Για γέλια και για κλάματα σε κάτι από… ποδόσφαιρο

Για γέλια και για κλάματα σε κάτι από… ποδόσφαιρο

Η μπάλα ξανακύλησε στο χορτάρι λοιπόν αυτό το σαββατοκύριακο, με την Γερμανία να δείχνει το δρόμο στις υπόλοιπες χώρες για το πως μπορούν να ξαναρχίσουν κι εκείνες τα πρωταθλήματα τους έτσι ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στο κατακαλόκαιρο…

Το γερμανικό μοντέλο διαφημίστηκε πολύ τον τελευταίο μήνα, ως πρότυπο που θα πρέπει να οικειοποιηθούν κι άλλες χώρες. Κι έτσι θα γίνει τελικά. Με πρωτόκολλα υγιεινής, με μέτρα προστασία όλων, με άδειες εξέδρες και πολλά άλλα ακόμη μέτρα κατά της πανδημίας. Όλα αυτά στα χαρτιά. Γιατί στην πράξη από το Σάββατο που ξεκίνησε πάλι η Μπουντεσλίγκα αλλά και η Μπουντεσλίγκα 2 της Γερμανίας, σχεδόν όλα τα μέτρα πήγαν στις καλένδες! Ποια μέτρα; Ο,τι ήθελε ο καθένας και όπως μπορούσε ο καθένας. Δικαιολογημένοι άπαντες. Γιατί όταν παίζεις (είτε ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ, είτε οποιοδήποτε άλλο άθλημα που έχει επαφές) εν μέσω κορονοϊού ή θα έχεις το νου σου να προστατευτείς (δεν παίζεις καθόλου δηλαδή) ή πρέπει να αγωνιστείς προσηλωμένος στο παιχνίδι (ποιος ιός δηλαδή;) εκθέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό σου. Την ευθύνη πλέον έχουν οι «εγκέφαλοι» των Ομοσπονδιών για οτιδήποτε συμβεί. Τι να κάνουν οι ποδοσφαιριστές τα μέτρα προστασίας όταν στο παιχνίδι τραβιούνται, αγκαλιάζονται, σπρώχνονται, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, ιδρώνουν, μαρκάρουν, πανηγυρίζουν; Εκείνες τις στιγμές για ποια μέτρα μιλάμε; Ισα- ίσα που έχουμε να κάνουμε με παρωδία ποδοσφαίρου και τραγωδία μέτρων προστασίας για όλους…

Με λίγα λόγια αν το γερμανικό μοντέλο που είδαμε το Σαββατοκύριακο αποτελεί οδηγό για πολλές χώρες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και πάλι τα πρωταθλήματα τους μετά τη δίμηνη διακοπή λόγω κορονοϊού, τότε να ξέρουν ότι τα όποια μέτρα ισχύουν μέχρι να γίνει η σέντρα. Μετά όλα πάνε στα σκουπίδια! Πάντως, αυτό που παίχτηκε στη Γερμανία δεν το λες ποδόσφαιρο αλλά κάτι που θυμίζει ποδόσφαιρο. Κάτι μεταξύ προπόνησης και καλοκαιρινού φιλικού…

Με τους παίκτες στο χώρο των αποδυτηρίων άλλους να φορούν μάσκα και άλλους όχι. Με προπονητές και βοηθούς στους πάγκους άλλους να φορούν μάσκες και άλλους όχι. Με τους αρχηγούς των ομάδων στη σέντρα μαζί με τους τρεις διαιτητές σε απόσταση ο ένας από τον άλλον. Με τους αναπληρωματικούς να μην κάθονται στους πάγκους αλλά σε καθίσματα παράλληλα με την πλάγια γραμμή και σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον, να φθάνουν σχεδόν μέχρι το κόρνερ!

Με άλλους αναπληρωματικούς σε άλλα γήπεδα να κάθονται στην εξέδρα σε απόσταση 2-3 κενών καθισμάτων ο ένας από τον άλλον. Με άδειες εξέδρες και πολλά πανό ή φανέλες της ομάδας απλωμένες σε αυτές. Με λούτρινα κουκλάκια στα καθίσματα (Κολωνία – Μάιντς)! Με ηχητικά εφέ στα γκολ. Με καμιά 180αριά άτομα με διαπιστεύσεις στις εξέδρες να ακούγονται οι φωνές και τα ουρλιαχτά τους, με τους δημοσιογράφους επίσης σε απόσταση. Χωρίς συνεντεύξεις Τύπου μετά τα παιχνίδια. Αυτά εκτός αγώνα. Γιατί κατά τη διάρκεια του αγώνα οι λοιμωξιολόγοι σκίζουν τα διπλώματα τους. Στους αγώνες όλα τα προηγούμενα πήγαν στράφι. Αγκαλιάσματα στις φάσεις, μαρκαρίσματα, κρατήματα, τραβήγματα, σπρωξίματα, συνωστισμός παικτών σε λίγα μέτρα στις στημένες φάσεις. Τείχος 5-6 παικτών κολλητά ο ένας με τον άλλον σε επικίνδυνα φάουλ. Αλλά όλα κι όλα! Στα γκολ ή ο καθένας πανηγύριζε μόνος του και σε απόσταση (Ντόρτμουντ – Σάλκε) ή με τους αγκώνες (Λειψία – Φράιμπουργκ) ή κανονικά όπως προ πανδημίας με αγκαλιές, φιλιά σαν να μη τρέχει τίποτα (Χόφενχαϊμ- Χέρτα) ή ακόμα και φιλιά στο στόμα (Βέχεν Βισμπάντεν –Στουτγκάρδη). Αφήνω ασχολίαστους τους οκτώ τραυματισμούς λόγω της μεγάλης διακοπής, από τους οποίους τουλάχιστον οι τρεις είναι πολύ σοβαροί. Αρκεί που δεν έφτυναν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο ή είχε ο καθένας το δικό του μπουκάλι νερό. Αρκεί ότι αποκλείστηκε από τον πάγκο της ομάδας του ο προπονητής της Αουγκσμπουργκ (Χάικο Χέρλιχ) γιατί παραμονή του ματς έσπασε την καραντίνα και βγήκε από το ξενοδοχείο της ομάδας, προκειμένου να αγοράσει οδοντόκρεμα και θα επιστρέψει στην ομάδα αύριο (19/5) αφού βέβαια έχει περάσει τα τεστ που θα υποβληθεί. Ποιος κοροϊδεύει ποιον τελικά; Νομίζω ότι την καλύτερη απάντηση έδωσαν οι οπαδοί της Αουγκσμπουργκ που είχαν απλώσει στην εξέδρα ένα τεράστιο πανό που προκάλεσε αίσθηση καθώς έγραφε: «Το ποδόσφαιρο θα επιβιώσει – Η επιχείρησή σας είναι άρρωστη»…

Documento Newsletter