Η σημερινή διαδικασία της Βουλής θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό του Κυρ. Μητσοτάκη, όχι για τα απανωτά «χτυπήματα» που δέχτηκε από τον Αλ. Τσίπρα -αυτό δεν είναι δα και κάτι νέο- αλλά για το γεγονός ότι με μια του φράση έδειξε ότι οδηγήθηκε σε πολιτική παράδοση άνευ όρων.
Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο αποδόμησης των ανακόλουθων επιχειρημάτων του πολιτικού του αντιπάλου.
Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θυμίζει τον… πρόεδρο του Εδεσσαϊκού
Πρώτον, αποσαφήνισε ότι ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη περί πολιτικής εργαλειοποίησης της διαδικασίας της Αναθεώρησης του Συντάγματος εν είδει προεκλογικής περιόδου ακούγεται τουλάχιστον ως… ανέκδοτο, αφού ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εκλογές σχεδόν από την στιγμή που αναδείχθηκε πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός κατέδειξε, επίσης, το πολιτικό βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην αρχή κύκλοι της ΝΔ προεξοφλούσαν την αποχή της από τη διαδικασία, ενώ στη συνέχεια η θέση αυτή κατέληξε σε πρόθεση αναθεώρησης των μισών και πλέον άρθρων του Συντάγματος.
Διαβάστε ακόμη: Η συζήτηση στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος (Live)
Σε εκείνο το σημείο, περιγράφοντας τις παλινωδίες της ΝΔ για το ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου του Συντάγματος για τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας παραλλήλισε τον πρόεδρο της ΝΔ με τον πρώην πρόεδρο του Εδεσσαϊκού. Παραδόξως, ο κ. Μητσοτάκης το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει επ’ αυτού ήταν πως πρόκειται για τον… αντιπρόεδρο και όχι τον πρόεδρο της συγκεκριμένης επαρχιακής ομάδας.
Όσον αφορά την «πρωτοβουλία» του κ. Μητσοτάκη το 2006 σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών και τις αντίστοιχες κατηγορίες στο ΣΥΡΙΖΑ ότι τότε δεν συνέβαλλε στην προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας αντέστρεψε πλήρως το επιχείρημα. Υπενθύμισε στον πολιτικό του αντίπαλο ότι το 2006 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 6 και πως επί της ουσίας οι κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον του αποτελούν μομφή για το ίδιο του κόμμα που κατείχε τότε την κυβερνητική πλειοψηφία.
Περνώντας στο ζήτημα της συμφωνίας εκκλησίας – κράτους για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κ. Τσίπρας ανάγκασε τον πρόεδρο της ΝΔ να πετάξει λευκή πετσέτα. Αφού εξήγησε ότι η ΝΔ ουσιαστικά επιθυμεί ένα μικρό Δημόσιο με 10.000 κληρικούς και όχι με 10.000 καθηγητές, γιατρούς, πυροσβέστες και νοσηλευτές, περιέγραψε τον αντιφατικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η αξιωματική αντιπολίτευση το κοινό ανακοινωθέν του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ειδικότερα, ανέγνωσε την ανακοίνωση της ΝΔ αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης συμφωνίας με την εκκλησία, σύμφωνα με την οποία η Πειραιώς επικροτούσε ουσιαστικά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για καθυστερημένη υιοθέτηση των θέσεών της. Σήμερα, όμως, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση βάλλοντας κατά της πρόθεσης συμφωνίας, του πρωθυπουργού ακόμα και κατά του Αρχιεπισκόπου. «Πώς φτάσαμε από τη δική σας πρόταση, στην θλίψη και στις ευθείες επιθέσεις;» ρώτησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της ΝΔ να του απαντά το ανήκουστο. Ότι η ΝΔ ειρωνευόταν στην πρώτη της ανακοίνωση σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Η ηγεσία δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας ειρωνευόταν τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε.