Γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν με κυβερνητικές γενικολογίες για την ατζέντα

Την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και το γεύμα που θα του παραθέσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ένα 24ωρο μετά τις αναφορές του τουρκικού Τύπου η κυβέρνηση, αποφεύγοντας ωστόσο να ορίσει την ατζέντα της συνάντησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε «θετική ατζέντα που κατά καιρούς κουβεντιάζουνε εκπρόσωποι των δύο χωρών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τρίτης την πρόσκληση του Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό για γεύμα την προσεχή Κυριακή, ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και στο Φανάρι για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η συνάντηση ορίστηκε κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου σε γεύμα, χωρίς ωστόσο να δώσει ουσιαστικές πληροφορίες για το περίγραμμα της συζήτησης.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Αντιμετωπίζουμε παρά τις διαφορές μας κοινές προκλήσεις. Αυτές πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε στην κατεύθυνση να λύνουμε προβλήματα και όχι να προσθέτουμε και άλλα. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι θέσεις μας είναι σταθερές είναι καθαρά διατυπωμένες».

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, την αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακοίνωση της συνάντησης εκμεταλλεύτηκε η τουρκική πλευρά, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ να κάνει λόγο για «μεγάλο φάκελο που αφορά την Ελλάδα», επιχειρώντας να θέσει τις βάσεις της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών. Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ατζέντα που θα περιλαμβάνει «όλα τα θέματα», από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι «το θέμα του Αιγαίου και της αν. Μεσογείου».

Κατά την ενημέρωση, ο Γ. Οικονόμου χαρακτήρισε τις αναφορές του Τσελίκ ως «χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Άγκυρας, που έχουν απαντηθεί από την ελληνική πλευρά και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, «πάντα είμαστε της άποψης ότι η συζήτηση βοηθάει, και ότι από το διάλογο κάτι καλό μπορεί να βγει. Με αυτό το πνεύμα προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κύριο Ερντογάν».

«Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ωστόσο όταν κλήθηκε να δώσει πιο καθαρή απάντηση για την ατζέντα, αλλά και για τις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, επιδόθηκε σε μία ακόμα γενικόλογη απάντηση.

«Η άποψη της ελληνικής πλευράς για τη διαφορά με την Τουρκία είναι η γνωστή και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από εκεί και πέρα, πέρα από τη διαφορά αυτή που έχουμε, και από τις διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, αντιμετωπίζουμε και κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα, υπάρχει και θετική ατζέντα που κατά καιρούς κουβεντιάζουνε εκπρόσωποι των δύο χωρών. Η πρόθεση και η άποψη της κυβέρνησης είναι οι κοινές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν προς την κατεύθυνση επίλυσης ζητημάτων και όχι ανάδειξης επιπρόσθετων προβληματών» ανέφερε συγκεκριμένα ο Γ. Οικονόμου, αποφεύγοντας να δώσει απάντηση και στο ερώτημα για το εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης κομίζει κάποια πρόταση προς τον Ερντογάν για τη συνεργασία στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης

Προεκλογικός συναγερμός εν μέσω σειρήνων πολέμου από τον Μητσοτάκη