Πρώτα από όλα θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον δημοσιογράφο και τον άνθρωπο, που διώκεται άδικα και βάναυσα εδώ και δέκα χρόνια, γιατί δημιούργησε αυτό που ο ίδιος ονόμασε, την πρώτη ‘μυστική υπηρεσία’ – σε εισαγωγικά – που είναι στην υπηρεσία των λαών.
Ένα δημοσιογραφικό ιστότοπο, διόλου ‘μυστικό’, που εκθέτει όλα τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε κάθε πολίτη σε όλο τον πλανήτη. Και ταυτόχρονα εξασφαλίζει από τους νόμους προστατευόμενη ανωνυμία των πηγών του.
Αυτό είναι το Wikileaks, μέσα από το οποίο, με μια μικρή ομάδα συνεργατών του και χάρη στο διαδίκτυο που γνωρίζει πολύ καλά, ο Ασάνζ μπόρεσε να προσφέρει ένα μοναδικό και εξαιρετικό δημοσιογραφικό έργο, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα κυβερνήσεων, οργανισμών, εταιρειών και πολιτικών προσώπων. Ο Ασάνζ, υπερασπίστηκε την αλήθεια και τον απλό λαό σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται, λοιπόν, γιατί προσπάθησε να κάνει σωστά τη δουλειά του ως εκδότης και ως δημοσιογράφος. Έκανε σωστά τη δουλειά του, εργάστηκε σύμφωνα με τη συνείδησή του ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, ασκώντας τα εργασιακά του καθήκοντα και δικαιώματα, που στην περίπτωση του δημοσιογράφου και εκδότη, είναι η ελευθερία του λόγου και του τύπου.
Παρότι είμαστε σε εποχή ‘οικονομικής φούσκας ‘ με κερδοσκοπική οικονομία, τα δικαιώματα αυτά κατοχυρώνονται. Σε διαφορετικό βαθμό, αλλά κατοχυρώνονται, από τα συντάγματα και τη νομοθεσία ή από την δεοντολογία και την παράδοση των λεγόμενων δημοκρατικών χωρών του κόσμου. Δεν αναφέρομαι σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, αναφέρομαι σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ελλάδα, η Γαλλία, οι χώρες της ΕΕ.
Εδώ, λοιπόν, φαίνεται η σύνδεση με τα δικαιώματα της ελευθερίας του τύπου και του λόγου με τα εργασιακά δικαιώματα σε όλη τους την έκταση. Και να τονίσω ότι στην περίπτωση του Τζούλιαν Ασάνζ υπάρχει παραβίαση των εργασιακών του δικαιωμάτων, εκτός από αυτήν των ατομικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό το φαινόμενο δυστυχώς παρατηρείται όλο και περισσότερο σήμερα στην Ευρώπη, με πρόσχημα την τρομοκρατία, την πανδημία. Στην Ελλάδα έχουμε αρκετά παραδείγματα από το παρελθόν αλλά και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η καταστολή και η αστυνομοκρατία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ! H αστυνομία επιτίθεται σε πολίτες ακόμα και μέσα σε πολυκατοικίες ! Στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερς, σε δημοσιογράφους, συνέλαβαν δικηγόρους, τον Κώστα Παπαδάκη και το Θανάση Καμπαγιάννη, πρωταγωνιστές της δίκης της Χρυσής Αυγής, που έστειλαν τους εγκληματίες νεοναζί στη φυλακή. Πως είναι δυνατόν ο κύριος Χρυσοχοίδης να φέρεται με αυτόν τον τρόπο και από την άλλη στις Βρυξέλλες, ο εκλεγμένος με τη Χρυσή Αυγή ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, καταδικασμένος σε 13 χρόνια φυλάκιση για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης να βρίσκεται ακόμη στο Ευρωκοινοβούλιο και να παίρνει και το λόγο;
Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε μείνει άφωνοι με την καταστολή στη Γαλλία, Γερμανία και τώρα περίπου σε όλες της χώρες της ΕΕ. Δεν είναι δημοκρατικό το καθεστώς σε καμία χώρα, όταν σκοτώνονται και τραυματίζονται διαδηλωτές από τα όργανα της τάξης και επιπλέον, απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να φωτογραφίζουν τους αστυνομικούς στις διαδηλώσεις! Πως θα εξασκήσουν το επάγγελμά τους σωστά και πως θα προστατεύσουν τους πολίτες από τις καταχρήσεις της αστυνομίας και τη βία του κράτους;
Πως είναι δυνατόν ο Τζούλιαν Ασάνζ, Αυστραλός υπήκοος να βρίσκεται σήμερα στη φυλακή στο Λονδίνο και να κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου τον περιμένει σίγουρος θάνατος; Ακόμα και στον πόλεμο ο δημοσιογράφος, ο φωτορεπόρτερ, θεωρητικά και πρακτικά προστατεύεται και έχει κάλυψη και πρόσβαση στο μέτωπο, ώστε να κάνει τη δουλειά του…
Θα ήθελα τώρα να αναφέρω μια περίπτωση που είχε συμβεί χρόνια πριν το Άσανζ, από τις πρώτες στην Ευρώπη, της Βουλγάρας δημοσιογράφου που ίσως γνωρίζετε, της Αννα Ζάρκοβα, που βρίσκεται πάντα στις επάλξεις της μαχητικής και ερευνητικής δημοσιογραφίας και έχει την ευθύνη του αστυνομικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα TRUD (Τrud στα ελληνικά σημαίνει εργασία). Η Άννα πλήρωσε πολύ ακριβά το γεγονός ότι άσκησε έντιμα τα καθήκοντά της και διεκδίκησε τα δικαιώματά της σαν εργαζόμενη στο χώρο του τύπου. Η Άννα Ζάρκοβα, κορυφαία δημοσιογράφος , ερευνά εγκληματικές υποθέσεις και υποθέσεις διαφθοράς. Ένα βράδυ, πριν 22 χρόνια, το 1998, δέχτηκε επίθεση από έναν άντρα, κοντά στο σπίτι της στη Σόφια, που της πέταξε οξύ στο πρόσωπό της, ενώ περίμενε σε στάση λεωφορείου για να πάει στη δουλειά της, στην TRUD . Είχε ήδη δεχτεί απειλές. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση με βιτριόλι στη Βουλγαρία. Μετά την εγκληματική επίθεση με βιτριόλι, η Άννα Ζάρκοβα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έλαβε τις πρώτες βοήθειες και νοσηλεύτηκε. Το οξύ προκάλεσε βαθειά και σοβαρά εγκαύματα, στο πρόσωπο και σε άλλα σημαντικά εξωτερικά μέρη του σώματος της δημοσιογράφου. Ο δράστης εξαφανίστηκε. Αργότερα συνελήφθη, εξέτισε ελαφριά ποινή και σήμερα ζει ελεύθερος. Και η Άννα Ζάρκοβα ακόμη και σήμερα, 22 χρόνια μετά την επίθεση που δέχτηκε, αναγκάζεται να κάνει περίπου κάθε έξι μήνες διάφορες επεμβάσεις.
Η Ζάρκοβα συνεχίζει τις έρευνες σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, έχει βραβευτεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το διεθνές βραβείο που έχει τίτλο Κουράγιο στη δημοσιογραφία . Έγραψε μερικά βιβλία που αποτυπώνει τη μαφία και τις εγκληματικές ενέργειες της. Το το τελευταίο βιβλίο της έχει τίτλο : «Οι επικεφαλής εισαγγελείς».
Όπως και σε άλλες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλόκ, το έγκλημα αυξήθηκε απότομα στη Βουλγαρία, μετά από την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Και σήμερα παρότι είναι στην ΕΕ ακόμη, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαφθορά και για αυτό ο βουλγάρικος λαός διαδηλώνει εδώ και μισό χρόνο στους δρόμους και ζητά παραίτηση της κυβέρνησης, δίκαιες εκλογές, ριζικές αλλαγές και κάθαρση της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και να χτιστεί ξανά το κοινωνικό κράτος.
Η Βουλγαρία είναι στην στην 111η θέση παγκοσμίως σε ότι αφορά την ελευθερία του λόγου.
Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να αγωνιστούμε ώστε να μην κάνει ρίζες ο ολοκληρωτισμός ούτε κάπου στο κόσμο, αλλά oύτε εδώ στην Ελλάδα . Να ζητήσουμε να αφεθεί ελεύθερος ο Ασάνζ , οποίος είναι από το πρώτα θύματα της προσπάθειας να μην ακουστεί η αλήθεια …στην εποχή της παραοικονομίας.
Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημη και βαθειά είναι η κρίση στις χώρες μας, οι άνθρωποι που έχουν ελευθερία θα καθορίσουν το μέλλον και όχι οι παγκοσμιοποιητές. Το σχέδιό τους βασίζεται στον πανικό μας. Αντί να πανικοβληθούμε, ας τους δείξουμε ένα ενιαίο μέτωπο και το δικό μας σχέδιο, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ξεκάθαρη τρομοκρατική δικτατορία.
Με τα παραδείγματα των αφοσιωμένων στην αλήθεια δημοσιογράφων, των καλλιτεχνών, συνδικαλιστών και πολιτών ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας και λέμε σαν τους Τρεις Σωματοφύλακες : «Ένας για όλους και όλους για έναν!»
Ο Ασάνζ έκανε το έργο του για εμάς! Ας σταθούμε δίπλα του. Είναι επείγον.
Παρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στη διαδικτυακή συνάντηση της 10ης Δεκέμβρη 2020 που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία GREECE for ASSANGE.