Γεροβασίλη με αφορμή τη νίκη του Μιτεράν το ’81: Σήμερα έχουμε μια στροφή της σοσιαλδημοκρατίας

Mε αφορμή την σημερινή επέτειο συντριπτικής νίκης του Μιτεράν στη Γαλλία το 1981 ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης κάλεσε στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΤ την Όλγα Γεροβασίλη να σχολιάσει την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις επιλογές που πρόκειται να κάνει ως προς τη διεύρυνσή του.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι μετά από εκείνη την περίοδο η σοσιαλδημοκρατία παρεξέκλινε της πορείας της, ταυτίστηκε συχνά με το νεοφιλελευθερισμό και για πολλά χρόνια δεν έπαιξε το ρόλο της. Έτσι η Ευρώπη βυθίστηκε σε πολιτικές λιτότητας, με όλα τα προβλήματα που ήρθαν στη χώρα μας αργότερα, με μεγάλη ένταση.

Στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας 

Σήμερα βλέπουμε μία στροφή της σοσιαλδημοκρατίας με τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου έχουν δημιουργηθεί συμπράξεις, συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις δυνάμεων της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο δρόμος των συμπράξεων και προγραμματικών συγκλίσεων ανάμεσα στην Αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία είναι επιλογή μας σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Είναι δρόμος τον οποίο όχι μόνο προτείνουμε αλλά θεωρούμε ότι επιβάλλεται για τη χώρα μας και για την Ευρώπη συνολικά. Από τον περσινό Ιούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε ως ο μεγάλος φορέας της δημοκρατικής παράταξης, του δημοκρατικού κόσμου.

Το επόμενο διάστημα επανεκκινούν όλες οι διαδικασίες της διεύρυνσης και όλων των αναγκαίων αλλαγών με την παρουσίαση ενός καινούργιου προγράμματος που θα βάλει τους άξονες για την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό έχει διαφανεί, παρά τις καθυστερήσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης. Από το τέλος αυτής της εβδομάδας όμως οι διεργασίες επανεκκινούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο μπορεί και έχει την εντολή να εκφράσει τη δημοκρατική παράταξη και να να ακουστεί από όλους του αριστερούς, δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας.

Έχουμε ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο εντός και εκτός κόμματος. Η πρωτοβουλία των συγκλίσεων και συνεργασιών με άλλες δυνάμεις ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεύρυνσης

Αναφορικά με την πρόοδο στο θέμα των αναγκαίων προγραμματικών συγκλίσεων η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διεύρυνσης και της διαμόρφωσης του καινούργιου προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, των νέων προτάσεων προς την κοινωνία και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Σε αυτή τη διαδικασία που επανεκκινεί, ο ΣΥΡΙΖΑ όντας σε ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες εισπράττει την ανάγκη του κόσμου να κατατεθεί αυτή η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Πρόκειται για έναν ανοιχτό διάλογο και κάλεσμα για συμμετοχή σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας με πρωτοβουλία, ευνόητο είναι, του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ως του μεγαλύτερου φορέα έκφρασης του προοδευτικού χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο DNA του τη σύγκλιση διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων. Αυτή είναι και η προωθητική δύναμη που τον έφερε στην εξουσία, η ίδια θα οδηγήσει και στη διεύρυνση με στόχο τη διακυβέρνηση.

 Δεν τίθεται θέμα δυισμού στο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τις εσωκομματικές ισορροπίες και ως προς το εάν παρουσιάζονται δύο στρατόπεδα σύγκρουσης, η Γραμματέας της Κ.Ο. υπήρξε ξεκάθαρη: Δεν τίθεται θέμα δυισμού στο ΣΥΡΙΖΑ. Η κατεύθυνση είναι κοινή. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αγωνίες ή ακόμη και φόβοι. Όχι εντός μόνο αλλά και εκτός κομματικού μηχανισμού, στον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως από την ίδρυσή του συντίθεται από πολιτικές απόψεις διαφορετικών προσεγγίσεων. Αυτό το γεγονός δε μπορεί παρά να εμπεριέχει συζήτηση, συγκλίσεις αλλά και συγκρούσεις. Αυτό όμως έχει λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα. Και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά ακόμη και από όσους στο παρελθόν πείστηκαν από το τρομολαγνικό και καταστροφολογικό αφήγημα της αντιπολίτευσης. Σήμερα οι πολίτες ξαναβλέπουν και αναθεωρούν τη στοίχισή τους με το κλίμα αντι-Συριζα. Μετά την υγειονομική κρίση οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τα πραγματικά προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν από την προ-κορωνοϊού περίοδο με την ανάπτυξη να πλήττεται, εντάθηκαν κατακόρυφα με την ανεπάρκεια κυβερνητικού σχεδιασμού και στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων κατά την κρίση και δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε προ μιας τραγικής πραγματικότητας.

Ο καυγάς δεν είναι για το πάπλωμα

Ο καβγάς έγινε viral και δεν είναι για το πάπλωμα! Είναι για τη διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, και την κυβερνητική λογοδοσία, τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία.

Με τη συζήτηση να επανέρχεται στο περιβόητο σποτ, η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ξανά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους και από τα πλέον επίσημα χείλη ότι ο στόχος ήταν να περάσει στην κοινωνία για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με αδιαφανείς όρους και πελατειακές σχέσεις. Όπως γνωρίζετε είναι θέμα δημοκρατίας η διαφανής σχέση της εκάστοτε εξουσίας με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Στόχος λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν οι δημοσιογράφοι. Ή τουλάχιστον όλοι οι δημοσιογράφοι.

Αυτός ο οποίος οφείλει να λογοδοτήσει και αποκαλύψει στοιχεία είναι η κυβέρνηση η οποία αρνείται πεισματικά να το κάνει. Και αυτό ήταν επί της ουσίας το μήνυμα που ήθελε να αναδείξει το σποτ: Πού πώς και σε ποιον δόθηκαν τα 20 εκατομμύρια. Διότι έχει εξ αρχής αποκαλυφθεί ότι χρηματοδοτήθηκαν ανύπαρκτα μέσα με ανύπαρκτη ή ελάχιστη επισκεψιμότητα. Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί, είναι στριμωγμένη και αυτό έχει γίνει σαφές σε όλο το μιντιακό κόσμο. Εξ ου και υπάρχει αρθρογραφία σε μέσα τα οποία στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, όπως επίσης και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ που ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις.

Τελικώς το συγκεκριμένο σποτ, ανεξαρτήτως της θετικής ή αρνητικής κριτικής που είθισται να ασκείται σε τέτοιες περιπτώσεις είτε αισθητικά είτε επικοινωνιακά κ.λπ. πρέπει να κριθεί κυρίως δυναμικά. Και από τα αποτελέσματά του. Και είναι γεγονός ότι πυροδότησε μία συζήτηση, με ένταση και συγκρούσεις όμως μπήκε στην ατζέντα μία ουσιαστική πολιτική σύγκρουση που γίνεται αυτή τη στιγμή. Παράλληλα το σποτ έγινε viral. H ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών υπήρξε μεγάλη, γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι γίνεται. Άρα, ας σταθούμε στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι αυτού του είδους η συζήτηση πρέπει να γίνεται σε κάθε δημοκρατική κοινωνία και αφορά τον πλουραλισμό και τη δημοκρατική λειτουργία των ΜΜΕ, τις σχέσεις τους με την εξουσία αλλά και εν προκειμένω αφορά και την διαχείριση του δημοσίου χρήματος! Όλα αυτά είναι πολύ μεγάλα και σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας. Και η κυβέρνηση ας πάψει να θεωρεί πως ό,τι και να κάνει βρίσκεται στο απυρόβλητο. Γιατί απατάται.