Για τον Μητσοτάκη, η πλειοψηφία είναι …τυραννία!

Στην πρώτη επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Κων/νου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακάλυψε την «τυραννία της πλειοψηφίας» στη δημοκρατία για να διαμηνύσει το δικό του όχι στην πιθανότητα συνταγματικής καθιέρωσης της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και να επιτεθεί ουκ ολίγες φορές εμμέσως στην κυβέρνηση, με σημαία του την αριστεία.

«Αν δεν μπορούν να το πουν αριστεία ας το πουν αξιοσύνη, ας το πουν προκοπή. Κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να επιβραβεύει όσους δεν ανέχονται τη μετριότητα» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προλογική ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «η παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του Αύριο», που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η ‘στήριξη’ της ΔΑΠ –ΝΔΦΚ Πατρών, στο ομαδικό σκονάκι σε πτυχιακή εργασία, επέμεινε στην αντίληψη που κυριαρχούσε για την αριστεία στην αρχαία Ελλάδα, παρατηρώντας πως τα εξαιρετικά έργα γίνονταν πάντα αντικείμενο δημόσιας τιμής.

Υπέρμαχος της εισβολής των ιδιωτών στην εκπαίδευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε για μια ακόμη φορά να ζητήσει «να καταργηθεί το μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση» τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, εντάσσοντας αυτή την πάγια απαίτηση της ΝΔ στην «ανάγκη να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, ανοικτό, ελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα» και να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο».

Μιλώντας σε ένα οικογενειακό, κατά βάση ακροατήριο, απουσία πάντως του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, και με την παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες σήμερα κάνοντας λόγο για κρίση των θεσμών και κρίση της αντιπροσώπευσης , ενώ υποστήριξε ότι σήμερα πολλές πτυχές της δημοκρατίας απειλεί ο «δημαγωγικός λαικισμός».

Θεωρώντας ότι οι πολίτες δε βρίσκουν λόγο συμμετοχής στα κοινά επειδή κυρίαρχη είναι η αντίληψη του ‘έξυπνοι και κορόιδα’ μίλησε για την ανάγκη δραστικού εκσυγχρονισμού των κομμάτων, ενώ παρατήρησε πως δεν αρκεί μόνο ο σεβασμός στην πλειοψηφία και ότι υπάρχει ‘καχυποψία στο θεσμό των δημοψηφισμάτων΄’ επειδή τείνει να κυριαρχήσει «η τυραννία της πλειοψηφίας».