«Για να υπάρξει απόφαση αναβολής πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης», απαντάει το υπουργείο Οικονομικών στα δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν νωρίτερα πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Reuters ότι αναβάλλεται η έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι.
Τονίζεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΟΙΚ ότι τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ και πως ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει -όπως έχει ήδη κάνει- δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως, οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου.
Για να καταλήξει: «Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Νωρίτερα, το Reuters έγραφε πως, η ελληνική κυβέρνηση επιδίωκε να επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση ενός νέου ομολόγου, πιθανότατα ενός 10ετούς τίτλου, αυτό το καλοκαίρι και ιδανικά πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Αλλά οι αξιωματούχοι τόνισαν στο πρακτορείο ότι το σχέδιο πρέπει να περιμένει ως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει να έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.
«Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή δεν πρόκειται να συμβεί» ξεκαθάρισε ένας από τους αξιωματούχους.
Η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές δύο φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με ένα επταετές ομόλογο τον Φεβρουάριο και ένα πενταετές τον Ιούλιο.
Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν αρνητικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να εκτινάσσεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,5%. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο 58 μονάδων βάσης στο 4,24%.