Γερμανός ιστορικός: Η Ελλάδα δεν έδωσε ποτέ «αναγκαστικό δάνειο» στο Γ’ Ράιχ

Γερμανός ιστορικός: Η Ελλάδα δεν έδωσε ποτέ «αναγκαστικό δάνειο» στο Γ’ Ράιχ

«Η Ελλάδα δεν έδωσε “αναγκαστικό δάνειο” στο Γ’ Ράιχ, ισχυρίζεται ο Γερμανός ιστορικός Γιούργκεν Κίλιαν, μέλος της Επιτροπής Ιστορικών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στην μελέτη του υπό τον τίτλο «Πόλεμος με έξοδα των άλλων. Το υπουργείο Οικονομικών του Ράιχ και η οικονομική κινητοποίηση της Ευρώπης για τον πόλεμο του Χίτλερ».

Η μελέτη, την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα «Die Welt», αποτελεί τον τρίτο τόμο της σειράς έρευνας της Επιτροπής Ιστορικών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία από το 2009 εξετάζει τον ρόλο του αντίστοιχου υπουργείου του Γ’ Ράιχ. Στο βιβλίο του ο Κίλιαν αναλύει πώς γινόταν η χρηματοδότηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από την γερμανική πλευρά.

Το «αναγκαστικό δάνειο» της Ελλάδας, ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Κίλιαν σε 24 σελίδες, «δεν υπήρξε ποτέ», όπως υποστηρίζει . Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στα οποία παρουσιάζονται οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της κατεχόμενης Ελλάδας και του Γ’ Ράιχ, οι Γερμανοί υπάλληλοι είχαν ως στόχο να μην επιτρέψουν να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, ασφαλώς όχι λόγω των αγαθών κινήτρων τους, αλλά επειδή θεωρούσαν ότι μόνο μία λειτουργούσα οικονομία μπορούσε να αποφέρει τους πόρους οι οποίοι ήταν απαραίτητοι για την οικονομική συντήρηση της κατοχής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μελέτη επισημαίνει ότι τα κράτη που κατακτήθηκαν από την Βέρμαχτ το διάστημα 1939-1945 αναγκάστηκαν συνολικά να πληρώσουν για την ίδια την κατοχή τους 126 δισεκατομμύρια μάρκα του Ράιχ, τα οποία θα αντιστοιχούσαν σήμερα σε πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας του Πανεπιστημίου Χούμπολτ Αλεξάντερ Νούτσεναντελ, η μελέτη του Γιούργκεν Κίλιαν είναι η πρώτη που εξετάζει πραγματικά όλη την Ευρώπη. Μόνο έτσι γίνεται δυνατή μια λογική σύγκριση, εξηγεί.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα κατά τον ίδιο είναι ότι τα κράτη υπό κατοχή ρημάχτηκαν στην ουσία από περίπου 1.200 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών του Γ΄ Ράιχ που είχαν σταλεί στις διάφορες χώρες για να κρατήσουν τον Παγκόσμιο Πόλεμο οικονομικά σε κίνηση.

Ο Κίλιαν ωστόσο αντικρούει τον ισχυρισμό ότι στο Γ’ Ράιχ είχαν έρθει τεράστια ποσά από τις κατεχόμενες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter