Ο Μητσοτάκης στην Κίνα συμφώνησε ξανά όσα επισήμως είχε συμφωνήσει ο Τσίπρας, ενώ στα Βαλκάνια οι Ρώσοι είναι πλέον σε τελικές διαπραγματεύσεις για τον αγωγό/
Μηδενικού αποτελέσματος είναι ουσιαστικά μέχρι σήμερα η γεωπολιτική παρουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς στην καλύτερη περίπτωση ανακοινώνει όσα είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα και στη χειρότερη τα καταστρέφει… Η περίπτωση της πρόσφατης επίσκεψης στην Κίνα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πομπώδους εκμετάλλευσης από την κυβερνητική πλευρά όσων ξεκίνησαν και προχώρησαν στις σχέσεις με την Κίνα την περίοδο 2015-19 από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά «αντιπαρατίθεται» στην πολιτική της περιόδου 2015-19 η θλιβερή βαλκανική πολιτική της ΝΔ, με προεξάρχοντα το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και την ηχηρή σιωπή Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ όπου δεν άρθρωσε λέξη στην κοινή στάση Γαλλίας – Δανίας – Ολλανδίας που πάγωσαν την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ενωμένη Ευρώπη.
Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δημοσιοποιούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι απάντησε στην κινεζική ηγεσία όταν ρωτήθηκε για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η ένταξή της στην ΕΕ είναι οργανικό στοιχείο του δρόμου του μεταξιού που αποτελεί κεντρική γεωπολιτική στρατηγική της ΛΔ Κίνας.
Ο ρωσικός αγωγός
Μια ακόμη πλευρά της πλήρους έλλειψης πολιτικής γραμμής και αντανακλαστικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετίζεται με τις εξελίξεις στο θέμα του περίφημου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento βρίσκεται προ των πυλών η τελική συμφωνία της ρωσικής Gazprom με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Σερβίας για τη διέλευση του περίφημου Turkish Stream όχι από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία σε Βουλγαρία, Σερβία και στη συνέχεια σε Αυστρία, Γερμανία. Πρόκειται για κολοσσιαίας σημασίας γεωπολιτική εξέλιξη για την οποία μάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πάρει μυρωδιά!
Οι υδρογονάνθρακες
Η ελληνική παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο ως γνωστόν είχε γίνει ισχυρότερη με τις ελληνικές πρωτοβουλίες την περίοδο Τσίπρα – Κοτζιά με τη συμμαχία των τεσσάρων, δηλαδή Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας, στη σύνοδο της οποίας πήρε μεν μέρος ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά την υποτονική στάση της χώρας στις συνεχείς παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και τη μη ενεργοποίηση των κυρώσεων που είχε επιτύχει ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Κυρίως όμως ερωτήματα γεννά η εμμονή της κυβέρνησης στην πώληση της κρατικής συμμετοχής στα ΕΛΠΕ όταν η εταιρεία αποτελεί βασικό εταίρο στην κοινοπραξία με Total και ExxonMobil που ερευνά το κοίτασμα αερίου ανοιχτά της Κρήτης, το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα της ΝΑ Μεσογείου, κάτι βεβαίως που εκτοξεύει –εφόσον επιβεβαιωθεί– την αποτίμηση της επιχείρησης.