Για μια κοινωνία στο μπόι των ονείρων μας

Μετά τις εκλογές του 2019 η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν σε διαδικασία διεύρυνσης και αναδιοργάνωσης της πολιτικής και οργανωτικής συγκρότησης, για να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις να προασπίσουν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας και να αγωνιστούν απέναντι σε μια ακραία αντικοινωνική και ακροδεξιά κυβέρνηση. Η πορεία αυτή καταλήγει με την πραγματοποίηση του συνεδρίου του κόμματος λίγους μήνες έπειτά από αυτό της οργάνωσής μας.

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τις διεργασίες του 2ου Συνεδρίου της, που διεξάχθηκε στις 2124 Οκτώβρη. Ενα συνέδριο το οποίο αναβλήθηκε λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και θα αποτελούσε το επιστέγασμα μιας πλατιάς διαδικασίας ανοίγματος, διεύρυνσης και ανάπτυξης της οργάνωσής μας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου περισσότεροι από 100 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν είτε διά ζώσης είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αλλωστε οι συνθήκες της πανδημίας επιβάλλουν περιορισμούς και τα νέα μέσα τεχνολογίας που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας μας επιτρέπουν να τους συρρικνώσουμε. Ετσι, καταφέραμε να μην μπει η δημοκρατία σε καραντίνα εντός της οργάνωσής μας και να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας την κορυφαία μας διαδικασία.

Στόχος μας ήταν η χάραξη ενός σχεδίου που θα υπηρετεί με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, της δικής μας. Βέβαια, προχωρήσαμε παράλληλα και σε μια διαδικασία συντροφικού απολογισμού της λειτουργίας της οργάνωσης, ώστε να αναδείξουμε τα λάθη, τις αστοχίες, όπως και τις θετικές εμπειρίες που αποτελούν την παρακαταθήκη για το μέλλον της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός μας στόχος είναι η οικοδόμηση μιας συλλογικής ταυτότητας που θα καθρεφτίζει την κοινωνία που οραματιζόμαστε και η χάραξη ενός πολιτικού σχεδίου για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας στο μπόι των ονείρων μας, μιας κοινωνία που θα τους χωράει όλους και όλες, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας. Τελικά το στοίχημα είναι να αποτελέσουμε μια οργάνωση κοινωνικά χρήσιμη, που πετυχαίνει νίκες και συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων. Να γκρεμίσουμε λογικές μοιρολατρίας και το πλαίσιο δυστοπίας στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση, να ανοίξουμε συλλογικούς δρόμους και να διαμορφώσουμε ένα όραμα δημιουργίας και ζωής απέναντι στην απαξίωση, την καταστροφή και στα αδιέξοδα.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό μας και να δώσουμε

περιεχόμενο δουλειάς στις οργανώσεις μας πανελλαδικά τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.

Οι πέντε βασικοί άξονες είναι οι εξής:

1) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για να μη γίνει η γενιά της κρίσης μια χαμένη γενιά.

2) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκπροσωπεί και να παλεύει μαζί με τους νέους και τις νέες που μεγάλωσαν στα χρόνια της κρίσης και επί της ουσίας στα όμορφα χρόνια της νιότης τους δεν έχουν ζήσει καλά και δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια προοπτική προκοπής στη ζωή τους.

3) Αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα της επόμενης περιόδου να δημιουργηθεί ένα πλατύ αντικυβερνητικό μέτωπο με στόχο την πτώση της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς ρεβανσιστικής κυβέρνησης της ΝΔ.

4) Δημιουργούμε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με οργανωμένες δυνάμεις αλλά και με τμήματα της κοινωνίας των πολιτών, παρεμβαίνοντας οργανωμένα στους κοινωνικούς χώρους, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική δράση πρέπει να εκκινεί από τα κάτω.

Σημαντικά πεδία δράσης αποτελούν η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και οι χώροι εργασίας των νέων,

απαιτείται επομένως η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή και συμμετοχή των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα αυτοδιοικητικά σχήματα των περιοχών τους, καθώς και στα συνδικαλιστικά σχήματα και σωματεία των χώρων εργασίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Σπουδάζουσα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωτοστατήσει στη συγκρότηση ενός οργανωμένου, μαζικού και δημοκρατικού φοιτητικού κινήματος. Επομένως, οφείλουμε να οικοδομήσουμε εκείνο τον πολιτικό φορέα στα πανεπιστήμια ο οποίος θα μπορέσει να εκφράσει και να εντάξει ευρύτερες υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις της φοιτητικής ζωής και του φοιτητικού συνδικαλισμού και να τις οργανώσει κάτω από ένα πολιτικό σχέδιο απέναντι στις δυνάμεις της ακροδεξιάς ΝΔ. Οι δυνάμεις που αγωνίζονται για ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, που αγωνίζονται για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, πρέπει να συνασπιστούν και να θέσουν στο στόχαστρο τις δυνάμεις της ΔΑΠ που έχουν πολιτικό σχέδιο τη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την όξυνση των ανισοτήτων σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της νέας γενιάς.

5) Η μαζικοποίηση για τις οργανώσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί

κρίσιμο στοίχημα της στρατηγικής μας, ώστε να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε και να έρθουμε σε επαφή με πλατιά τμήματα της νέας γενιάς.

Οι νέοι και οι νέες τα τελευταία δέκα χρόνια στηρίζουν με συντριπτικά ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους και θα ενισχύσει τις δυνατότητες και διεξόδους για μια καλύτερη μελλοντική προοπτική. Θα βρουν «οξυγόνο» μακριά από τα ασφυκτικά και συντηρητικά πλαίσια της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς που κυβερνάει. Οφείλουμε να καταφέρουμε να μαζικοποιήσουμε την οργάνωσή μας για να μπορέσουμε να εκφράσουμε το ρεύμα των νέων ανθρώπων που αμφισβητεί το υπάρχον σύστημα και τις διαπλεκόμενες, αντικοινωνικές, δεξιές δυνάμεις που διαλύουν τη ζωή μας.

Στόχο μας σε αυτές τις μέρες της νέας κρίσης πρέπει να αποτελεί η δημιουργία ενός μαχητικού, ριζοσπαστικού και δημιουργικού κινήματος νεολαίας που θα συγκρουστεί ευθέως με την κυβέρνηση και τις καταστροφικές επιλογές της.

Η επόμενη μέρα θα γίνει υπόθεση της νέας γενιάς.

Ο Σωτήρης Αλεξίου είναι απερχόμενος γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ