Στο Κίεβο και στη Μόσχα θα βρεθεί την Δευτέρα και τη Τρίτη η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επιχειρώντας να αποκλιμακώσει ένταση ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας.
Η «πράσινη» Μπέρμποκ θα κληθεί να διαχειριστεί την πιο σοβαρή κρίση διεθνούς πολιτικής από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της και θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ταξίδι τόσο στο Κίεβο, όσο και στη Μόσχα.
Οι Ουκρανοί πιθανολογείται ότι θα απαιτήσουν την γερμανική διπλωματική υποστήριξη και αποστολή γερμανικού πολεμικού υλικού.
Στη Ρωσία τα πράγματα θα είναι πιο σκληρά για τη γερμανίδα υπουργό μιας και αναμένεται να συναντηθεί με τον «τσάρο» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής Σεργκέι Λαβρόφ όπου σίγουρα θα συζητήσουν ενδεχόμενα πολυμερή σχήματα αποσυμπίεσης της έντασης με τη συμμετοχή είτε της Γερμανίας είτε της Ε.Ε. αλλά και το μέλλον του εγχειρήματος του Nordstream2.
Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για αναβίωση του σχήματος της Νορμανδίας που περιλαμβάνει τους εκπροσώπους τεσσάρων κρατών (Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία), επιτρέποντας παράλληλα στους ευρωπαίους να συμμετάσχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τη συμμετοχή των οποίων οι Αμερικανοί είχαν επιδεικτικά αγνοήσει ώστε να υπενθυμίσουν ποιος είναι το «αφεντικό» σε γεωστρατηγικά θέματα.
Περιμένοντας την προβοκάτσια;
Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί κατηγορούν ευθέως την Ρωσία για την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή (14/1) εναντίον κρατικών ιστοτόπων.
Ανεβάζοντας περαιτέρω το θερμόμετρο και αφήνοντας τους αναλυτές να αναρωτιούνται εάν μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να σηματοδοτήσει μια πλήρη πολεμική σύγκρουση.
Ενόσω πληθαίνουν οι καταγγελίες τόσο από ρωσικές, όσο και από δυτικές πηγές που κάνουν λόγο για ύπαρξη επίλεκτων ομάδων που θα προχωρήσουν στην διενέργεια προβοκάτσιας ώστε να επιτευχθεί η ανάφλεξη.
Σε κάθε περίπτωση το Ουκρανικό πιστεύεται πως θα συνεχίζει να σιγοκαίει όσο λείπει η ανάγκη και τα περιθώρια επίλυσης του με ειρηνικά μέσα.