Γερμανική ΤΑΖ: Ισχυρό χαστούκι για τον Μητσοτάκη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Γερμανική ΤΑΖ: Ισχυρό χαστούκι για τον Μητσοτάκη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Με τίτλο «Ένα ηχηρό χαστούκι για την Αθήνα» η γερμανική εφημερίδα TAZ παρουσιάζει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Το άρθρο συνοδεύεται και από μια φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος παρουσιάζεται… ξαφνιασμένος.

Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει πως το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί την Ελλάδα και την κυβέρνησή της για αντιδημοκρατικές τάσεις» σημειώνοντας πως θα μπορούσε να έχει οικονομικές επιπτώσεις.

Στο ρεπορτάζ η Taz αναφέρεται στην οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» που κατατάσσει τα κράτη παγκοσμίως αναλόγως με τον βαθμό της διαφθοράς που υπάρχει στο καθένα εξ αυτών και «τοποθέτησε την Ελλάδα στην 59η θέση μεταξύ 180 χωρών και 24η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.»

Σημειώνει ακόμη πως στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου η σχετική λίστα των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» «κατατάσσει την Ελλάδα στην ντροπιαστική 107η θέση – τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. Προτού αναλάβει τα ηνία ο Μητσοτάκης, η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση έχοντας έτσι υποχωρήσει 42 θέσεις σε διάστημα τεσσάρων ετών».

Για πρώτη φορά μετά τη Δικτατορία

«Για πρώτη φορά από το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών το καλοκαίρι του 1974, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε επίσημα με ψήφισμά του την Ελλάδα, μέλος της ΕΕ. Στο ψήφισμα εκφράζεται η ανησυχία των ευρωβουλευτών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τα ατομικά θεμελιώδη δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να επαναφέρει το κράτος μέλος της ΕΕ στο δρόμο της διαφάνειας, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου. Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να “επανεξετάσει” την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ προς την Αθήνα», αναφέρει η TAZ.

Σημειώνει παράλληλα πως από το 2021 και μέχρι το 2027 τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ της. Για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του «αυτή η βροχή χρημάτων αποτελεί ευλογία». Τώρα όμως «το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει το κατά πόσο θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα με τον τρόπο που ασκήθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία λόγω του ελαττωματικού κράτους δικαίου».

Πέραν αυτών «μία ένδειξη για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς εάν ρίξει μια ματιά στις χθεσινές (Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου) εκδόσεις του ελληνικού Τύπου: η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης έμεινε σιωπηλή σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωκοινοβούλιο».

Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι υψηλή

«Ο κατάλογος των αδυναμιών της Ελλάδας είναι μακρύς: αυξανόμενη διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας, επανειλημμένες επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, παραβιάσεις των ατομικών θεμελιωδών δικαιωμάτων στον απόηχο ενός γιγαντιαίου σκανδάλου υποκλοπών, ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και αυξανόμενη διάβρωση του κράτους δικαίου στην εποχή Μητσοτάκη»

Διαβάστε επίσης:

Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου με αναφορά σε Ράμμο-Τουλουπάκη: Καταγγέλλει την «παρενόχληση λειτουργών που ελέγχουν την κυβέρνηση»

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το ψήφισμα «ράπισμα» του Ευρωκοινοβουλίου – Το κατέθεσε ο Κύρτσος

Έγκλημα στα Τέμπη: Νίπτει τας χείρας της η Hellenic Train για τα εκρηκτικά υγρά και αέρια

Documento Newsletter