Το τριήμερο ταξίδι του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη του. Όχι λόγω της «εκτίμησης του ρόλου (της Ελλάδας) στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την παράνομη μετανάστευση». Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα επεισόδια στο κέντρο υποδοχής της Μαλακάσας κοντά στην Αθήνα, με τις απελπισμένες κραυγές «ταυτότητες, ταυτότητες» και «Γερμανία, Γερμανία» από τους πρόσφυγες που προσκολλώνται στο φράγμα, ανάγκασαν τον Σταϊνμάιερ να σταματήσει αιφνιδιαστικά την επίσκεψή του εκεί. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να δείχνουμε τόση δυστυχία!
Πάνω απ’ όλα, ο Σταϊνμάιερ θα θυμάται ότι η επίσημη Αθήνα επανέλαβε τις απαιτήσεις της για αποζημιώσεις για τα εγκλήματα της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε σχέση με το μέγεθός της, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν υπέφερε τόσο πολύ όσο η Ελλάδα από τα ναζιστικά εγκλήματα. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η χώρα καταστράφηκε ολοσχερώς και αρχαιολογικοί θησαυροί εκλάπησαν. Ο Σταϊνμάιερ, εκπροσωπώντας την επίσημη θέση του Βερολίνου, είπε με σφιγμένη έκφραση: «Όχι, δεν θα πληρώσουμε»! Από την άποψη της Αθήνας, διακυβεύονται 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το Βερολίνο δεν προσεγγίσει την Αθήνα, τα διεθνή δικαστήρια θα πρέπει να αποφασίσουν -όπως προβλέπει κοινοβουλευτικό ψήφισμα της Αθήνας τον Απρίλιο του 2019 – αν η γερμανική πλευρά επιμείνει στην αδιαλλαξία της.
Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το γεγονός ότι η FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει τώρα σε αυτό το λεπτό θέμα: «Όποιος εξακολουθεί να σκέφτεται με όρους αξιώσεων πληρωμής για ιστορική αδικία, θα πρέπει επίσης να ζήσει με ανταπαιτήσεις. Όχι, δεν πρέπει να γίνει συμψηφισμός. Αλλά και τα εγκλήματα κατά των Γερμανών παραμένουν εγκλήματα. Η εκδίωξη και η δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων, ο πόλεμος με βομβαρδισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, η κακομεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και η απώλεια του ενός τετάρτου της επικράτειας της χώρας – και αυτά δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν».
Λες και η Ελλάδα είχε εισβάλει στη Γερμανία – και όχι το αντίστροφο! Θα έπαιρνε η εφημερίδα μια τέτοια τρελή θέση του συντάκτη της από το τμήμα «Κράτος και Δίκαιο» στην περίπτωση της Ρωσίας και της εισβολής της στην Ουκρανία;
Διαβάστε επίσης: