Γηροκομεία με ιό και χωρίς άδεια

Ανησυχία για τα δεκάδες παράνομα και χωρίς έλεγχο γηροκομεία

Δεκάδες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων λειτουργούν παράνομα σε όλη τη χώρα! Η υγειονομική κρίση αποκάλυψε τη δραματική εικόνα που επικρατεί σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, ιδρύματα πρόνοιας και δομές χρονίως πασχόντων, χωρίς θωράκιση κατά της Covid-19 αλλά και χωρίς συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες για την ανάσχεση της διασποράς της νόσου, ενώ έρχονται στο φως στοιχεία για τραγικές καταστάσεις λόγω ελλείψεων σε κλειστές δομές περίθαλψης.

Ο προβληματισμός εντείνεται μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού στο Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 ηλικιωμένοι, αλλά και τον εντοπισμό διασποράς της νόσου σε γηροκομεία της Αττικής, στο Μαρούσι και το Μοσχάτο κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Οπως επισημαίνει στο Documento η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας Βέτα Πανουτσάκου, «εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας είχαμε εντοπίσει τα σημεία που έπρεπε να αλλάξουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Αφορούν τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα ήταν αποτελεσματικές όλες οι διοικητικές ποινές και κυρίως το κλείσιμο των γηροκομείων που δεν έχουν άδεια λειτουργίας ή καταγράφονται σε αυτά σοβαρές παρατηρήσεις που συνδέονται με την ασφάλεια των γερόντων».

Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες για την ανάσχεση της διασποράς της νόσου, ενώ έρχονται στο φως στοιχεία για τραγικές καταστάσεις λόγω ελλείψεων σε κλειστές δομές περίθαλψης

Λειτουργούν παράνομα

Σήμερα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Είναι σοκαριστικό όταν με επίκεντρο τα 19 κρούσματα κορονοϊού σε ηλικιωμένους δομής στο Μαρούσι η Περιφέρεια Αττικής υπό τον Γιώργο Πατούλη επιβεβαιώνει ότι πολλές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) σε όλη τη χώρα λειτουργούν παράνομα, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια λόγω μη κάλυψης των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Ακόμη και πρόστιμα που πέφτουν ορισμένες φορές από την περιφέρεια δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Προς επίρρωσιν, αργά την Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση για αδειοδότηση όσων ΜΦΗ στην Αττική πληρούν τις προϋποθέσεις και παράλληλα προειδοποίησε για κλείσιμο εντός 20 ημερών όσων δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας και μεταφορά των ηλικιωμένων σε συναφείς δομές ή στις οικογένειές τους!

«Πράγματι το συγκεκριμένο γηροκομείο δεν διέθετε οριστική άδεια λειτουργίας, όπως συμβαίνει με δεκάδες ΜΦΗ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, ζήτημα που έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει στο υπουργείο Εργασίας και τέθηκε ως θέμα και πάλι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ» αναφέρουν οι αρμόδιοι από την Περιφέρεια Αττικής. Και συμπληρώνουν: «Είναι ζήτημα που δεν είναι τωρινό, αλλά ταλαιπωρεί χρόνια τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών και αφορά τη φιλοξενία χιλιάδων ηλικιωμένων ανθρώπων, που κινδυνεύουν να βρεθούν ουσιαστικά στον δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές μονάδες λειτουργούν σήμερα σε όλη την επικράτεια χωρίς οριστική άδεια λειτουργίας».

Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, πάντως, ακόμη θυμούνται τη σφοδρή κριτική που τους άσκησαν τον περασμένο Απρίλιο, «όταν ο περιφερειάρχης Αττικής και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών τέτοιων δομών καλούσαν εθελοντές που θα μπορούν να προσφέρουν αποκλειστικά στις MΦΗ» αναφέρει η κ. Πανουτσάκου, η οποία είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. «Δηλαδή ζητούσαν εθελοντές για να μπαλώσουν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό στα ιδιωτικά γηροκομεία. Απαράδεκτο!» συμπληρώνει.

Τι λέει ο Πατούλης

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επιμένει ότι από τις αρχές Μαρτίου του 2020, προτού ακόμη αποφασιστεί οποιοδήποτε μέτρο πρόληψης, είχε δώσει εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας να προχωρήσουν στη λήψη κάθε κατάλληλου μέτρου πρόληψης, ενώ συνεχώς έως τώρα διενεργούνται από μεικτά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής, του ΙΣΑ και του ΕΟΔΥ τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού κατά προτεραιότητα σε όσους φιλοξενούνται σε κοινωνικές δομές και ΜΦΗ (3.800 τεστ ανίχνευσης με έμφαση στα γηροκομεία της Αττικής).

Οπως σημειώνει με δημόσια παρέμβασή του, σε έναν τέτοιο έλεγχο από κλιμάκιο της περιφέρειας που διενεργήθηκε στο γηροκομείο του Αμαρουσίου την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε εκεί το κρούσμα. Πάντως δεν έχει ακόμη απαντηθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο αριθμός των ΜΦΗ που δεν έχουν άδεια και λειτουργούν και σε πόσες αδειοδοτημένες το προσωπικό είναι «επαρκές μόνο στα χαρτιά».