Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Όλγα Γεροβασίλη για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ήπειρο και για την αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Όπως ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, το σύστημα σε όλη την Ήπειρο βρίσκεται στα όριά του με μεταφορές νοσούντων από το πανεπιστημιακό σε νοσοκομεία χωρίς την απαιτούμενη υποδομή. «Χαρακτηριστική η αναφορά των εργαζομένων του νοσοκομείου Άρτας, ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου, όπου η πνευμονολογική αναστέλλει τη λειτουργία της και μετατρέπεται σε μονάδα covid, χωρίς νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κυβέρνηση λειτουργεί με σηκωμένα χέρια ευχόμενη να αποφευχθούν τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά.
«Όλοι γνωρίζαμε το επερχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας το Φθινόπωρο. Γιατί δεν προετοιμάστηκε η κυβέρνηση; Γιατί τώρα δεν επιλέγει τις λύσεις που ακόμη υπάρχουν;» διερωτάται η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Η ευθύνη μίας κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τη χώρα. Είχε και το χρόνο και τα χρήματα. Και δεν το έκανε, σχολίασε η Γραμματέας της Κ.Ο. υπογραμμίζοντας ότι αγνοήθηκαν παντελώς οι προτάσεις και επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τον προηγούμενο Μάρτιο για τη λήψη μέτρων εμπροσθοβαρών και για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας αλλά και για την ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος υγείας. «Προφανώς και πρέπει να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή μιας υγειονομικής κρίσης σε κρίση οικονομική και κοινωνική» πρόσθεσε ασκώντας παράλληλα κριτική στην έλλειψη μέριμνας της κυβέρνησης κατά το ανεξέλεγκτο άνοιγμα στον τουρισμό μετά το λοκντάουν. «Λύσεις υπάρχουν ακόμη αλλά η κυβέρνηση δεν τις επιλέγει: Άμεση ενίσχυση με χρήματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων , άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Αντιθέτως επιλέγει να προσπαθεί να βουλώσει τρύπες μετακινώντας εργαζόμενους από τη μία μονάδα στην άλλη, αφήνοντας έκθετους τους υγειονομικούς και το ΕΣΥ»
Όταν η κυβέρνηση τολμά να επιτάσσει και το έργο της επιστημονικής κοινότητας προς ίδιον πολιτικό όφελος, χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ασκήσει κριτική και να στηρίξει τους πολίτες και τη χώρα- Στήριξη δε σημαίνει σιωπή!
Άκρως επικριτική υπήρξε απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλουπώσει τις επιστημονικές εισηγήσεις στις πολιτικές της προτεραιότητες, αλλά και απέναντι σε όσους επιστήμονες έδειξαν να συναινούν σε ένα τέτοιο πολιτικό παιχνίδι εις βάρος της δημόσιας υγείας. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να μας κοινοποιήσει τα πρακτικά με τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής. Οφείλουμε να γνωρίζουμε εξ ου και το ζητήσαμε, Η κυβέρνηση όμως ουδέποτε μας το κοινοποίησε. Αρνείται να λογοδοτήσει. Θεωρεί τη χώρα ιδιοκτησία της και όποιος ασκεί κριτική είναι εχθρός. Ασκούμε και θα ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση. Η στήριξη δε σημαίνει σιωπή.
Η κυβέρνηση δε λογοδοτεί, κατασκευάζει ενόχους και στέλνει αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες
Η σιωπή είναι επικίνδυνη. Παύουμε να είμαστε χρήσιμοι αν δεν μιλήσουμε για το συνωστισμό στις τάξεις και στα μέσα μεταφοράς. Αν δεν μιλήσουμε για την αντιφατική πολιτική, τα αντιφατικά μέτρα και τα αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης. Μπορεί μεν η απαγόρευση της κυκλοφορίας 12.00-5.00 να είναι ένα ενδεδειγμένο μέτρο προσωρινά, αλλά δε συμβαδίζει με την αδράνεια της κυβέρνησης ως προς το γεγονός ότι οι πολίτες στοιβάζονται καθημερινώς σα σαρδέλες στα λεωφορεία! Δεν γίνεται να μη μιλήσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των μέτρων που γεννούν οι αντιφάσεις αυτές σε πολίτες ήδη κουρασμένους και σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης είναι πολυεπίπεδη. Και οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της το ίδιο.
Με τη χώρα να έχει εισέλθει στην ύφεση από το τέλος του 2019, η κυβέρνηση ουδέποτε μας άκουσε, ουδέποτε έμαθε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ουδέποτε προέβη σε εμπροσθοβαρή στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας. Κινήθηκε με ατολμία την οποία οι ίδιοι ονόμαζαν σύνεση, στη λογική του βλέποντας και κάνοντας παρ ό,τι και υπήρχαν και δημιουργήθηκαν περιθώρια. Δεν εκμεταλλεύθηκε την χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ. Δεν αξιοποίησε αποτελεσματικά την οικονομική αυτάρκεια της χώρας με την οποία την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιδεικνύει όμως μεγάλη αποτελεσματικότητα στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και προσφάτως, με το νέο πτωχευτικό κώδικα, στην άγρια φτωχοποίηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων
Η πρόταση μομφής ήταν χρέος μας . Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας των θεσμών και της κοινωνίας απέναντι σε μία κυβέρνηση νεοφιλελεύθερων, ανικάνων, προπαγανδιστών και ανεπίγνωστων
Η κυβέρνηση έχει ξεφύγει από την κατανοητή ανάγκη να κοινωνεί την πολιτική της. Εδώ πλέον έχουμε το φαινόμενο της σκληρής προπαγάνδας. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο δημιουργείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημείωμα Μαξίμου προς τον φιλοκυβερνητικό τύπο με μήνυμα ‘χτυπήστε τον Τσίπρα’.
Τα παραδείγματα πληθαίνουν και φωτίζουν το πρόσωπο μιας κυβέρνησης ανικάνων που κάθεται αυτάρεσκα και προκλητικά στο θρόνο της. Τελευταίο συμβάν η ανεκδιήγητη συνέντευξη Γκραμπόφσκι εν μέσω μιας βίαιης οικονομικής κρίσης και πανδημίας με ανοχύρωτο σύστημα υγείας. Πρόκειται για κυβέρνηση ανικάνων που κάθεται αυτάρεσκα στο θρόνο της. Είναι ανεπίγνωστοι και προκλητικοί.
Ούτε Νόμος και Τάξη ούτε επικοινωνιακές φανφάρες. Η αστυνομία έχει έναν πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει- Ο κύριος Χρυσοχοϊδης είναι υπουργός, όχι σερίφης!
Πρόκειται για μία κυβέρνηση που έχει εξαντλήσει τα όρια της φαντασίας στα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αλλά και κατά πολύ τα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας και των δικαιωμάτων στην επιβολή του προσφιλούς της δόγματος `νόμος και τάξη`.
Αποτρόπαιες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις όπως αυτή του εξευτελισμού του Πρύτανη του ΟΠΑ, δεν χρειάζονται επικοινωνιακές φανφάρες με επικηρύξεις (ειδικά όταν ο Παππάς κυκλοφορεί ελεύθερος). Χρειάζονται μόνο σοβαρότητα. Καλό είναι ο κ. Χρυσοχοϊδης να λειτουργήσει ως υπουργός και όχι σα σερίφης. Ας σεβαστεί το ρόλο της ΕΛΑΣ και ας μην επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δράση της. Ας διαχωρίσει στην πράξη τα απολύτως διακριτά όρια ανάμεσα στην ανεξέλεγκτη χρήση βίας και την καταστολή και την πρόληψη και προστασία του πολίτη από την άλλη.