Για το δικαίωμα του λαού στην υγεία

Για το δικαίωμα του λαού στην υγεία

Σύμφωνα με τις καθημερινές επίσημες ανακοινώσεις η επιδημία του κορονοϊού επεκτείνεται σταθερά, αργά μεν αλλά απειλητικά, και στη χώρα μας. Και παρά τον καταιγιστικό επικοινωνιακό βομβαρδισμό για την –τόσο απαραίτητη, ειδικά σήμερα– «ατομική ευθύνη», τίποτε δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τη δική της ευθύνη να προστατεύει την υγεία και τη ζωή του λαού.

Της το υπενθύμισαν άλλωστε και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε όλη τη χώρα, τις οποίες ορισμένοι –όπως πάντα– συκοφάντησαν ή έθαψαν και άλλοι, όπως η αστυνομία στον Ευαγγελισμό, επιχείρησαν μάταια να εμποδίσουν.

Δύο είναι τα βήματα στα οποία πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση.

Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας με όλα τα κονδύλια που είναι σήμερα αναγκαία για τη λειτουργία της ώστε να προσληφθεί το απαραίτητο εδώ και χρόνια μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αντί να προσπαθεί να μπαλώνει όπως όπως την κατάσταση με ελάχιστους –πότε τετράμηνους και πότε οχτάμηνους– συμβασιούχους ή με το μετακινούμενο υγειονομικό προσωπικό από κέντρα υγείας (τα τόσο αναγκαία σήμερα) σε νοσοκομεία. 

Τα λεφτά που χρειάζονται για την υγεία του λαού η κυβέρνηση μπορεί να τα βρει, όπως βρήκε τα 3,5 εκατ. ευρώ για τους καναλάρχες, τα 13 εκατ. ευρώ για να επιδοτήσει τους εργολάβους των εθνικών οδών γιατί έχουν… κεσάτια στα διόδια και τα 30 εκατ. ευρώ για να επιδοτήσει τους ιδιώτες κλινικάρχες. Τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας τα βλέπουμε κάθε μέρα στις σοκαριστικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ κ.ά., δηλαδή των χωρών του G7! Μια πολιτική που στη χώρα μας ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ.

Δεύτερο άμεσο βήμα είναι η επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και διαγνωστικών εργαστηρίων ώστε να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο και να σχεδιαστούν με καλύτερους όρους τόσο η αντιμετώπιση του κορονοϊού όσο και η κάλυψη των αναγκών της υγείας των χρονίως πασχόντων, καθώς και των συνήθων περιστατικών υγείας που δεν σταματούν να εκδηλώνονται. 

Γιατί είναι σκέτη πρόκληση από τη μια στα δημόσια νοσοκομεία, με τις τόσες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, να δίνεται μια ηρωική ασταμάτητη μάχη με τον κορονοϊό και από την άλλη τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, σαν σουπερμάρκετ υγείας, να νοιάζονται μονάχα για τα κέρδη τους, σχεδιάζοντας μάλιστα ορισμένα από αυτά (π.χ. Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης) να τεθούν και σε υπολειτουργία γιατί η πελατεία τους μειώθηκε!

Ο κορονοϊός, όμως, απειλεί εξίσου και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Φροντίζει εδώ να επιτίθεται η ίδια η κυβέρνηση στα εργατικά δικαιώματα με τις ΠΝΠ. Ηδη σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς η επιδημία σήμανε πάνω από 100.000 απολύσεις, ενώ νέες μέθοδοι εργατικής εκμετάλλευσης τίθενται σε εφαρμογή. Οσο για την αποφυγή του συνωστισμού, αυτά βέβαια δεν αγγίζουν τα εργοστάσια και τις υπηρεσίες που δεν σταμάτησαν να λειτουργούν, όπου δεν τηρούνται οι αποστάσεις ούτε παρέχονται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελούν δυνάμει εστίες εξάπλωσης της επιδημίας, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Ιταλίας.

Γι’ αυτό όσο απαραίτητο είναι η εργατική τάξη κι ο λαός να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι επιστήμονες για την προστασία τους από τον κορονοϊό, άλλο τόσο απαραίτητο είναι να παίρνουν και τα αναγκαία μέτρα για να μην πληρώσουν και αυτή την κρίση.

Ο Γιάννης Δελής είναι βουλευτής του ΚΚΕ

Documento Newsletter