Εάν αυτό το αφιέρωμα δημοσιευόταν στο παρθενικό τεύχος του Documento, ο τίτλος θα ήταν: «Ο Γιάννης ετοιμάζεται για εκτόξευση».
Γύρω στα Χριστούγεννα αλλάξαμε τροπάριο: «Ο Γιάννης πάει για Αll-Star». Κάθε εβδομάδα καθυστέρησης αλλάζει τα δεδομένα προς το θεαματικότερο και… διαστημικότερο. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με το ξεκίνημα της φετινής περιόδου, η παρουσία του στο «ραντεβού των αστέρων» στη Νέα Ορλεάνη θεωρείται πια αδιαμφισβήτητη, οπότε οι αριθμοί και τα ανδραγαθήματα του 22χρονου «Greek Freak» (όπως το νικητήριο καλάθι απέναντι στους Νικς στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν) μας υποχρεώνουν να ξεστομίσουμε το αδιανόητο: Μήπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που ξεπήδησε υποσιτισμένος και πάμπτωχος πριν από τριάμισι χρόνια από το μισοσκόταδο της ελληνικής Α2, είναι σήμερα εκ των κορυφαίων μπασκετμπολιστών του πλανήτη;
Ο Αϊ-Βασίλης των Μιλγουόκι Μπακς δεν ήρθε από τη Λαπωνία αλλά από την αφιλόξενη για τους μετανάστες Ελλάδα. Με το καλό να τον υποδεχθούμε τον Σεπτέμβριο για το Ευρωμπάσκετ. Ο Γιάννης γεννήθηκε από Αφρικανούς γονείς, αλλά τιμά αυτή την ταλαίπωρη χώρα –που δεν του προσέφερε το παραμικρό- πολύ περισσότερο από τους πατριδοκάπηλους που τον κοιτάζουν με μισό μάτι. Το Documento σας παρουσιάζει σήμερα την πτήση του προς τα αστέρια, με αριθμούς και ντοκουμέντα.
· Σκοράρισμα: Ο Γιάννης σκαρφάλωσε από τους 6,8 πόντους της παρθενικής του χρονιάς (2013-4) στους 12,7 της δεύτερης, στους 16,9 της τρίτης και στους φετινούς 24. Είναι 13ος σκόρερ στο ΝΒΑ, μπροστά από σούπερ σταρ που έχουν γεννηθεί για να βάζουν την μπάλα στο καλάθι (Καρμέλο Αντονι, Πολ Τζορτζ, Κλέι Τόμπσον, Μπλέικ Γκρίφιν κ.ά.).
· Βολές: «Ο Γιάννης δεν ξέρει να σουτάρει βολές» κραύγαζαν οι εδώ παντογνώστες όταν τον έβλεπαν στα μπλε. Αλλά το ποσοστό του εκτοξεύτηκε μέσα σ’ ένα καλοκαίρι από το 72% στο 78% και ουδείς τολμάει να του κάνει φάουλ. Μόλις 7 παίκτες στο ΝΒΑ έχουν εκτελέσει περισσότερες βολές από τις δικές του 7,7 ανά αγώνα.
· Τρίποντα: Το ποσοστό του σκαρφάλωσε από το 25% στο 30%, οπότε το 16% του 2014-15 είναι μακρινή ανάμνηση. Ο Γιάννης εμπιστεύεται το μακρινό του σουτ όλο και περισσότερο και ήδη μετράει 0,7 τρίποντα σε κάθε ματς, έναντι 0,4 πέρυσι. Τελευταία έμαθε να σουτάρει και με βηματάκι στο πλάι, όπως ο Σπανούλης!
· Λεπτά συμμετοχής: Ο Τζέισον Κιντ συνηθίζει να προσφέρει στον Αντετοκούνμπο μια σύντομη ανάσα στα μέσα της πρώτης περιόδου και άλλη μία στο δεύτερο ημίχρονο. Τα 35,4 λεπτά του τον φέρνουν στη 16η θέση ανάμεσα σε όλους τους παίκτες του ΝΒΑ. Ο κορυφαίος της λίστας, ο Ζακ Λαβίν της Μινεσότα, έχει 37,6.
· Ευστοχία: Ο άνθρωπός μας έχει ποσοστό 53,3% εντός παιδιάς, αν και πολλά από τα σουτ που επιχειρεί έχουν αυξημένο δείκτη δυσκολίας. Πέρυσι το κοντέρ σταμάτησε στο 50,6% και πρόπερσι στο 49,1%. Από τους 15 παίκτες που έχουν καλύτερο ποσοστό, σχεδόν όλοι είναι σέντερ και σουτάρουν εξ επαφής. Μόνο δύο (Πόρτερ, Ντουράντ) έχουν στο ρεπερτόριό τους το τρίποντο.
· Ασίστ: Ο Γιάννης παρέλαβε τα κλειδιά των Μπακς τον περυσινό Φεβρουάριο, αμέσως μετά το All-Star Game. Η παραγωγικότητά του εκτοξεύτηκε από τις 2,8 ασίστ στις 7,3, οπότε ήρθαν και τα πρώτα 3 τριπλ νταμπλ. Οι φετινές 5,7 θα ήταν περισσότερες αν δεν είχε συμπαίκτες που πιάνουν την μπάλα από το κοτσάνι.
· Ριμπάουντ: Συχνά ο Γιάννης βρίσκεται μακριά από τη φωτιά όταν ο αντίπαλος σουτάρει, επειδή μαρκάρει συνήθως περιφερειακούς παίκτες. Αυτό δεν τον εμποδίζει να μαζεύει κατά μέσο όρο 7,1 αμυντικά ριμπάουντ (16ος στο ΝΒΑ), αλλά και 1,9 επιθετικά. Συνολικά είναι 17ος ριμπάουντερ του ΝΒΑ με μέσο όρο 9,0.
· Κλεψίματα: «Δεν μπορείς να ρισκάρεις ριψοκίνδυνη πάσα όταν κυκλοφορεί αυτός ο τύπος» λένε συνεχώς οι Αμερικανοί τηλεσχολιαστές. Ο Γιάννης είναι 5ος «κλέφτης» του ΝΒΑ με μ.ό. 1,9 σε κάθε αγώνα, πίσω από τους Τζον Ουόλ, Κρις Πολ, Ντρέιμοντ Γκριν και Τρέβορ Αρίζα. Τα περισσότερα καταλήγουν σε βροντερά καρφώματα.
· Τάπες: Οποιος σουτάρει χαλαρά και αβασάνιστα μπροστά στα πλοκάμια του Γιάννη πληρώνει τη λυπητερή με τάπα. Τα 2,1 κοψίματα τον φέρνουν στην 6η θέση της λίστας, μετά τους Ρουντί Γκομπέρ, Αντονι Ντέιβις, Μάιλς Τέρνερ, Τζόελ Εμπίντ, Χασάν Ουάιτσαϊντ. Ολη η λίστα απαρτίζεται από σέντερ.
· Λάθη: Εδώ το πρόσημο είναι αρνητικό (10ος στο ΝΒΑ με 3,0 σε κάθε αγώνα έναντι 2,6 πέρυσι και με πτωτική τάση), αλλά ο αριθμός θεωρείται φυσιολογικός για έναν αθλητή με μπόι 2,11 μ. που έχει τόση ώρα την μπάλα στα χέρια και τρέχει με σπασμένα φρένα. Ο Κιντ θεωρεί αμελητέες τις παράπλευρες απώλειες.
· Φάουλ: Ο Γιάννης είναι 5ος στο ΝΒΑ στα φάουλ με μ.ό. 3,4, αλλά πέρυσι τερμάτισε 1ος με 3,8. Ωστόσο, αρκετά από αυτά είναι επιθετικά σε προσπάθειες για αιφνιδιασμό ή μπασίματα, αφού ο έλεγχος αυτού του πληθωρικού κορμιού είναι δύσκολο στοίχημα. Στην άμυνα, επίσης, κυνηγάει οτιδήποτε αδέσποτο κινείται.
· Συνολική συνεισφορά: Στον συντελεστή «Box Plus/Minus», όπου καθρεφτίζεται η συμβολή των παικτών στην επιτυχία μιας ομάδας, ο Αντετοκούνμπο είναι 4ος σε ολόκληρο το ΝΒΑ με 9,9. Μπροστά του έχει μόνο τους Ράσελ Ουέστμπρουκ, Κρις Πολ, Τζέιμς Χάρντεν. Επονται καταϊδρωμένοι ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Κέβιν Ντουράντ.
· Συνεισφορά στην άμυνα: Εάν για τους υπολογισμούς της προηγούμενης κατηγορίας χρησιμοποιηθούν μόνο οι άμυνες («Defensive Box Plus/Minus»), ο Γιάννης βρίσκεται στη 2η θέση με 4,4, πίσω από τον μετρ του είδους Ντρέιμοντ Γκριν. Στην αντίστοιχη λίστα της επιθετικής προσφοράς είναι 12ος με ανοδική τάση.
· Αμυντική επίδοση: Στον πίνακα που υπολογίζει πόσους πόντους δέχεται κάθε ομάδα ανά 48’ όταν ένας συγκεκριμένος παίκτης βρίσκεται στο παρκέ (Defensive Rating), o Αντετοκούνμπο είναι 9ος με 101, μετά τους Ρουντί Γκομπέρ, Αντρέ Ντράμοντ, Ντρέιμοντ Γκριν, Ντουάιτ Χάουαρντ, Αντονι Ντέιβις, ΝτιΑντρε Τζόρνταν, Γκρεγκ Μονρό, Χασάν Ουάιτσαϊντ.
· Τριπλ νταμπλ: Ο Γιάννης έγραψε 5 φορές διψήφιο αριθμό πόντων, ριμπάουντ και ασίστ στο δεύτερο μισό της περυσινής περιόδου και ήδη άλλες 2 στο πρώτο τρίμηνο της φετινής. Στον αγώνα με τους Μπουλς την παραμονή Πρωτοχρονιάς μάλιστα πλησίασε το περίφημο «τετραπλό νταμπλ», με 35 π., 9 ρ., 7 ασ., 7 κοψ.!
· Χάσμα με τις ρεζέρβες: Μόνο δύο παίκτες σε ολόκληρο το ΝΒΑ δημιουργούν μεγαλύτερο κενό όταν αποσύρονται στον πάγκο και αφήνουν τη θέση τους σε εφεδρικό (-2.3): Ράσελ Ουέστμπρουκ και Τζέιμς Χάρντεν. Αν μπορούσαν οι Μπακς να κλωνοποιήσουν τον Γιάννη, θα το είχαν κάνει από την πρώτη μέρα.
· Καρφώματα: Το αντίπαλο καλάθι στενάζει και ο Γιάννης είναι 4ος σε ολόκληρο το ΝΒΑ στα καρφώματα, με 2,8 σε κάθε αγώνα. Περισσότερα από τα 88 του «Greek Freak» έχουν μόνο οι ΝτιΑντρε Τζόρνταν, Ρουντί Γκομπέρ, Ντουάιτ Χάουαρντ, «δεινόσαυροι» που δεν ξέρουν άλλον τρόπο για να σκοράρουν.
· Χειρισμός της μπάλας: Δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε άλλον μπασκετμπολίστα 2,11 μ. στην ιστορία του αθλήματος εξίσου επιδέξιο στον χειρισμό της μπάλας. Ο Μάτζικ Τζόνσον είναι 2,06 μ., ο Σκότι Πίπεν 2,03 μ., ο Κέβιν Ντουράντ 2,08 μ. αλλά με μικρότερη φαντασία. Ο καλπασμός του Γιάννη στο ανοιχτό γήπεδο είναι σκέτη ποίηση.
· Τραυματισμοί: Χτυπάμε ξύλο τώρα που το γράφουμε, αλλά το χρυσό παιδί χαίρει άκρας υγείας. Εχασε δύο αγώνες την περασμένη βδομάδα επειδή κρεβατώθηκε. Πιο παλιά, έναν από ενοχλήσεις στο γόνατο, δύο από διάστρεμμα, τέσσερις από απόφαση του προπονητή όταν ήταν νεότερος και έναν από τιμωρία διότι έσπρωξε αντίπαλο.
· Διαστάσεις: Ο 19χρονος και λιπόσαρκος Γιάννης μετρήθηκε το 2013 στα 2,06 μ., αλλά ψήλωσε 5 πόντους μέσα στο επόμενο έτος. Το άνοιγμα των χεριών του υπολογίζεται στα 220 εκατοστά και το βάρος του ξεπερνάει μετά βίας τα 100 κιλά, αφού το ποσοστό λίπους είναι ελάχιστο και οι μύες ξεχειλίζουν από τη φανέλα.
· Βραβεία: Ο Γιάννης έχει κερδίσει δύο φορές τον τίτλο «Παίκτης της εβδομάδας», μία στις 9 Φεβρουαρίου 2015 και μία στις 5 Δεκεμβρίου 2016 (την παραμονή των 22ων γενεθλίων του). Εξελέγη στη δεύτερη πεντάδα των «ρούκι» το 2013-14. Είναι 7ος σε ψήφους σε ολόκληρο το ΝΒΑ για το All-Star Game της 19ης Φεβρουαρίου.
· Χρήμα: Το αρχικό 3+1 συμβόλαιο του έδωσε (προ φόρων) 1.792.560 δολάρια τον πρώτο χρόνο, 1.873.200 τον δεύτερο, 1.953.960 τον τρίτο και 2.995.421 φέτος. Το πολυετές που υπέγραψε το καλοκαίρι τού εγγυάται εισόδημα 100.000.000 δολαρίων έως το 2021. Ο ετήσιος μισθός του το 2017-18 θα είναι 22.471.910 δολάρια.