«Η Novartis είναι σίγουρα σκάνδαλο και αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε και οι άνθρωποι οι οποίοι ερευνώνται και οι οποίοι μέχρι να δικαστούν -και ενδεχομένως να καταδικαστούν ή να αθωωθούν- παραμένουν αθώοι κατά το τεκμήριο της αθωότητας», δήλωσε ο δικηγόρος και μέλος της εκλογικής επιτροπής «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» Γιάννης Μαντζουράνης, ενόψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του αιτήματος της εισαγγελικής Αρχής για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου.
Κληθείς από το ΑΠΕ ΜΠΕ να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης πως η υπόθεση Novartis αποτελεί σκευωρία ο κ. Μαντζουράνης παρατήρησε: «Σκευωρίες έχουν γίνει στο παρελθόν -και πολιτικές και δικαστικές- και έχουν γίνει και σκευωρίες από συνεργαζόμενους δικαστές και πολιτικούς. Το ζήτημα είναι αν αυτή η συγκεκριμένη υπόθεση είναι σκευωρία. Με το “καλημέρα” η αρμόδια εισαγγελία θέτει στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα την υπόθεση αυτή. Και παραπέμπει για περαιτέρω έλεγχο -ούτε καν ποινική δίωξη- ένα πρόσωπο. Και ερωτώ: Είναι δισυπόστατη η Εισαγγελία; Για τους τέσσερις είναι αντικειμενική και αμερόληπτη και για τον έναν είναι σκευωρός; Προφανώς δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Ή είναι σκευωρός ή είναι αντικειμενική και αμερόληπτη για όλους».
«Πρέπει να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας όλων», αλλά και «κανένας από αυτούς δεν έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, όπως ελέγχονται όλοι οι πολίτες, μπορεί να ελέγχονται και πρώην πρωθυπουργοί και πρώην υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων και να αποδίδονται μετά άσπιλοι, όπως αποδόθηκαν οι τέσσερις», επισήμανε.
Σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης από την Εισαγγελία και την αξιολόγηση των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης ο κ. Μαντζουράνης εξήγησε: «Ειπώθηκε από έναν εκ των ερευνηθέντων, για τον οποίο τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση, ότι “αν είχα αυτά τα στοιχεία δε θα προχωρούσα την υπόθεση”. Ενδεχομένως να έχει δίκαιο, αλλά προφανώς αγνοεί ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος -και το αγνοεί μάλλον ηθελημένα, γιατί είναι νομικός και πρώην δικαστής- και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών επιβάλλει στους δικαστές και εισαγγελείς, μόλις δουν το όνομα ενός υπουργού να σηκώσουν τα μολύβια, τα χέρια ψηλά και να στείλουν τον φάκελο της υπόθεσης. Δεν έχουν δικαίωμα ούτε να ερευνήσουν περαιτέρω, να δουν αν είναι βάσιμα αυτά τα στοιχεία που πρωτοείδαν, ούτε να τα ελέγξουν, να συνδυάσουν με άλλα, να προχωρήσουν την έρευνα. Οφείλουν να στείλουν στη Βουλή την υπόθεση για να αποφασίσει η Βουλή. Αν τα στοιχεία που εστάλησαν στη Βουλή ήταν ισχνά για τα δέκα ερευνώμενα πρόσωπα, αυτό δεν οφείλεται σε αμέλεια ή υπαιτιότητα της Εισαγγελίας, αλλά οφείλεται σε ρύθμιση απαράδεκτη του νόμου, ο οποίος δεν επιτρέπει στον εισαγγελέα, ούτε να αξιολογεί τα στοιχεία, που αφορούν υπουργό, ούτε να ερευνά περαιτέρω, για να διαπιστώσει αν είναι βάσιμα ή αβάσιμα».
Υπόθεση Siemens
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την υπόθεση της Siemens ο δικηγόρος σημείωσε ότι στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με την απειλή της ποινικής δίωξης των στελεχών της Siemens και με τον κίνδυνο να αποκλειστεί η εταιρεία από όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς και δημόσια έργα και προμήθειες «εκεί επιβλήθηκαν τρομακτικά υψηλά πρόστιμα σε βάρος της Siemens -μερικά δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια- τα κατέβαλε η Siemens, στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού με τα κράτη και έπαψε πλέον και για κάποιους η δίωξη». Ενώ «στην Ελλάδα φτάσαμε σε έναν συμβιβασμό ο οποίος ήταν περίπου 100 εκατομμύρια -κάτι λιγότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ- και παραιτήθηκε η Ελλάδα από οποιαδήποτε αξίωση αποζημίωσης έναντι της Siemens και αυτός ο συμβιβασμός ουδέποτε υλοποιήθηκε».
«Μάλιστα», συνέχισε ο κ. Μαντζουράνης, «σε αυτό το συμφωνητικό μεταξύ των δύο μερών -της Siemens και του ελληνικού Δημοσίου- αναφέρεται ότι η Siemens θα κάνει μαθήματα σε Έλληνες πολίτες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τεχνικές αποφυγής της διαφθοράς, αυτού του είδους τις επενδύσεις θα έκανε η Siemens, θα πλήρωνε κάποιους δικούς της ανθρώπους να μαθαίνουν στους Έλληνες πώς να αποφεύγουν τη διαφθορά». Μάλιστα «πέρασαν αυτή τη συμφωνία με νόμο από τη Βουλή, έτσι ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί από κανέναν στα διοικητικά δικαστήρια».
Ευρωεκλογές
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το διακύβευμα των ευρωεκλογών ο κ. Μαντζουράνης απάντησε: «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, δηλαδή έχουν πει ξεκάθαρα ότι “ψηφίζουμε, για να φύγει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, να ηττηθεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και να επισπευσθούν οι εκλογές”. Τον ίδιο χαρακτήρα έχει δώσει και το μικρό ΚΙΝΑΛ. Αυτό μοιραία έχει αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία να απαντήσουν και το διακύβευμα αυτή τη στιγμή των ευρωεκλογών μοιάζει περισσότερο με διακύβευμα εθνικών εκλογών -και γι’ αυτό δεν πρέπει κανένας να απουσιάσει από την κάλπη, γι’ αυτό πρέπει όλοι οι προοδευτικοί να δώσουν το “παρών” και με ψήφο θετική να απαντήσουν στο δίλημμα “θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε με αυτούς που μας έβγαλαν από τα μνημόνια και υπόσχονται μία πολιτική απέναντι στη διαρκή λιτότητα των Γερμανών, που έχουν επιβάλει σε όλη την Ευρώπη, ή θα είμαστε με αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια, που επέβαλαν τη λιτότητα και που υπόσχονται διαρκή λιτότητα;”. Το δίλημμα θα είναι τόσο ωμό».