Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα πρώτη στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ

Τη σημασία να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας και μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην επιτροπή Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ανταλλάσσοντας απόψεις με τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με τα ειδικά χρηματοδοτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν το 2015 με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση έργων στην Ελλάδα, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της ΕΕ ως προς την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι η αξιοποίηση των πόρων του Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Ταμείου ήταν καθοριστική στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση το 2015 για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών της χώρας, π.χ. στον τομέα της υγείας. Όπως είπε, το 2015, η κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να ανακατευθύνει τους πόρους του Ταμείου σε δράσεις που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και δέχτηκε κριτική γι΄ αυτό. Υπενθύμισε, ωστόσο, τη λανθασμένη πολιτική των δύο πρώτων ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής όπου προκρίθηκε η λογική της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και υποτιμήθηκε η ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τα υφεσιακά φαινόμενα στην ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, ο Aλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στις συμφωνίες για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), λέγοντας ότι έχουν αποδώσει πρόσθετους πόρους προς την ελληνική οικονομία, και ότι το 2017 οι εκταμιεύσεις, που έφτασαν στην πραγματική οικονομία ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ που ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, υλοποιήθηκαν περισσότερες από 450 μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων που έλειπαν από την Ελλάδα για θέματα π.χ. χωροταξίας, απονομής δικαιοσύνης και ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων. Όπως είπε, πρόκειται για μια πολύ σημαντική στρατηγική τομή που έχει οφελήσει περίπου 32 χιλιάδες επιχειρήσεις και η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Eurogroup ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι σε αυτό δεν περιγράφονται μόνο οι προτεραιότητες σε μεταρρυθμίσεις, αλλά περιλαμβάνεται και μια αναλυτική λίστα με δράσεις ανά υπουργείο και με σαφή χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι με το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαφυλάξει τη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα που με θυσίες κατέκτησε η χώρα και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το οικονομικό περιβάλλον, τις επενδύσεις και θωρακίζουν την ανάπτυξη. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες αλλά και σε μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

(ΑΠΕ ΜΠΕ)