Μια σειρά ερωτημάτων έθεσε έθεσε η Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην ΕΡΤ1 όσον αφορά τόσο την υπόθεση Λιγνάδη και τις πολιτικές ευθύνες όσο και τον εκχυδαϊσμό της πολιτικής ζωής.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα το οποίο συγκλονίζει όλους. Γεννιέται όμως εκ των κυβερνητικών χειρισμών και ένα πολιτικό θέμα που δεν σχετίζεται με το αν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη είχαν φιλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, αλλά με το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες», ανέφερε μεταξύ άλλων η Όλγα Γερβασίλη.
Παράλληλα μίλησε για «ρουσφετολογικό διορισμό» αλλά και για απόπειρα συγκάλυψης επί 15 ημέρες ενώ αναρωτήθηκε γιατί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη και δεν προχώρησε στο να τον θέσει σε διαθεσιμότητα.
«Αυτά είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημείωσε.
Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξής της:
Ποιος φέρει την πολιτική ευθύνη για το ρουσφετολογικό διορισμό Λιγνάδη;
Ο διαγωνισμός που ήταν σε εξέλιξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε με νόμο και ‘για λόγους εθνικού συμφέροντος’ όπως είπε η κ. Μενδώνη διόρισαν τον κ. Λιγνάδη. Δεν ξέρουμε αν είναι με ευθύνη ή εντολή του Πρωθυπουργού. Ξέρω μόνο ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που βγαίνουν στην τηλεόραση λένε «το τάδε έγινε με εντολή πρωθυπουργού», «το δείνα έγινε με εντολή πρωθυπουργού», σε ότι αφορά τα θετικά. Δε ξέρω αν είναι με εντολή πρωθυπουργού ή πρωτοβουλία της κ. Μενδώνη, μέχρι να απαντήσουν. Υπάρχει, λοιπόν, ένας ρουσφετολογικός διορισμός για τον οποίο κάποιος φέρει πολιτική ευθύνη. Θα όφειλε, όπως σε κάθε πολιτισμένο κράτος, η κ. Μενδώνη να πει «συγγνώμη, από ευθιξία παραιτούμαι διότι έχω πολιτική ευθύνη» και έτσι θα είχε σταματήσει και όλη η φασαρία περί της πολιτικής απόχρωσης του ζητήματος. Ή, αλλιώς, αν η κ. Μενδώνη είχε κάνει από μόνη της αυτό το ρουσφέτι με τον Λιγνάδη, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να την αποπέμψει. Έτσι θα έφευγαν οι ευθύνες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και μένει το ποινικό κομμάτι το οποίο επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη.
Γιατί δόθηκαν 15 μέρες στον κ. Λιγνάδη;
Υπάρχει κι άλλο ζήτημα όμως που πρέπει να απαντηθεί. Γιατί δόθηκαν 15 μέρες στον Λιγνάδη με ότι με αυτό μπορεί να υποθέσει κάποιος για απόκρυψη στοιχείων, έρευνα στο σπίτι του και το κινητό του; Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε και με ένα κύκλωμα, θα έχουν εξαφανιστεί στοιχεία εξ αυτής της καθυστέρησης. Άρα υπάρχουν ευθύνες και εμείς απευθύνουμε ερωτήματα. Ας απαντήσει όποιος αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει.
Γιατί η κ Μενδώνη δεν τον έθεσε σε διαθεσιμότητα; Γιατί δεν υπήρξε προσφυγή στη δικαιοσύνη;
Ξέρουμε πάντως πως η κ. Μενδώνη 15 μέρες δεν έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κ. Λιγνάδη, παρά μόνο πηγαινοερχόταν μια αμήχανη κατάσταση για το πως θα το χειριστούν το ζήτημα με το λιγότερο κόστος για την κυβέρνηση και όχι προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της διαδικασίας για το πραγματικό γεγονός. Η κ. Μενδώνη, λοιπόν, δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη για 15 μέρες και δεν έβαλε τον Λιγνάδη σε διαθεσιμότητα. Αυτά μένουν να απαντηθούν .
Η προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι ελεεινό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι εξοργιστική. Χυδαία πολιτική σκοπιμότητα
Περί αυτών λοιπόν συζητάμε. Κι όχι τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα τρολ του διαδικτύου. Η προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με ό, τι ελεεινό κυκλοφορεί έτσι ώστε να φύγει από το κάδρο ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη για τις πολιτικές τους ευθύνες και να μπει στο κάδρο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κυβερνάει, αντιλαμβάνεστε ότι είναι γελοία και εξοργιστική.
Οι χυδαιότητες Χρυσοχοϊδη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους» συμβαδίζουν με τον εκχυδαϊσμό της πολιτικής ζωής από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Από εκεί και πέρα η προσπάθεια που θα γίνει και αύριο στη Βουλή θα είναι εκείνη της ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με διάφορα τρολ του διαδικτύου. Βεβαίως τα τρολ βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης. Σας θυμίζω πρόσφατη δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους» για το όποιο δεν είδαμε σχολιασμό ή καταδικαστική ανακοίνωση από την πλευρά της ΝΔ. Επομένως οι επιλεκτικές αυτές ευαισθησίες αναγνωρίζονται από την πλευρά μας, αλλά κυρίως αναγνωρίζονται από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση νομοθέτησε και ως αντιπολίτευση θα στηρίξει όποια αλλαγή στον ποινικό κώδικα κρίνεται αναγκαία
Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς να είμαι νομικός – άρα χωρίς να μπορώ να πω ακριβώς τι και αν πρέπει στον κώδικα- λέω ότι, προφανώς θα είμαστε παρόντες όπου και αν χρειάζεται. Θέλω όμως να συμπληρώσω εδώ ότι με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο βιασμός πλέον ορίστηκε στη βάση της μη συναίνεσης και όχι μόνο στη διαπίστωση ύπαρξης βίας. Επεκτάθηκε ο χρόνος παραγραφής και συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά το θέμα της εργασιακής εξάρτησης του θύματος από το θύτη.