Για τον ΣΥΡΙΖΑ του 21ου αιώνα

Διανύοντας τον 21ο αιώνα δεν µπορεί παρά να συµβαδίζουν µε το σηµείο της εξέλιξης του πολιτισµού µας και οι κοµµατικοί σχηµατισµοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φέρει την πολιτική κουλτούρα και τις εµπειρίες της Αριστεράς έτσι όπως διαµορφώθηκαν από τον 20ό αιώνα και µετά. Γέννηµα των πολλαπλών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων και κοµµατικών διασπάσεων, έφτασε έως τις ηµέρες µας διατηρώντας µια ανήσυχη προσωπικότητα. Εξελίσσοντας τις ιδέες του, αποτέλεσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης (2010) κρίσης ελκυστική ιδεολογική και κοµµατική στέγη για µεγάλο µέρος των συµπολιτών µας. Αριστεροί σοσιαλιστές, σοσιαλδηµοκράτες, πολίτες προερχόµενοι από την κοµµουνιστική Αριστερά και άλλοι από την ευρεία δηµοκρατική παράταξη συναντήθηκαν εντός του και του έδωσαν την ευκαιρία να κυβερνήσει (2015-19). Το 2019, χάνοντας τις εκλογές, κράτησε ένα δυνατό ποσοστό (32%), αφού είχε βγάλει τη χώρα από τα µνηµόνια, είχε ρυθµίσει το χρέος και είχε κρατήσει την κοινωνία όρθια.

Σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οργανώνεται για τη νικηφόρα έκβαση των εκλογών οποτεδήποτε κι αν γίνουν. Μετασχηµατίζεται σε e-ΣΥΡΙΖΑ και αναδιατάσσει τις δυνάµεις του ώστε να γίνει κόµµα µελών, τα οποία επί της ουσίας θα έχουν αποφασιστική συµβολή στις αποφάσεις και στη δράση του κόµµατος. Τα ενδιάµεσα όργανα θα πρέπει να αφοσιωθούν στις αρµοδιότητές τους, προωθώντας τις προτάσεις της κοµµατικής βάσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκλογή του προέδρου του κόµµατος σωστό είναι να γίνεται από την οργανωµένη βάση. Από τα µέλη που είναι ενεργά, που ασκούν τα δικαιώµατά τους και είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Προφανώς δεν συζητάµε για το µοντέλο «είδα φως και µπήκα» που εφαρµόζουν άλλα κόµµατα.

Η εποχή που ως Συνασπισµός η Κεντρική µας Επιτροπή απαρτιζόταν από µέλη προερχόµενα κατά 90% από την Αθήνα, 7-8% από τη Θεσσαλονίκη και λίγους συντρόφους από την υπόλοιπη επικράτεια έχει παρέλθει. Υπάρχουν όµως ακόµη ανισότητες. Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην περιφέρεια να αναδεικνύει µέλη στην ΚΕ, σύµφωνα µε την κοµµατική της δύναµη. Ξεχωριστές κάλπες ανά περιφέρεια λοιπόν για την αµεσοδηµοκρατική συγκρότηση της ΚΕ.

Αναγκαία είναι η δηµιουργία νέων οργανώσεων σε χώρους δουλειάς, σε χώρους προσφοράς και αλληλεγγύης και όπου αλλού είναι χρήσιµο να παρεµβαίνουν οι οργανωµένες δυνάµεις του κόµµατος.

Γίνεται λόγος και για την ανάγκη συγκρότησης ενός «εθνικού συµβουλίου» στο οποίο θα συµµετέχουν τα µέλη της ΚΕ, οι βουλευτές, οι περιφερειακοί σύµβουλοι και οι συντονιστές ΝΕ µε συµβουλευτικό ρόλο. Ενα τέτοιο συµβούλιο, έχοντας επαφή µε µεγάλα τµήµατα της κοινωνίας, θα µεταφέρει σε αυτά τις θέσεις του κόµµατος και θα αναζητά συµµάχους στον αγώνα µας.

Η Επιτροπή ∆εοντολογίας του κόµµατος θα πρέπει να λειτουργεί µε αυστηρότητα και δικαιοσύνη.

Καιρός είναι να εφαρµόσουµε κάτι για το οποίο συζητάµε πολλά χρόνια. Αυτό δεν είναι άλλο από την εφαρµογή ορισµένου αριθµού θητειών σε όλα τα αξιώµατα. Κανείς µας δεν είναι αναντικατάστατος. Υπάρχουν ανάµεσά µας πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες µε εξαιρετικά προσόντα. Θα πρέπει λοιπόν να διευκολύνουµε την ανάδειξή τους. Τρεις θητείες λοιπόν για τα µέλη της ΚΕ, τους βουλευτές, ευρωβουλευτές και όπου αλλού αποφασιστεί από το συνέδριο.

Εφαρµόζοντας λοιπόν νέα και δυνατά εργαλεία για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πρέπει να αποφύγουµε λάθη που έκαναν άλλα κόµµατα εξουσίας. Το πασοκικό παράδειγµα του αρχιβουλευτή που συγκεντρώνει γύρω του ένα στελεχιακό δυναµικό βουλευτών, συνδικαλιστών, τοπικών αρχόντων, απλών µελών κ.λπ. για να επιβάλει θέσεις και απόψεις του δεν έχει λόγο ύπαρξης στο κόµµα µας. Το παράδειγµα εκείνων που επικαλούµενοι την αφοσίωση στο όνοµα του προέδρου εργάζονται προς ίδιον όφελος δεν θα πρέπει να περάσει το κατώφλι µας. Η µικρόψυχη ρετσινιά για αντιπάλους ότι δεν στηρίζουν τον πρόεδρο δεν χωρά σε ένα κόµµα όπως ο Συνασπισµός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν λειτουργεί µε δηµοκρατικό συγκεντρωτισµό. Αυτό δεν σηµαίνει πως κάποιοι που θεωρούν τον εαυτό τους πιο σηµαντικό µπορούν να υποστηρίζουν δηµοσίως τα αντίθετα από όσα τα όργανα του κόµµατος έχουν αποφασίσει.

Τέλος, θα πρέπει να διαφυλάξουµε και να αναδείξουµε το τεράστιο κεφάλαιο όχι µόνο του κόµµατός µας αλλά και της ευρείας δηµοκρατικής παράταξης για τον 21ο αιώνα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιδανικός εκφραστής των αριστερών ιδεών και της αριστερής πολιτικής όχι µόνο για τη χώρα µας αλλά και για την Ευρώπη, εντός της οποίας αγωνιζόµαστε άλλωστε για έναν κόσµο καλύτερο.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι βουλευτής ανατολικής Αττικής και αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ