Γεροτζιάφας: Υψηλή θνησιμότητα και «νάρκη» στην οικονομία την επόμενη πενταετία

Γεροτζιάφας: Υψηλή θνησιμότητα και «νάρκη» στην οικονομία την επόμενη πενταετία

«Καμπανάκι» για την πορεία της πανδημίας έκρουσε ο καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας υποστηρίζοντας πως ο ιός αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξάνονται όπως επίσης και η θνητότητα κι αν δεν μελετηθούν πρώτα κάποια μέτρα, πριν παρθούν τότε θα υπάρξουν σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στην οικονομία.

Όπως είπε ο κ. Γεροτζιάφας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είναι παράλληλη, και ο ιός αυξάνεται και οι νοσηλείες αυξάνονται και η θνητότητα αυξάνεται γι΄αυτό και ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί.

«Όταν μιλούσαμε τον Οκτώβριο για υποχρεωτικό εμβολιασμό, θέλαμε να προλάβουμε την καταστροφή που γίνεται τώρα. Δυστυχώς δεν έγινε αυτό, να πάει να εμβολιαστεί ο κόσμος να γίνει μία επιστημονική αναθεώρηση, τι δεν έγινε σωστά μέχρι τώρα. Χωρίς καυγά, χωρίς φασαρία, χωρίς συγκρούσεις. Να καθίσουν κάτω επιστήμονες αποδεκτοί να από τα κόμματα, να δουν τι δεν έγινε σωστά, για να χαραχθεί νέα πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεροτζιάφας.

Αναφέροντας ως παράδειγμα τη θνησιμότητα στη Γαλλία είπε: «Έχουμε θνητότητα 25%-30% στις ΜΕΘ ήδη από τον Αύγουστο του 2020. Στην Ελλάδα είναι 62% με βάση τη μελέτη Τσιόδρα, κάτι δεν πάει καλά στο σύστημα. Η Ελλάδα έχει καλούς γιατρούς, οι συμφοιτητές μου είναι διευθυντές ΜΕΘ, την ίδια σχολή κάναμε. Άρα, δεν γίνεται εκμετάλλευση του καλού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού» τόνισε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως ένα από τα ζητούμενα είναι πώς θα αντιμετωπίστεί το φαινόμενο του long covid. «Οι άρρωστοι που έχουμε πια, πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να είναι άρρωστοι μακροχρόνια, περίπου 25% (οι υπολογισμοί είναι ακόμη ανακριβείς). Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη σύλλογος ασθενών long covid, στο ιατρείο μου στο Παρίσι έχω ήδη αρχίσει να βλέπω ανθρώπους που έρχονται από την Ελλάδα για το long covid. Στην Γαλλία υπάρχουν καμιά δεκαριά σύλλογοι. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα αρρώστια, που κρατάει. Αυτό θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον νοσολογικό χάρτη της χώρας, στο σύστημα Υγείας. Δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια του μπροστά στο υπάρχον πρόβλημα, θα το βρούμε μπροστά μας» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο καθηγητής «οι ασθενείς με άλλα νοσήματα, καρδαγγειακά, καρκίνους, έχουν παραμεληθεί. Όλα αυτά συνιστούν τεράστιες αλλαγές στο σύστημα Υγείας, στο νοσολογικό χάρτη. Αν δεν μελετηθούν, αν πάρουμε “άρπα-κόλλα” τελευταία στιγμή κάποια μέτρα, θα τα βρούμε μπροστά μας στην επόμενη πενταετία, με υψηλή θνητότητα στον πληθυσμό. Αυτό σημαίνει “νάρκη” στην οικονομία. Γιατί όταν η υγεία των ατόμων είναι καλή, δουλεύουν καλύτερα, η οικονομία δουλεύει καλύτερα».

Περιγράφοντας αυτή την διαδικασία με βάση την ιστορική εμπειρία, στην αρχή της συζήτησης ο ίδιος εξήγησε ότι ήταν «τα διδάγματα από την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης αυτά που διαμόρφωσαν τα τότε νέα συστήματα Υγείας, τα νοσοκομεία με τους ευάερους θαλάμους, τα ψηλοτάβανα. Χτίστηκαν ακριβώς για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της Ισπανικής Γρίπης. Μετά προχώρησαν στο να είναι αυτά που έχουμε σήμερα, τα υπερσύγχρονα για τους καρκίνους και τα καρδαγγειακά νοσήματα».

Έτσι και «η τομή που θα φέρει αυτή η πανδημία σε όλη την οργάνωση της ζωής μας -και στα συστήματα Υγείας, είναι τεράστια. Ακόμη δεν μπορούμε να την συνειδητοποιήσουμε. Και ήδη έχουμε αργήσει, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στο θέμα της οργάνωσης του συστήματος Υγείας» κατέληξε.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter