Για το απερίγραπτο χάος ο Μητσοτάκης ρίχνει την ευθύνη στη μεσογειακή χώρα, στους μετεωρολόγους και στην Αττική Οδό

Για το απερίγραπτο χάος ο Μητσοτάκης ρίχνει την ευθύνη στη μεσογειακή χώρα, στους μετεωρολόγους και στην Αττική Οδό

Την επιμονή του να αποστρέφεται την αυτοκριτική και την ανάληψη ευθυνών επιβεβαίωσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μοναδική εξαίρεση τις κατηγορίες που απηύθυνε στην εταιρεία της Αττικής Οδού και μομφές για τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Παρότι υποστήριξε πως δεν προτίθεται να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες, ο πρωθυπουργός παρέθεσε μία σειρά από τέτοιες, μιλώντας γενικόλογα για αστοχίες και ανεπάρκειες πριν καταλήξει πως «μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γινόμαστε καλύτεροι».

Με τον πρωθυπουργό να επιστρατεύει σειρά δικαιολογιών για την αποτυχημένη διαχείριση της έντονης κακοκαιρίας των τελευταίων δύο ημερών ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης το πρωί της Τετάρτης, διαψεύδοντας τις διαρροές που υπήρχαν νωρίτερα πως προτίθεται να απολογηθεί στους πολίτες για την πρωτοφανή κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού.

Κατά την εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιφύλαξε μία «συγγνώμη» μόνο για τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν μένοντας εγκλωβισμένοι για ώρες στην Αττική Οδό, φροντίζοντας να περιοριστεί στις κατηγορίες κατά της εταιρείας. Μάλιστα, δεν δίστασε να κάνει και μία αναφορά «αυτοθαυμασμού» που με νόμο της δικής του κυβέρνησης προβλέπεται αποζημίωση στη σύμβαση παραχώρησης, υποστηρίζοντας πως αυτή κινείται ανεξάρτητα από τις ιδιωτικές απαιτήσεις ή τις «ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο», δίχως περισσότερες λεπτομέρειες για το τι προτίθεται να κάνει.

«Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας» αρκέστηκε για την λοιπή διαχείριση, πασχίζοντας πίσω από την αναφορά σε «μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας» να κρύψει τις ευθύνες των επιλογών του. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και ένα ακόμα προκλητικό σημείο της εισήγησής του, καθώς δεν δίστασε να υποστηρίξει πως «πήραμε τα μαθήματα της “Μήδειας”» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές που έμειναν έως και 24ωρο δίχως ηλεκτρικό ρεύμα.

Από εκεί και έπειτα, ο Κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε μία σειρά ευχαριστιών στους κρατικές υπηρεσίες και φορείς για την «τιτάνια προσπάθεια σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», πριν μπει στο προκείμενο, που δεν είναι άλλο από τις αιτίες της καταστροφικής διαχείρισης της κακοκαιρίας για την οποία υπήρχαν επί ημέρες αυστηρές προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες.

Κατά προκλητικό τρόπο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναπαράγει ένα μείγμα των δικαιολογιών που είχαν τις προηγούμενες ώρες παραθέσει υπουργοί του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο στενός του συνεργάτης, Άκης Σκέρτσος, στη λογική της… απειρίας της κυβέρνησής του.

Κατά σειρά, ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε πως «οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων», την απουσία «επιτροπών διαχείρισης κρίσεων» για τον συντονισμό εμπλεκομένων φορέων, τους μόλις 30 μήνες που η κυβέρνησή του βρίσκεται στην εξουσία με επίκληση μάλιστα και των «αλλεπάλληλων και ταυτόχρονων προκλήσεων σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα».

Έφτασε δε στο σημείο να επικαλεστεί ακόμα και την «πρωτοφανή χιονόπτωση», και δε δίστασε και αυτός να αφήσει σκιές στους μετεωρολόγους για τις προβλέψεις τους, παρότι ήδη από την Τρίτη, όταν αντίστοιχες αναφορές έκανε ο Γιάννης Οικονόμου πήρε πληρωμένες και με τεκμήρια απαντήσεις από την ΕΜΥ.

«Ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία» υποστήριξε, προσθέτοντας όμως και αυτή τη δικαιολογία στη φαρέτρα του, μη διστάζοντας να ρίξει σκιές στην επιστημονική κοινότητα που αποδεδειγμένα έπραξε το καθήκον της.

«Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Και για όλους αυτούς τους λόγους δημιουργήσαμε το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του» ανέφερε καταληκτικά, δηλώνοντας πως θα φροντίσει να γίνει αποτελεσματικότερη η λειτουργία του υπουργείου και η συνεργασία του με τα υπόλοιπα.

Αποδεικνύοντας πως το μόνο «απολογητικό» στην εισήγησή του είναι ο τόνος που επικοινωνιακά επέλεξε, κατέληξε σημειώνοντας πως «Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι. Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε», απογοητεύοντας πολίτες αλλά και βουλευτές του κόμματός του με το νέο υψηλό ελλείμματος αυτοκριτικής και ανάληψης ευθυνών από τον ίδιο.

 

Διαβάστε επίσης
Documento Newsletter