Ghibli effect: Οι ΑΙ δημιουργίες είναι… παντού – Ποιος είναι ο εμπνευστής των viral anime που «λύγισαν» το ChatGPT

Ghibli effect: Οι ΑΙ δημιουργίες είναι… παντού – Ποιος είναι ο εμπνευστής των viral anime που «λύγισαν» το ChatGPT

Με μία λέξη… φρενίτιδα. Θεωρείται απίθανο για όποιον περιηγείται συστηματικά στο διαδίκτυο και δη στα social media να μην έχει «πέσει» πάνω στις περίφημες δημιουργίες «Ghibli Style» από το ChatGPT. Από επεξεργασμένες φωτογραφίες προφίλ, καθημερινές στιγμές, μέχρι στιγμιότυπα που αφορούν τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρες τηλεοπτικών σειρών, αλλά και φάσεις από ματς του ΝΒΑ αλλά και το πρόσφατο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, το «Ghibli effect» έχει κατακλύσει τη διαδικτυακή πραγματικότητα, ξεπερνώντας τα όρια του virality.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Open AI, Σαμ Άλτμαν μπορεί να… «παραπονιέται» για τον όγκο των αιτημάτων για τη δημιουργία Ghibli Style εικόνων, αλλά παράλληλα πανηγυρίζει για το γεγονός πως στην πλατφόρμα OpenAI σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, όσον αφορά την επισκεψιμότητα και τις εγγραφές νέων χρηστών.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της 31ης Μαρτίου, με τον Άλτμαν να ανακοινώνει ότι 1 εκατ. χρήστες έκαναν εγγραφή στο ChatGPT μέσα σε μία ώρα!

Ο άνθρωπος πίσω από το Ghibli Style

Ουσιαστικά, οι εικόνες είναι βασισμένες στο ιδιαίτερο στυλ της ομάδας anime Studio Ghibli, την οποία συν-δημιούργησε ο διάσημος σκηνοθέτης, Χαγιάο Μιγιαζάκι. Ένα όνομα που βρίσκεται πίσω από αγαπημένες δημιουργίες όπως το «Spirited Away».

Ο γεννημένος τον Ιανούαριο του 1941 στο Τόκιο, Χαγιάο Μιγιαζάκι, θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές στις ταινίες Anime. Αν και ξεκίνησε να δημιουργεί πάνω σε αυτή τη βάση από τη δεκαετία του ’70, χρειάστηκε να περάσουν τρεις δεκαετίες ώστε το όνομά του να κινήσει το ενδιαφέρον και στην άλλη πλευρά του πλανήτη.

Το Spirited Away (2001) που φέρει την υπογραφή του Μιγιαζάκι, έγινε η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών στην Ιαπωνία.

Τα θέματα που πραγματεύονται οι ταινίες οι οποίες υπογράφει ο 84χρονος σκηνοθέτης – δημιουργός, αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις, τη δυναμική τους με τη φύση και την τεχνολογία. Οι ηρωίδες των ταινιών του χαρακτηρίζονται ως δυναμικές.

Το Studio Ghibli αποτελεί «παιδί» του Μιγιαζάκι αλλά και των συνεργατών του, Ισάο Τακαχάτα και Τόσιο Σουζούκι, από το 1985, κάνοντας πρεμιέρα το 1986 με το «Castle in the Sky».

Αν και στις ΗΠΑ τον έχουν συγκρίνει μέχρι και με τον Ουόλτ Ντίσνεϊ, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει το Studio Ghibli ως «χρυσωρυχείο», αλλά ως πάτημα για να δημιουργήσει τα καλλιτεχνικά του οράματα χωρίς περιορισμούς.

Τι είχε πει για το ΑΙ

Τόσο το Studio Ghibli όσο και ο ίδιος ο Μιγιαζάκι δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως το παραμικρό, σχετικά με τη φρενίτιδα που επικρατεί για τα Ghibli Style δημιουργήματα που κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Ωστόσο, η άποψη του Ιάπωνα δημιουργού είχε αποτυπωθεί ξεκάθαρα σχεδόν μία δεκαετία πριν, στο ντοκιμαντέρ «Never-Ending Man: Hayao Miyazaki».

Τότε, μία ομάδα προγραμματιστών έδειξε στον «πατέρα» του Studio Ghibli ένα ακατέργαστο demo ενός ζόμπι, δημιουργία ΑΙ, προκαλώντας αποστροφή στον Μιγιαζάκι: «Το ΑΙ θα μπορούσε να παρουσιάσει αλλόκοτες εικόνες, τις οποίες δεν μπορούμε να φανταστούμε», είπε προτού διηγηθεί μία ιστορία:

«Κάθε πρωί συναντώ έναν φίλο μου ο οποίος έχει μία αναπηρία. Είναι τόσο δύσκολο για εκείνον ακόμη και ένα απλό χάι φαιβ. Το χέρι του δεν μπορεί να φτάσει το χέρι μου. Σκέφτομαι εκείνον και δεν μπορώ να θεωρήσω ενδιαφέροντα αυτά τα πράγματα. Όποιος δημιουργεί κάτι τέτοιο δεν έχει ιδέα τι είναι πόνος. Αισθάνομαι αηδία και ότι αυτό αποτελεί προσβολή για την ίδια τη ζωή. Δεν θα επιθυμούσα να ενσωματώσω αυτό το στυλ στη δουλειά μου».

Η συζήτηση περί πνευματικών δικαιωμάτων

Πέραν της ηθικής διάστασης, σχετικά με το κατά πόσο το AI μπορεί να «κολλήσει» πάνω σε μία χαρακτηριστική τεχνοτροπία – δημιουργία από ανθρώπινο χέρι, έχει «φουντώσει» η συζήτηση και για τα πνευματικά δικαιώματα.

«Το νομικό τοπίο των εικόνων που δημιουργούνται με ΑΙ και μιμούνται το χαρακτηριστικό στυλ του Studio Ghibli βαδίζει σε σαθρό έδαφος. Η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων προστατεύει γενικά μόνο συγκεκριμένες εκφράσεις και όχι τα ίδια τα καλλιτεχνικά στυλ», δήλωσε ο δικηγόρος Έβαν Μπράουν στον Independent.

Πάντως, η συζήτηση για το πόσο ηθική και ορθή μπορεί να είναι η μίμηση της τεχνοτροπίας που έφερε στο «φως» ο Μιγιαζάκι και το Studio Ghibli φαίνεται να πηγαίνει παράλληλα με το virality της δυνατότητας που προσφέρει το ChatGPT…

Ετικέτες

Documento Newsletter