπέκουλα που γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές.
Βγήκε, νομίζω, ο κ. Βρούτσης και είπε ότι οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν υπέρμετρα το 2017, το 2018. Αυτό είναι ψέμα. Και γιατί είναι ψέμα; Τι κάνουν, τι αλχημεία κάνουν. Μπλέκουν το χρόνο γέννησης της οφειλής με το χρόνο όπου η οφειλή μεταφέρεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Διότι δε μεταφέρονται αυτόματα, χρωστάει κάποιος μία δόση, δύο δόσεις ασφαλιστικές εισφορές, από το ασφαλιστικό ταμείο, όποιο κι αν είναι αυτό, στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, μεταφέρεται μετά από κάποιο χρόνο. Και αποδεικνύεται ότι το 96,2% των οφειλών έχει «γεννηθεί» μέχρι το 2014. Μετά το 2014 «γεννήθηκε» το υπόλοιπο 4-5%. Μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών πολύ αργότερα…
Και θεωρούν όλες αυτές οι ρυθμίσεις προς τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, την πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων, διότι είναι άλλο να χάνεις από τα 10.000 μηνιαίο εισόδημα δύο, τρεις, τέσσερις χιλιάδες για τον μήνα και άλλο να χάνεις από τα 1.000 τα 400. Η χρησιμότητα του χρήματος είναι οριακή. Άλλη αξία έχει ένα κατοστάρικο για εμένα και για εσάς και άλλη αξία είχε για τον Νιάρχο και για τον Ωνάση.
Άρα, αυτοί οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη ανακούφισης είναι αυτοί οι οποίοι ωφελούνται από το υπερπλεόνασμα.
Αν θέλετε κάποια άλλη μέρα να μιλήσουμε για το χρέος, για τη φορολογία. Ένα νούμερο θα σας πω, γιατί μου αρέσει να μιλάω με νούμερα, και στεναχωριέμαι που δεν ακούω πολλούς φίλους από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάνε με αριθμούς. Οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι. Δεν πάει να λέει ό,τι θέλει ο καθένας, 60 δις είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων την 5ετία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου, ΝΔ και Βενιζέλου και 8 δις των περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.»
Για τις επενδύσεις και τα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Ένα άλλο ψέμα που κυκλοφορεί από τον πρόεδρο τη ΝΔ, τον Κ. Μητσοτάκη, είπε προχθές στο συνέδριο στη Λευκωσία –τέσσερα-πέντε ψέματα είπε-, το βασικότερο, είπε ότι μειώθηκαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις, στη χώρα το ’18 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα πει ξένη άμεση επένδυση; Ότι μια ξένη εταιρεία έρχεται στην Ελλάδα και φέρνει άμεσα τα χρήματα.
Το 2014, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν μόνο 2,02 δις επί τρία συνεχή χρόνια, δηλαδή ’16, ’17, ’18 έχουμε αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων επί ΣΥΡΙΖΑ. Το ’18 ξέρετε πόσες ξένες άμεσες επενδύσεις ήρθαν στην Ελλάδα; 3,6 δις. Δε λέω ότι είναι αρκετές, χρειάζονται περισσότερες, αλλά δεν είναι λιγότερες. Δεν έχουμε μείωση, έχουμε αύξηση.»