Γηροκομείο Αθηνών: Πλήρωναν χρυσάφι καθαριστικά και γάντια

Μια ακόμη δυσώδης υπόθεση στο πολύπαθο γηροκομείο που φέρεται να είναι σε θέση να προκαλέσει ζημία η οποία μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ

Νέα δυσώδης υπόθεση που ερευνά ήδη η Δικαιοσύνη αναδύεται στο πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento, επί διοικήσεως του κατηγορουμένου σήμερα για βαριά κακουργήματα (η δίκη είναι σε εξέλιξη) πρώην προέδρου της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Γηροκομείου – Πτωχοκομείου (ΕΕΑ) Προκόπιου Μπούμπα φέρεται να αγοράζονταν καθαριστικά και διάφορα παραϊατρικά προϊόντα σε πολλαπλάσιες τιμές σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε στην αγορά.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ καθώς ο διορισμένος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών πραγματογνώμονας που κλήθηκε να συγκεντρώσει στοιχεία της υπόθεσης έχει καταγγείλει την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΕΑ για παρακώλυση του έργου του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρός της Ζώης Κολιός έχει αποστείλει εξώδικο κατά του πραγματογνώμονα κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι έθιξε την τιμή και την υπόληψή του. Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και από την ξαφνική απόλυση υπαλλήλου στο λογιστήριο που φέρεται να είχε πλήρη γνώση των επίμαχων τιμολογίων.

Πανάκριβα καθαριστικά

Το 2017, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκπτωση της διοίκησης Μπούμπα, η τότε προσωρινή διαχειριστική διοικητική επιτροπή του σωματείου της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών ανακάλυψε στοιχεία που φέρεται να αποκάλυπταν ακόμη μια περίπτωση κακοδιαχείρισης. Οπως καταγγέλλεται στην αναφορά που είχε συντάξει και υποβάλει στη Δικαιοσύνη η τότε πρόεδρος της ΕΕΑ Πολυξένη Πραστάκου, έπειτα από έλεγχο στα τιμολόγια προμήθειας από συγκεκριμένη εταιρεία διαπιστώθηκαν «τιμές προμήθειας υλικών κατά πολύ υψηλότερες από αυτές των τιμών στη λιανική ή στο διαδίκτυο και αυξήσεις των τιμών προμήθειας υλικών μέσω μείωσης του περιεχομένου της συσκευασίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, από το 2011 μέχρι και το 2016 αγοράστηκαν αρκετά παραϊατρικά προϊόντα και καθαριστικά από συγκεκριμένο προμηθευτή σε τιμές πολλαπλάσιες ακόμη και της λιανικής. Για παράδειγμα, μια απλή συσκευασία γαντιών latex στοίχισε 8 ευρώ ανά τεμάχιο ενώ η τιμή λιανικής την περίοδο εκείνη σε γειτονικό φαρμακείο ήταν 4 ευρώ. Συσκευασία 100 τεμαχίων με σύριγγες ινσουλίνης κόστισε στο γηροκομείο 48,30 ευρώ, αν και κάποιος μπορούσε να τις προμηθευτεί την ίδια περίοδο αντί 12 ευρώ. Αλλο παράδειγμα είναι η αγορά σκόνης πλυντηρίου ρούχων με κόκκους συσκευασίας 15 κιλών για την οποία πλήρωσαν 70 ευρώ, ενώ μια συσκευασία 20 κιλών πωλούνταν σε διαδικτυακό κατάστημα προς 25,10 ευρώ.

Οι τιμές αυξήθηκαν, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, με την πάροδο των ετών. Τον Μάρτιο του 2011, π.χ., η τιμή αγοράς για σκόνη πλυντηρίου ανερχόταν σε 2,35 ευρώ το κιλό, τον Ιούλιο του 2011 άγγιξε τα 2,82 ευρώ, για να καταλήξει να πωλείται τον Ιανουάριο του 2013 προς 3,77 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν μέχρι και περιπτώσεις προμήθειας απλών κατσαριδοκτόνων και σαπουνιών που στοίχισαν ο κούκος αηδόνι ενώ, όπως καταγγέλλεται, η έκπτωτη διοίκηση της ΕΕΑ δεν δίσταζε να υποδεικνύει την εν λόγω εταιρεία στους ηλικιωμένους τρόφιμους για την αγορά όποιων προϊόντων χρειάζονταν.

Αγόραζε προϊόντα ακόμη και σε τιμές λιανικής

Είναι ερευνητέο γιατί ένα ρημαγμένο οικονομικά γηροκομείο, που δεν πλήρωνε εργαζόμενους και κράτος, αγόραζε προϊόντα σε πολλαπλάσιες τιμές ακόμη και στη λιανική, τη στιγμή που σε παρόμοιες περιπτώσεις αγοράς μεγάλων ποσοτήτων είθισται να δίνεται μεγαλύτερη έκπτωση σε τιμές χονδρικής. Σημειώνεται ότι όλα τα προϊόντα καθαριότητας και ατομικής προστασίας ήταν και είναι απαραίτητα για την καθημερινή εύρυθμη και υγιεινή λειτουργία του γηροκομείου.

Το σύνολο των χρημάτων που δόθηκαν στον συγκεκριμένο προμηθευτή φέρεται να αγγίζει τις 400.000 ευρώ το 2011-16 με μη εξοφληθέν ποσό το 2017 ύψους περί τις 8.000 ευρώ. Τα πρωτόκολλα παραλαβής των υλικών είναι υπογεγραμμένα από τον τότε αποθηκάριο/διαχειριστή και τον επί χρόνια (και σήμερα) διευθυντή του γηροκομείου. Η ζημία, σύμφωνα με τον κατά προσέγγιση υπολογισμό που έγινε, μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ.

Εμπόδια στο έργο του πραγματογνώμονα 

Τον Μάρτιο του 2020, λίγο προτού επιβληθεί η καραντίνα λόγω της πανδημίας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διόρισε πραγματογνώμονα στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που τρέχει για την υπόθεση με τις υπερτιμολογήσεις. Ομως μέχρι και σήμερα, όπως καταγγέλλει και ενώπιον πταισματοδίκη Αθηνών, ο διορισμένος πραγματογνώμονας (τα στοιχεία του στη διάθεση του Documento) δεν έχει λάβει τα απαραίτητα στοιχεία και στην κατάλληλα επεξεργάσιμη μορφή από το λογιστήριο της ΕΕΑ.

Παρά τα τέσσερα διαδοχικά γραπτά αιτήματα παροχής στοιχείων (στις 16 και 20 Μαρτίου, 4 και 6 Μαΐου), πέραν των προφορικών, που υπέβαλε προς τον πρόεδρο Ζώη Κολιό, ουδέποτε έλαβε ό,τι ζήτησε. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πραγματογνώμονας, ο Ζ. Κολιός δεν απαντούσε καν στις κλήσεις του. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι θα του δοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα στοιχεία (βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας) δεν έγινε τίποτε. Την 1η Απριλίου έλαβε μήνυμα κατ’ εντολήν του προέδρου του ΔΣ από τον διευθυντή του γηροκομείου Κ. Κεραμίδα ότι για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο δεν θα εκδίδονταν τα στοιχεία που είχε ζητήσει διότι οι εργαζόμενοι στο λογιστήριο ασχολούνταν με τις δωρεές τροφίμων και υγειονομικού υλικού στην ΕΕΑ. Ομως ούτε και αυτή η υπόσχεση τηρήθηκε, με τον πραγματογνώμονα να αναγκάζεται να ενημερώσει τον λειτουργό της Δικαιοσύνης κατακεραυνώνοντας τη διοίκηση Κολιού.

Μεταξύ άλλων κατήγγειλε περιφρόνηση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με τις αναβολές και τα διάφορα προσχήματα που χρησιμοποιούνταν για να μην του παραδοθούν τα έγγραφα. Προανήγγειλε επίσης ότι θα ζητούσε από την πταισματοδίκη την άμεση κατάσχεση των εγγράφων αλλά και από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της διοίκησης Κολιού για την παρακώλυση του ανακριτικού έργου του.

Αφού προτάθηκε εκ μέρους της ΕΕΑ ως δικαιολογία για την καθυστέρηση της αποστολής των επίμαχων οικονομικών στοιχείων ο νεοπροσληφθείς λογιστής, το πρώτο στοιχείο δόθηκε μήνες μετά την έναρξη του ελέγχου. Αυτό όμως ήταν «σε δυσανάγνωστη και μη επεξεργάσιμη μορφή». Σημειώνεται ότι ο νεοπροσληφθείς λογιστής ήταν ο επικεφαλής του λογιστηρίου της ΕΕΑ πριν από μήνες, ο οποίος είχε παραιτηθεί και επαναπροσλήφθηκε. Πηγές που μίλησαν στο Documento τόνισαν ότι «αποκλείεται να μη γνώριζε πώς να βρει και να αποστείλει τα στοιχεία ο συγκεκριμένος λογιστής που διηύθυνε παλιότερα την υπηρεσία».

Απαντώντας στα αιτήματα ο πρόεδρος του γηροκομείου Ζ. Κολιός απέστειλε εξώδικη επιστολή στον πραγματογνώμονα με την οποία του ζητούσε να ανακαλέσει όσα είχε γράψει διότι έθιγαν την τιμή και την υπόληψή του. Σε αυτήν έκανε λόγο μεταξύ άλλων για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του λογιστηρίου, ενώ επικαλούνταν και την πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω κορονοϊού. Ακολούθησε νέα εξώδικη επιστολή του Κολιού κατά του πραγματογνώμονα, την οποία ο τελευταίος χαρακτηρίζει σε αναφορά του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών ως απειλή μήνυσης και προσπάθεια να τον κάμψει. Στην ίδια αναφορά κάνει λόγο για παρελκυστική τακτική του γηροκομείου σε ό,τι αφορά την αποστολή στοιχείων και ζητά να διαταχτεί η κατάσχεση των αιτηθέντων στοιχείων.

Το μπάχαλο στο λογιστήριο και η απόλυση

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από το γηροκομείο, αλλά και τα όσα αναφέρει στα εξώδικά του προς τον πραγματογνώμονα ο Ζ. Κολιός, η κατάσταση στο λογιστήριο εμφανίζεται εμμέσως πλην σαφώς τραγική. Το ίδιο επιβεβαιώνει με δήλωσή της στο Documento και η πρόσφατα απολυμένη υπάλληλος του λογιστηρίου Β. Κολοβού: «Το λογιστήριο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Δεν υπήρχε σύστημα για να δουλέψουμε. Γενικά επικρατούσε ένα μπάχαλο».

Η διοίκηση Κολιού κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας τής επί σχεδόν μιας δεκαετίας βοηθού λογιστή, με την αιτιολογία της μη εμφάνισης και αποχής από τα καθήκοντά της. Η ίδια όμως ισχυρίζεται στο Documento ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αναγκάστηκε να λείψει, υποστηρίζει, έχοντας ενημερώσει τη διοίκηση και έχοντας αιτηθεί άδεια, ακόμη και άνευ αποδοχών, για αρκετό διάστημα λόγω σοβαρής ασθένειας και τελικώς θανάτου του πατέρα της. «Μιλούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της απουσίας μου και ενημέρωνα. Ξαφνικά όμως έλαβα την απόλυσή μου στο σπίτι με τη δικαιολογία ότι δεν πήγαινα στην εργασία μου» λέει, ενώ τονίζει ότι σε επιστολή της είχε θίξει το τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας του λογιστηρίου τόσο στη διοίκηση όσο και τη διεύθυνση του γηροκομείου. Ζητούσε μάλιστα την αλλαγή στο παλιό σύστημα διαχείρισης διότι το νέο δεν είχε προχωρήσει καθόλου, με αποτέλεσμα να μένουν στον αέρα διάφορες καταχωρήσεις (απέραστα ταμεία, τράπεζες, ενοίκια, κατασχέσεις) που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος φέρεται να έχει πλήρη γνώση των επίμαχων τιμολογίων του προμηθευτή τα οποία ερευνά η Δικαιοσύνη. Ηταν το πρόσωπο που τις περιόδους εκείνες καταχωρούσε τα υπογεγραμμένα πρωτόκολλα παραλαβής στα αντίστοιχα βιβλία του λογιστηρίου καθώς και τα επίμαχα τιμολόγια.

Η απόλυση, σύμφωνα με πηγές του γηροκομείου που μίλησαν στην εφημερίδα, χαρακτηρίζεται ακόμη και εκδικητική στους κύκλους των εργαζομένων και αποτελεί ακόμη μία προσθήκη στις δεκάδες που έγιναν επί διοίκησης Κολιού. Το koutipandoras.gr είχε δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο του 2020 ανησυχίες μερίδας εργαζομένων πως η τωρινή διοίκηση της ΕΕΑ προσπαθεί να τους εργαλειοποιήσει προς υπεράσπιση των συμφερόντων της.

Αν και από το 2016 υπάρχουν προσωρινές διοικήσεις στο γηροκομείο με πρώτη αρμοδιότητά τους να προχωρήσουν σε εκλογές προκειμένου να σχηματιστεί επιτέλους μια σταθερή και μόνιμη διοίκηση που θα προσπαθήσει μεθοδικά να βγάλει από τον φαύλο κύκλο το ίδρυμα, μέχρι και σήμερα δεν έχουν στηθεί κάλπες. Το Documento προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΕΕΑ Ζ. Κολιό, αλλά μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ετικέτες