Για συγκέντρωση υπερεξουσιών κατηγορείται ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Για συγκέντρωση υπερεξουσιών κατηγορείται ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ έχει πει συχνά ότι θα ήθελε να γίνει συνταγματικός μονάρχης μια μέρα, και οι μεταρρυθμίσεις που συντάχθηκαν νωρίτερα φέτος φάνηκαν να είναι μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά μεταξύ των συνταγματικών τροποποιήσεων που καταρτίστηκαν από μια βασιλική επιτροπή φέτος και υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο πριν από δεκαπέντε μέρες – οι οποίες επιδιώκουν να διευρύνουν τη συμμετοχή και να επιλέγουν οι βουλευτές τον πρωθυπουργό – ήταν οκτώ αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις που προστέθηκαν από την κυβέρνηση.

Οι επικριτές λένε ότι αυτές οι επιπλέον οκτώ δίνουν στην πραγματικότητα περισσότερη εξουσία στον Αμπντουλάχ και υπονομεύουν τους πολιτικούς της Ιορδανίας. Όπως πάντα στο Αμμάν, η δυσαρέσκεια έφερε τους διαδηλωτές στους δρόμους.

Εκτελεστικές υπερεξουσίες

Οι 30 τροπολογίες υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου, με τον Αμπντουλάχ να λέει ότι ελπίζει ότι η Ιορδανία θα είναι μια πλήρης δημοκρατία μέσα σε μια δεκαετία. Όμως οι αμφιλεγόμενες τροπολογίες της κυβέρνησης δημιουργούν ένα εθνικό συμβούλιο εξωτερικών σχέσεων και ασφάλειας που θα είναι υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις, τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα θέματα κυριαρχίας και ασφάλειας. Το συμβούλιο θα διευθύνεται από τον βασιλιά και θα περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό του στρατού, τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών και δύο ακόμη μέλη που διορίζονται από τον βασιλιά.

Οι τροπολογίες δίνουν επίσης στον βασιλιά την αποκλειστική ευθύνη για το διορισμό και την αποδοχή της παραίτησης πολλών από τα υψηλότερα πόστα στη χώρα, από τον αρχηγό της αστυνομίας μέχρι τον αρχηγό της δικαστικής εξουσίας και τον μουφτή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εξουσίες του βασιλιά διευρύνονται. Το 2016, η εξουσία του Αμπντουλάχ αυξήθηκε για να του επιτρέψει να διορίζει διάφορους ανώτερους αξιωματούχους χωρίς διαβούλευση με τον πρωθυπουργό ή τον αρμόδιο υπουργό.

Ανάμεσα σε αυτούς τους αξιωματούχους περιλαμβάνονται οι επικεφαλής των στρατιωτικών και υπηρεσιών πληροφοριών. Υπάρχει αντίδραση στο κοινοβούλιο κατά της περαιτέρω επέκτασης αυτών των εξουσιών, με τις τροπολογίες να αναμένεται να ψηφισθούν σύντομα. Τα δύο τρίτα των βουλευτών πρέπει να ψηφίσουν υπέρ για να περάσουν.

Ετικέτες

Documento Newsletter