Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα επισημαίνει ότι «Μητσοτάκης και Τσίπρας θα κληθούν να συμφωνήσουν στο δικό μας πρόγραμμα».
Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης μιλά στο Documento για την υποψηφιότητά του, τονίζοντας ότι επιχειρεί μια προσπάθεια αλλαγής στο κομματικό και πολιτικό σκηνικό της ευρείας δημοκρατικής παράταξης.
Αναφορικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν για το θέμα της εξ αποστάσεως ψήφου θέλει να πιστεύει, όπως λέει, ότι οι συνυποψήφιοί του δεν φοβούνται τον διάλογο και τη δημοκρατία. Θεωρεί εξίσου συνυπεύθυνες για την κρίση την κυβέρνηση Καραμανλή και τη σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα και πιστεύει ότι μετά τις εθνικές εκλογές είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να συμφωνήσει στο πρόγραμμα του νέου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης.
Τάσσεται υπέρ της διάλυσης των κομμάτων που συγκροτούν σήμερα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ώστε να δημιουργηθεί ένας πραγματικά ενιαίος φορέας με δικά του όργανα που θα εκλεγούν από το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί μετά την εκλογή επικεφαλής.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο του νέου φορέα, ο οποίος όμως παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση. Πιστεύετε ότι μπορείτε να κατακτήσετε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τι θα κάνετε εσείς ως υποψήφιος για να το πετύχετε;
Όπως και εσείς διαπιστώνετε, καταγράφεται άνοδος του νέου φορέα και μάλιστα προτού ακόμη εκλεγεί ο επικεφαλής και ολοκληρωθεί το ιδρυτικό συνέδριο, αλλά δεν είναι αρκετή. Μάλιστα στις δημοσκοπήσεις θα προσέθετα και τις εντυπώσεις μου από τις περιοδείες μου όλο αυτό το διάστημα, ιδίως στην περιφέρεια, το ενδιαφέρον των προοδευτικών πολιτών.
Οι πολίτες του προοδευτικού χώρου, μετά και την απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποζητούν αξιοπιστία, ειλικρίνεια, έργα και όχι λόγια. Θέλουν νέους, άφθαρτους πολιτικούς με επαγγελματικά ένσημα στο βιογραφικό τους, όχι επαγγελματίες πολιτικούς. Θέλουν ρεαλιστικές προτάσεις, εφαρμόσιμες· με λίγα λόγια αυτό που ονομάζω και επιδιώκω: έναν νέο πολιτικό πολιτισμό. Συνεπώς, πρέπει να υπερβούμε τις αδυναμίες που μας έχουν καθηλώσει σε μονοψήφια ποσοστά και στασιμότητα. Δεν μας αρκούν οι δεκαδικές αυξήσεις.
Η υποψηφιότητά μου είναι μια προσπάθεια αλλαγής στο κομματικό και πολιτικό σκηνικό της ευρείας Δημοκρατικής Παράταξης. Οφείλουμε να κάνουμε τη μεγάλη, προοδευτική, δημιουργική ανατροπή. Είμαι βέβαιος ότι το νέο προοδευτικό κίνημα θα είναι ο πρωταγωνιστής των επόμενων εκλογών, καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ηρθε η ώρα να οδηγήσουμε σε στρατηγική ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους φανερούς και κρυφούς συνεργάτες του στον χώρο της Δεξιάς. Οσο για τη ΝΔ, παραμένει βαθιά συντηρητική και αμήχανη, μην τολμώντας να αναγνωρίσει τις ευθύνες για το ότι οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία με την κυβέρνηση Καραμανλή.
Αν στις επόμενες εκλογές δεν βγει αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα, θα συνεργαστείτε μαζί του για να μην πάμε σε εκλογές με την απλή αναλογική εφόσον υπάρξει ως προϋπόθεση μια συμφωνία πάνω σε κοινό πρόγραμμα;
Απειλή δεν είναι η απλή αναλογική. Η μεγάλη απειλή είναι η πιθανή διασάλευση για μια ακόμη φορά της σταθερότητας της χώρας. Αλλοι ήταν αυτοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, που μπροστά στο μικροκομματικό τους συμφέρον τη θυσίασαν, η μεν ΝΔ με τα Ζάππεια, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με τις «αυταπάτες» και τις απάτες. Που οδήγησαν τη χώρα και τους πολίτες σε τεχνητούς και χωρίς βάση διαχωρισμούς, «μνημόνιο και αντιμνημόνιο», για να υιοθετήσουν εκ των υστέρων την πολιτική μας ως τη μόνη εφικτή για την έξοδο από την κρίση, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος για την οικονομία και τον φορολογούμενο πολίτη. Στις επόμενες εκλογές εμείς, η Δημοκρατική Παράταξη, και πάλι θα καθορίσουμε τα πολιτικά πράγματα. Στο δικό μας πρόγραμμα θα κληθεί να συμφωνήσει είτε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς φαίνεται ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, είτε ο κ. Τσίπρας. Να είστε βέβαιοι πως κι αυτήν τη φορά η Δημοκρατική Παράταξη θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα.
Παραμένετε υπέρ της εξ αποστάσεως ψήφου, όπως και οι άλλοι συνυποψήφιοί σας πλην της Φώφης Γεννηματά. Πιστεύετε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί το αδιάβλητο της διαδικασίας ως πρόσχημα για να την αποφύγει;
Οσο για την ψηφοφορία καθαυτή, λύσαμε πιστεύω τα προβλήματα της εξ αποστάσεως ψήφου, η οποία αφορά κυρίως τους 400.000 της νέας ελληνικής διασποράς, τη νέα ομογένεια που έδιωξε η κρίση, ώστε να συμμετάσχουν στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Είναι πολιτικό, ιδεολογικό και τελικά ηθικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή. Δεν θέλω να πιστέψω ότι κάποιοι από τους υποψηφίους φοβούνται τον διάλογο, τη δημοκρατία. Για μένα εξίσου σημαντικό είναι πλέον να περάσουμε στη συζήτηση επί της πολιτικής, να κριθούμε για το πολιτικό μας έργο, αλλά και για τις προγραμματικές προτάσεις μας. Αρκετά με τους μονολόγους των υποψηφίων διά των δημοσιογράφων. Στην επιστολή μου στις 2 Οκτωβρίου προς τον Νίκο Αλιβιζάτο κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις ακριβώς για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα αλλά και συμμετοχή των πολιτών. Προτείνω τη διενέργεια ντιμπέιτ σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με συμμετοχή δημοσιογράφων από τα τοπικά ΜΜΕ, καθώς και δύο κεντρικά ντιμπέιτ, ένα στη δυτική Αθήνα για θέματα ανεργίας και ένα στη Χαλκιδική για θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης. Στην πρότασή μου συμπεριλαμβάνω και άλλους δύο όρους ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια αλλά και η ισοτιμία όλων των υποψηφίων. Να μη γίνει χρήση κονδυλίων που προέρχονται από κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς κόμματα και όποιες άλλες σχετικές οικονομικές διευκολύνσεις ή παροχές και επίσης να παρασχεθεί στους υποψηφίους από το ίδιο κόμμα ίση πρόσβαση σε οργανωτικές δομές, βάσεις δεδομένων και στελεχιακό δυναμικό.
Ως αρχηγός του νέου φορέα θα ανοίγατε διάλογο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν απομακρυνόταν από τους ΑΝΕΛ;
Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, αν υποθέσουμε ότι στην αρχή είχε τακτικά χαρακτηριστικά, πλέον έχει καταλήξει στρατηγική, αμφίδρομα υπαρξιακή. Το διαπιστώνουμε καθημερινά στη Βουλή με τις ψηφοφορίες αλλά και τις παρεμβάσεις των δύο αρχηγών, με τελευταία την κάλυψη που πρόσφερε ο κ. Τσίπρας στον κ. Καμμένο. Πρόκειται για σκληρά αδιαίρετο σύνολο, με μοναδική επιδίωξη τη διατήρηση της εξουσίας. Πρόκειται για μια εθνολαϊκιστική σύμπραξη, μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Για να το πω πιο αγοραία, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «πάνε πακέτο». Τα όποια ανοίγματα προς τον προοδευτικό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν του πανικού στον οποίο έχει περιέλθει με τη συνεχή κατάρρευση δημοσκοπικά και κοινωνικά.
Πιστεύετε ότι ο νέος φορέας έχει περισσότερα κοινά σημεία με τη ΝΔ συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο νέος φορέας είναι η έκφραση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, ένα κεντροαριστερό προοδευτικό κίνημα που αυτοπροσδιορίζεται και δεν αποτελεί συμπλήρωμα κανενός, ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Την επόμενη μάλιστα εβδομάδα θα καταθέσω την προγραμματική πολιτική πρότασή μου για αυτόνομη, αξιόπιστη έξοδο της χώρας από την κρίση.
Πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα που σήμερα συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Εάν όχι, τι διασφαλίζει ότι ο νέος φορέας δεν θα καταλήξει σαν τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ;
Έχω ταχθεί από την αρχή υπέρ ενός ενιαίου φορέα, ώστε μετά την εκλογή τού επικεφαλής να προχωρήσουμε σε ιδρυτικό συνέδριο για να εκλέξουμε τα όργανα του νέου κινήματος.