Η Συρία αποτελεί σύμπτωμα μιας εν εξελίξει ρευστοποίησης κρατών. Γίναμε μάρτυρες, από τηλεοράσεως, της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ. Καταιγιστικές εικόνες εντυπωσιασμού χωρίς καμιά εμβάθυνση. Στην ουσία ακούμε πολλά αλλά μαθαίνουμε λίγα. Με αφορμή τη Συρία εξετάζουμε το παρελθόν της κατά τον 20ό αιώνα και συνεξετάζουμε την αλυσίδα συναφών γεγονότων από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ και τη Λιβύη.
■ Η Συρία ως ανεξάρτητο κράτος προέκυψε από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όμως η «Εντολή» της Κοινωνίας των Εθνών μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αξιοποιήθηκε ως ευκαιρία της βρετανικής και γαλλικής επέκτασης. Η Γαλλία επιδίωκε τη διαίρεση της Συρίας και με στρατιωτική επέμβαση κατέλυσε το συνταγματικό βασίλειο του Φαϊσάλ, όπως υπενθυμίζει ο Λάμπρος Φλιτούρης.
■ Η πρόσφατη προέλαση των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ υπήρξε σαρωτική αλλ’ όχι ανεξήγητη. Το τελευταίο μπααθικό καθεστώς του «αραβικού σοσιαλισμού» κατέρρευσε σαφώς από εξωτερική επέμβαση αλλά και από μια σειρά εσωτερικών λαθών. Οικονομικές δυσχέρειες, απομάκρυνση από τις ιδρυτικές αρχές, απογοήτευση των πολιτών από τα δικτατορικά πολιτικά συστήματα. Αναλύει το παρελθόν και κάνει εναλλακτικές προβλέψεις για το μέλλον ο Νεκτάριος Μπουγδάνης.
■ Παράπλευρο πρόβλημα και το Κουρδικό, το οποίο ακουμπά τέσσερις χώρες (Συρία, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν) και αναζητά λύση από το 1920. Δόθηκαν κατά καιρούς αμέτρητες υποσχέσεις για κουρδική κρατική εστία για ένα λαό 30-45 εκατομμυρίων. Αθετήθηκαν όλες. Γράφει ο Σταύρος Παναγιωτίδης.
■ Έτσι προέκυψαν και προκύπτουν διαρκώς νέα κράτη-Φρανκενστάιν. Από τις αποτυχημένες αμερικανικές επεμβάσεις στο εξωτερικό (1950-2022) ελάχιστες κατάφεραν να «αποκαταστήσουν τη δημοκρατία» όπως ισχυρίζονταν οι εμπνευστές τους. Εμβληματικές αποτυχίες το Αφγανιστάν και το Ιράκ που ξεκίνησαν σαν «γρήγοροι πόλεμοι» και διήρκεσαν 20 χρόνια, όπως καταγράφει ο Τάκης Κατσιμάρδος.
■ Πρόκειται για συνειδητές αποτυχίες. Το παλιό πολεμικό δόγμα προέβλεπε την ανατροπή κυβερνήσεων και την αντικατάστασή τους από «φιλικές». Το σύγχρονο πολεμικό δόγμα εφαρμόζει –ως πιο σίγουρη λύση– τον τεμαχισμό των ανεπιθύμητων κρατών, τον ευνουχισμό τους και την επιβολή μιας χαοτικής κατάστασης. Γράφει ο Γιώργος Κασαμπαλάκος.
■ Γιατί το ευρωπαϊκό διευθυντήριο κλείνει τα μάτια στη γενοκτονία στη Συρία και φαντασιώνονται την Τουρκία σαν πρωταγωνίστρια μιας νίκης επί της Ρωσίας; Αναλύει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας.
■ Τη διαπάλη που έγινε επί δεκαετίες στο εσωτερικό του Μπάαθ Συρίας φωτίζει στο Doc.Files η Βασιλική Λάζου.
Διαβάστε επίσης:
Από το 2023 γνώριζαν στην ΕΛΑΣ για το κύκλωμα της Ρόδου
Απεργία 9 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία
Επελαύνει η κακοκαιρία: Χιόνια στη βόρεια Ελλάδα – Κλειστά σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο
Σχέδια επιβίωσης Μητσοτάκη με «νέο Τζαννετάκη»
Καιρός: Επιστρέφει ο χειμώνας με βροχές, χιόνια και «βουτιά» της θερμοκρασίας