Γιαννακοπούλου για αναστολή Λιγνάδη: «Αδιανόητο να γίνεται αντικείμενο άρρωστης αντιπαράθεσης»

Γιαννακοπούλου για αναστολή Λιγνάδη: «Αδιανόητο να γίνεται αντικείμενο άρρωστης αντιπαράθεσης»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η οποία δεν ψέλλισε λέξη όταν ο πρωθυπουργός πρόγραψε από το βήμα της Ολομέλειας δημοσιογράφους και εισαγγελείς για το σκάνδαλο Novartis, θεωρεί ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί η δικαστική απόφαση της αναστολής της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη έως ότου πραγματοποιηθεί η δίκη στο Εφετείο.

Διαβάστε επίσης: Documento TV: Δημήτρης Λιγνάδης – Καταδικασμένος και Eλεύθερος (Video)

«Η αλήθεια είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ναι, υπάρχει ένα σοκ σε σημαντικά τμήματα της κοινής γνώμης, σοκ νομίζω σε όλους μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι σε κάποια πράγματα, γιατί την ευθύνη της όποιας απόφασης στις δημοκρατίες την έχει ένας και μόνο και αυτός είναι η δικαιοσύνη. Τελεία και παύλα» είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου στη Βουλή και πρόσθεσε:

«Έχουμε όλοι τις απόψεις μας; Έχουμε όλοι τις ενστάσεις μας; Μπορούμε να τις εκφράζουμε για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης; Βεβαίως και έχουμε και να τις εκφράζουμε και πρέπει και οφείλουμε». Τόνισε δε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται, συμπληρώνοντας ότι στη δημοκρατία αποφασίζουν τα ποινικά δικαστήρια με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αμελώντας -αν και δικηγόρος- ότι η ενεργοποίηση και εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης επί τη βάσει της οποίας ο Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος είναι στη διακριτική ευχέρεια αποκλειστικά και μόνο των δικαστών.

Εν συνεχεία, τάχθηκε κατά της πολιτικοποίησης των δικαστικών υποθέσεων. «Στο όνομα του κοινού περί δικαίου αισθήματος, είναι αδιανόητο, είναι κυριολεκτικά αδιανόητο να δημιουργείται κλίμα λαϊκών δικαστηρίων ή να πολιτικοποιείται το κάθε θέμα ή να γίνεται αντικείμενο μιας άρρωστης, μιας έξαλλης κομματικής αντιπαράθεσης. Διότι αυτό και μόνο δημιουργεί ζημιά για την ίδια τη Δημοκρατία μας. Αυτό και μόνο δημιουργεί ζημιά και ρωγμές για την ίδια τη Δικαιοσύνη» ανέφερε, προτρέποντας να μην γίνεται à la carte αντιμετώπιση των αποφάσεων της δικαιοσύνης.

«Για παράδειγμα, η Δικαιοσύνη τον καταδίκασε για δώδεκα χρόνια φυλακή. Του έδωσε, επίσης, και επιπλέον δικαίωμα. Τι να κάνουμε τώρα; Δυστυχώς, θα σας πω εγώ, αλλά έτσι λέει ο νόμος. Τους έδινε αυτή τη δυνατότητα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Δηλαδή, στην πρώτη περίπτωση που τον καταδίκασε στα δώδεκα χρόνια, η Δικαιοσύνη ήταν αδέκαστη και στη δεύτερη απόφαση ήταν κατευθυνόμενη;» αναρωτήθηκε και κατέληξε λέγοντας:

«Έχουμε, λοιπόν, χρέος να λέμε τη γνώμη μας για οτιδήποτε, αλλά όχι με όλες αυτές τις επιλεκτικές επιθέσεις τις οποίες παρακολουθούμε. Και σε τελευταία ανάλυση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς νομοθετούμε εδώ πέρα, σε αυτή εδώ την Αίθουσα και οι δικαστές πορεύονται με βάση τη νομοθεσία την οποία εμείς ψηφίζουμε. Άρα, όποιος νομίζει ότι αυτή η πρόβλεψη πάνω στην οποία βασίστηκε η Δικαιοσύνη και έβγαλε αυτή την απόφαση είναι λάθος, ας καταθέσει πρόταση αλλαγής. Όλα τα άλλα ξεφεύγουν της λειτουργίας της Δημοκρατίας και του σεβασμού στη Δικαιοσύνη. Έλεγχος ή προσπάθεια επιβολής απόφασης δεν νοείται. Ανοίγουν πολύ επικίνδυνους δρόμους. Δημιουργούν δε τις προϋποθέσεις για πιθανά φαινόμενα τα οποία νομίζω ότι κανείς μας δεν επιθυμεί για το μέλλον».

Documento Newsletter