Στο τραπέζι της συνάντησης του Τούρκου υφυπουργού Δικαιοσύνη Μπιλάλ Ουτσάρ με τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή τέθηκε το θέμα της δίκης στη χώρα μας των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα χώρα κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής αποδέχθηκε την πρόσκληση του Μπιλάλ Ουτσάρ να μεταβεί στη γείτονα χώρα.
Αναλυτικότερα, αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ, η οποία από χθες βρίσκεται στην Αθήνα, συναντήθηκε σήμερα με ομάδα στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Παπασπύρου. Κατά την συνάντηση αυτή τέθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας των δύο υπουργείων Δικαιοσύνης, όπως και το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να κινηθεί η ηγεσία της γείτονας χώρας, προκειμένου να δικαστούν οι «8» στην χώρας μας.
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπιλάλ Ουτσάρ συναντήθηκε με τον Σταύρο Κοντονή, ο οποίος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ανέφερε πως «η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινιστήκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία». «Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των αξιωματικών», είπε ο κ. Κοντονής σημειώνοντας ότι «τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά», επισήμανε ότι «όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός» και προσέθεσε:
«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά».
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε «δέχθηκα επίσημη πρόσκληση και την αποδέχθηκα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ