Για την υπεράσπιση του πάρκου Τρίτση

Για την υπεράσπιση του πάρκου Τρίτση

Οι πολίτες της δυτικής Αθήνας μαζί με τους κοινωνικούς φορείς αποτελούν εγγύηση και δίνουν ξανά τη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτση ενάντια στις επιδιώξεις για ιδιωτικοποίηση, καθώς με επιμονή επιδιώκουν την αναγέννησή του με αναδασώσεις και έργα υποδομής με δημόσιες δαπάνες. Ειδικότερα:

01 Μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την οργάνωση δράσεων από κοινού με μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τις συλλογικότητες και φορείς των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού εθελοντικά.

02 Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας σε συνεργασία με το δασαρχείο οφείλουν να οργανώσουν δράσεις δενδροφύτευσης. Υπάρχει κίνδυνος τσιμεντοποίησης του πάρκου με το νέο σχέδιο ανάπλασης που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Πατούλης. Να μη μειωθούν οι ελεύθεροι χώροι και να φυτευτούν περισσότερα δέντρα. Να επιδιωχθεί συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου.

03 Η σύμβαση φύλαξης έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2022 και το πάρκο κινδυνεύει με περαιτέρω υποβάθμιση από καταστροφές και επιδρομές. Το πάρκο πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες με πρόβλεψη και για τα ΑμεΑ, με βασικό στόχο να αποτελεί δημόσιο ελεύθερο χώρο πρασίνου. Οι τουαλέτες δεν επαρκούν σε σχέση με την επισκεψιμότητα του πάρκου.

04 Το σχέδιο ανάπλασης που έχει κατατεθεί ουσιαστικά επιδιώκει την ιδιωτικοποίησή του και την αλλαγή χρήσεων γης. Καταστροφική ήταν η επιλογή της διοίκησης του πάρκου για εγκατάλειψη των δενδροφυτεύσεων και της φροντίδας των δέντρων, με την παράλληλη κοπή των νεαρών δέντρων και του δασικού υποορόφου με χορτοκοπτικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα αναδάσωση.

05 Στην κορυφή του λόφου δεν υπάρχουν πια καθόλου δέντρα και στο πρανές από την πλευρά των λιμνών, όπου τα δέντρα επίσης έχουν μειωθεί δραστικά, το έδαφος πλέον διαβρώνεται επικίνδυνα από τις βροχοπτώσεις, κάτι που καθιστά επιτακτική τη δενδροφύτευση όσο ακόμη υπάρχει χώμα. Τα δέντρα που θα φυτευτούν να είναι πυρανθεκτικά πλατύφυλλα είδη της τοπικής μας χλωρίδας, ώστε να μη δημιουργηθεί άλλο ένα συμπαγές πευκοδάσος με τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Είναι απαραίτητο να έχουμε παράδειγμα το μεσογειακό δάσος με ντόπια είδη προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές μας συνθήκες και όχι ξενικά είδη.

06 Το διοικητικό συμβούλιο του πάρκου δεν έχει ενημερωθεί για το σχέδιο ανάπλασης που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης Πατούλης. Εγιναν δύο ημερίδες εντός του Μαρτίου (δήθεν διαβούλευση), κατά τις οποίες διαφώνησαν με το σχέδιο και οι κοινωνικοί φορείς και ο Δήμος Ιλίου (η δημοτική αρχή του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού δεν έχει θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο δεν διαθέτει την πλειοψηφία). Μέχρι τώρα η διοίκηση Πατούλη –και ενώ λήγει η θητεία της– δεν έχει προβεί ούτε σε μία δενδροφύτευση. Το πάρκο χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για να προστατευτεί ο χαρακτήρας του.

07 Η πρότασή μου για την αναβάθμιση του πάρκου και οι πρωτοβουλίες που προτείνω να αναληφθούν πρέπει να τύχουν άμεσης φροντίδας, έγκρισης, χρηματοδότησης και υλοποίησης από το διοικητικό συμβούλιο του φορέα του πάρκου, τόσο για την αναγέννησή του και για τη δυνατότητα ελεύθερων προσβάσεων όσο και για τη προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του.

*Η Χρυσάνθη Α. Αυλωνίτου είναι μουσικολόγος, καθηγήτρια μουσικής, μουσικός, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής – Δύναμη Ζωής Δυτικός Τομέας

Documento Newsletter