Για μια μεγάλη λαϊκή και δημοκρατική παράταξη

Σε περιόδους κρίσεις λένε, ότι μέσα από τις δυσκολίες, ένας λαός γίνεται πιο σοφός. Ωριμάζει, αναγνωρίζει τα λάθη του και προχωρά στην αναγέννηση του αποφασιστικά και με όραμα, αλλά και με μεγαλύτερη προσοχή σε σχέση με το παρελθόν. Εμείς στην ευρύτερη προοδευτική προοδευτική οικογένεια βγαίνουμε από το δικό μας μακρύ χειμώνα και βρισκόμαστε στο σημείο καμπής που οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μιας παράταξης, ενός ευρύτερου ιδεολογικού και πολιτικού ρεύματος που στο παρελθόν έφερε τις λαμπρότερες στιγμές στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία.

Η ευθύνη είναι μεγάλη. Ερχόμαστε από μακριά και θέλουμε να πάμε ακόμη μακρύτερα, με σεβασμό στις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Με οδηγό αυτές τις σκέψεις και επιστρέφοντας στις ρίζες μας οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ορισμένες παραδοχές.

Γίνεται πλέον σαφές ότι δεν αρκεί να νικήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη -και άρα να αναζητούμε σταρ και πρωθυπουργίσιμους- , αλλά να πείσουμε ότι διαθέτουμε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Ένα σχέδιο που θα θυμίζει στις βασικές του αρχές, τις κοσμογονικές αλλαγές που έφερε η εκλογική νίκη του 1981 και εγκαθίδρυσε το νέο κοινωνικό συμβόλαιο της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν μας αρκεί ένα κόμμα του 13% και του 15%, που θα υπάρχει για να νέμονται κάποιοι μια στενή κομματική εξουσία ή για να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας. Με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ να φτιάξουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που θα απαλλάξει την χώρα από την σημερινή κυβέρνηση. Αυτή η διαδικασία απαιτεί την ίδια στιγμή συγκλίσεις και συγκρούσεις. Απαιτεί ιδεολογικές μάχες προγραμματικές εμβαθύνσεις και αντιπολιτευτικές στρατηγικές.

Συγκλίσεις στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης που θα χαρακτηρίζεται από έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό. Επομένως απαιτούνται πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Αυτή είναι η στιγμή να μιλήσουμε για πολιτικές και να εμπλέξουμε ξανά τον λαϊκό παράγοντα στην παραγωγή Πολιτικής. Με σαφές χρονοδιάγραμμα δράσης και εκκίνηση την επόμενη των εσωκομματικών μας εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ έγινε όμως μεγάλο και μέσα από τις συγκρούσεις. Έγινε μεγάλο, έχοντας αποφασίσει με ποιους είναι και κυρίως με ποιους δεν είναι. Γιατί το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, από τον τίτλο του ακόμη, έχει τη κινηματική διάσταση , που είχε ως στρατηγική επιδίωξη την σύγκρουση. Έγινε μεγάλο, έχοντας αποφασίσει με ποιους είναι και κυρίως με ποιους δεν είναι. Γιατί το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, από τον τίτλο του ακόμη, έχει τη κινηματική διάσταση , που είχε ως στρατηγική επιδίωξη την σύγκρουση με τα κατεστημένα – οικονομικά, πολιτικά, ιδεολογικά, κομματικά.

Σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα της πολιτικής με ιδεολογικό πρόσημο και σαφείς κατευθύνσεις στη νέα εποχή. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν από την εξουσία όταν απέναντι τους βρεθεί μια Μεγάλη Παράταξη ένα μεγάλο Κίνημα εξουσίας με πρόγραμμα, και αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα.

Διεκδικώ την ψήφο των προοδευτικών πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπώντας αυτή ακριβώς την άποψη, αυτή ακριβώς την πολιτική. Με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τους συνυποψηφίους μου, με τους οποίους/ες μας ενώνουν πολλά, για το πως οραματιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας και για τους στόχους μας για το μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Μια πρώτη νίκη για το ΠΑΣΟΚ θα είναι η μαζική συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής. Οι εκλογές της 6ης Οκτώβρη είναι υπόθεση όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που αγωνιούν και ζητούν να επιστρέψουν στον τόπο το κράτος δικαίου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια, η φροντίδα του αδύναμου.

Οι εκλογές της 6ης Οκτώβρη είναι υπόθεση όλων όσων επιθυμούν να υπάρξει μια μεγάλη παράταξη που θα Διεκδικήσει την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Οι εκλογές αυτές μπορούν και πρέπει να είναι ιδρυτική πράξη της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Και το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη γέννηση της.

*Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής Ηλείας

Διαβάστε επίσης

Έλληνας νεκρός από την επίθεση ενόπλων στο Τελ Αβίβ – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή: «Πιθανή η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν» – Έντονη κινητικότητα στον Λίβανο

Καρυστιανού για Τέμπη: Ολοφάνερη προσπάθεια χειραγώγησης του Ευρωκοινοβουλίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Αμαρτωλές συμβάσεις με κονδύλια της ΕΕ που… γλίστρησαν στο χιόνι – Εισαγγελική έρευνα για το «γαλάζιο» πάρτι αναθέσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί Χατζηδάκη στη Βουλή για τις τραπεζικές αυθαιρεσίες