Για τον Άδωνη είναι «εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα»

Για τον Άδωνη είναι «εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα»

Την απάντηση της προέδρου της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνης Μολφέση προκάλεσεη απαράδεκτη δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη η οποία μόνο οικολογικό πρόσημο δεν είχε… 

Ο Αδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πριν λίγες ημέρες με τον Σύλλογο Γουνοποιών Καστοριάς είχε δηλώσει:

«Σημειώνω ότι σε μια εποχή που όλοι συζητάμε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική γούνα. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής. Γι’ αυτό και ιδιαιτέρως την υποστηρίζω».

Η κ. Η κ. Μολφέση σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή της ότι το τέλος της παραγωγής γούνας αποτελεί τετελεσμένο γεγονός στις περισσότερες προηγμένες χώρες και του απαντά ότι, εκτός από το κέρδος, υπάρχει και ηθική…

«Όπου συντελείται η κατάργηση των εκτροφείων παραγωγής γούνας, θεωρείται πρόοδος και εξέλιξη της κοινωνίας, όχι απώλεια κάποιας παράδοσης. Αποτυπώνει το γεγονός ότι ένα συνεχώς αυξανόμενο πλήθος πολιτών ανά τον κόσμο αντιλαμβάνεται τη βιομηχανία γούνας ως μια οικονομική δραστηριότητα περιττή, αναχρονιστική, ανεπίτρεπτα βάναυση κι αιματηρή. Δεν τη θέλει και δεν δέχεται να συντηρείται από τους φόρους του. It’ s Ethics, Minister», αναφέρει η κ. Μολφέση.

Ολόκληρη η επιστολή της Ειρήνης Μορφέση

Διάβασα τις απόψεις περί γούνας και οικολογίας που διατυπώσατε κατά τη συνάντησή σας με τον Σύλλογο Γουνοποιών Καστοριάς στις 23/9/2019 και τις οποίες παραθέτω εδώ: «Είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική γούνα. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής».

Προσπαθώ, ειλικρινά και καλοπροαίρετα, να καταλάβω τι εννοείτε. Δείχνει να σας διαφεύγει η κύρια διάσταση του ζητήματος: η ηθική.

Το τέλος της παραγωγής γούνας αποτελεί τετελεσμένο γεγονός στις περισσότερες προηγμένες χώρες, είτε με άμεση απαγόρευση, είτε μέσω αυστηροποίησης των προδιαγραφών ευζωίας που καθιστούν την δραστηριότητα μη βιώσιμη οικονομικά.

Παντού η μετάβαση γίνεται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων, δίνοντας εύλογο αλλά αυστηρά τηρούμενο χρονικό περιθώριο για την πλήρη εφαρμογή.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι πόλεις και δήμοι που απαγορεύουν εισαγωγή και πώληση γούνας εντός των ορίων τους, ενώ σε επίπεδο κρατών, αναγνωρίζεται ευρέως ότι η ψεύτικη γούνα είναι λιγότερο βλαβερή για το περιβάλλον.

Κυρίως, γλιτώνει εκατομμύρια ζώα από μια ζωή φρικιαστική και έναν θάνατο ακόμα φρικιαστικότερο.

Όπου συντελείται, η κατάργηση των εκτροφείων παραγωγής γούνας θεωρείται πρόοδος και εξέλιξη της κοινωνίας, όχι απώλεια κάποιας παράδοσης.

Αποτυπώνει το γεγονός ότι ένα συνεχώς αυξανόμενο πλήθος πολιτών ανά τον κόσμο, αντιλαμβάνεται τη βιομηχανία γούνας ως μια οικονομική δραστηριότητα περιττή, αναχρονιστική, ανεπίτρεπτα βάναυση κι αιματηρή.

Δεν την θέλει και δεν δέχεται να συντηρείται από τους φόρους του.

It’ s Ethics, Minister.

Κλείνοντας, παραθέτω λίστα με τις σημαίνουσες χώρες και πόλεις που πρωτοπορούν, ή μάλλον, σύμφωνα με τη δική σας οπτική, δεν καταλαβαίνουν από οικολογία και παράδοση.

Φιλικά, Ειρήνη Μολφέση Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΟΥΝΑΣ:

Σερβία (2009, 10 χρόνια για την μετάβαση) Ηνωμένο Βασίλειο (2000 – Αγγλία, Ουαλία το 2000, Σκώτια και Ιρλανδία το 2002) Λουξεμβούργο (2018, δεν υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής γούνας και δεν επιτρέπεται η έναρξη τέτοιας δραστηριότητας) Βέλγιο (2015-2017-2018, Βαλλονία, Φλαμανδία και Κεντρική Κυβέρνηση αντίστοιχα – οι τελευταίες 17 φάρμες θα κλείσουν μέχρι το 2023) Αυστρία (2004, απαγόρευση στα 6 από τα 9 ομοσπονδιακά κρατίδια, τα υπόλοιπα 3 έθεσαν τόσο αυστηρές προδιαγραφές ευζωίας που η παραγωγή γούνας δεν είναι πια οικονομικά εφικτή) Νορβηγία (2018, μετάβαση μέχρι το 2025 – Με 300 φάρμες όπου εκτρέφονται και σφάζονται 700.000 μινκ και 110.000 αλεπούδες κάθε χρόνο, η απόφαση της Νορβηγίας αποτελεί ορόσημο) Κροατία (2006, 10 χρόνια για τη μετάβαση, κανονικά σε ισχύ από το 2017) Τσεχία (2017, 2 χρόνια για την μετάβαση) Βόρεια Μακεδονία (2014, 3 χρόνια για την μετάβαση) Σλοβενία (2013, απαγόρευση κυνηγιού και εκτροφής ζώων για την γούνα τους, 3 χρόνια περιθώριο στις υπάρχουσες φάρμες) Βοσνία και Ερζεγοβίνη (2009, 10 χρόνια για τη μετάβαση, σε ισχύ από το 2018) Ιαπωνία: (2006, 10 χρόνια αργότερα έκλεισε και η τελευταία μονάδα παραγωγής).

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΓΟΥΝΑΣ:

São Paulo, Βραζιλία: 2015, απαγόρευση παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης γούνας Berkeley, California: 2017, απαγόρευση πώλησης γούνας οποιουδήποτε ζώου Los Angeles: 2018, απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης γούνας San Francisco: 2018, απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης γούνας West Hollywood, California: 2011, απαγόρευση πώληση νέων προϊόντων με γούνα (τζάκετς, μπότες, εσάρπες, γιλέκα) εντός των ορίων της πόλης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΟΥΝΑΣ:

Νέα Ζηλανδία: 2013, η απαγόρευση εισαγωγής μινκ έβαλε τέλος στην εκτροφή τους Ολλανδία: 1995, την απαγόρευση παραγωγής γούνας αλεπούδων ακολούθησαν τσιντσιλά το 1997 και μινκ το 2017, με έναρξη εφαρμογής το 2014.

Δανία: 2007, τον νόμος για την προστασία των γουνοφόρων ζώων ακολούθησε το 2009 η απαγόρευση εκτροφής αλεπούδων, με καταληκτική ημερομηνία μετάβαση το 2017 για τις περισσότερες φάρμες και το 2023 για τις υπόλοιπες Ουγγαρία: 2011, Απαγόρευση παραγωγής γούνας εκτός τσιντσιλά και κουνελιών Ινδία: 2018, απαγόρευση της γούνας φώκιας (ακολουθώντας ΗΠΑ, Λευκορωσία, Καζακστάν, Μεξικό, Ρωσία, Ελβετία, Ταϊβάν και τις 28 χώρες της ΕΕ).

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΟΥΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΛΟΓΩ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ:

Ελβετία: η αυστηρότητα των προδιαγραφών ευζωίας καθιστά τη παραγωγή γούνας μη εφικτή Σουηδία: 1995, η παραγωγή γούνας καθίσταται οικονομικά μη εφικτή Ιταλία: 2008, κλείνει το τελευταίο εκτροφείο τσιντσιλά Γερμανία: 2019, κλείνει η τελευταία φάρμα παραγωγής γούνας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter