Γερμανία: Τρένο σε lockdown για πιθανά κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ – Tι είναι και πως μεταδίδεται η ασθένεια

Γερμανία: Τρένο σε lockdown για πιθανά κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ – Tι είναι και πως μεταδίδεται η ασθένεια

Συναγερμός σήμανε στη Γερμανία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου, το βράδυ της Τετάρτης, καθώς  η αστυνομία προχώρησε στον αποκλεισμό μιας αποβάθρας του κεντρικού σταθμού, υπό τον φόβο πως οι επιβάτες του τρένου πιθανώς φέρουν τον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ.

Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν και η αστυνομία έκλεισε δύο γραμμές του σταθμού για αρκετές ώρες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με πλήρη προστατευτική στολή επιβιβάστηκαν στο τρένο ICE από τη Φρανκφούρτη, καθώς όπως μεταδίδει το Politico, δύο από τους ταξιδιώτες ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό του Μάρμπουργκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται, ένας Γερμανός φοιτητής ιατρικής (26 ετών) είχε επιβιβαστεί στο τρένο ICE για το Αμβούργο μαζί με τη φίλη του στη Φρανκφούρτη/Μάιν το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αμβούργου, το ένα από τα δύο ύποπτα θύματα του Μάρμπουργκ υπέφερε επίσης από ήπιο εμετό. «Στη συνέχεια κάλεσε την πυροσβεστική επειδή υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», δήλωσε εκπρόσωπος στην εφημερίδα Die Welt.

Ο φοιτητής είχε ταξιδέψει προηγουμένως με αεροπλάνο απευθείας από τη Ρουάντα.

Εκεί είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή, ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε από τους γιατρούς ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Μάρμπουργκ.

Ο Γερμανός φοιτητής ιατρικής και η φίλη του μεταφέρθηκαν σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf (UKE) με το ασθενοφόρο λοιμώξεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Αμβούργου. Το νοσοκομείο ειδικεύεται στις τροπικές ασθένειες. Οι αποσκευές του ζευγαριού κατασχέθηκαν επίσης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Μάρμπουργκ

Η Ταναζανία κήρυξε έξαρση της νόσου του ιού Μάρμπουργκ στα μέσα Φεβρουαρίου Υπήρξαν τουλάχιστον εννέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, επτά από τα οποία οδήγησαν σε θάνατο, και 20 πιθανές περιπτώσεις νεκρών ατόμων σε αυτό το ξέσπασμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι αρχές της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα της θανατηφόρας νόσου στη χώρα αυτή. Οι υγειονομικές αρχές ερευνούν συνολικά οκτώ κρούσματα, πέντε από τα οποία έχουν πεθάνει, και έχουν εντοπίσει συνολικά 161 επαφές που παρακολουθούνται.

Όπως γνωρίζουν πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι από το αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19, ένας ιός μπορεί να μεταδοθεί από τη μία χώρα στην άλλη και να μεταπηδήσει από ήπειρο σε ήπειρο μέσω της ανθρώπινης μετάδοσηςμ

Τι είναι η ασθένεια του ιού Μάρμπουργκ;

Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ προκαλείται από τον ιό Μάρμπουργκ, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ιό Έμπολα. Όπως και ο Έμπολα, ο ιός Μάρμπουργκ προκαλεί σοβαρό αιμορραγικό πυρετό που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα οργάνων και μπορεί να περιλαμβάνει έντονη αιμορραγία και προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Η ιογενής λοίμωξη είναι ζωονόσος, που σημαίνει ότι η προέλευση της νόσου είναι η μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο. Με προηγούμενα κρούσματα, οι νυχτερίδες φρούτων έχουν ταυτοποιηθεί ως ξενιστές του ιού Μάρμπουργκ, από τους οποίους ο ιός μεταδίδεται στη συνέχεια στους ανθρώπους.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τι κάνει την ασθένεια αυτή τόσο επικίνδυνη;

Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ είναι εξαιρετικά θανατηφόρα και είναι εξαιρετικά μεταδοτική όταν έρχεστε σε άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Με προηγούμενες επιδημίες, τα ποσοστά θνησιμότητας των κρουσμάτων κυμαίνονταν από 24% έως 88%, με μέσο ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι που προσβάλλονται από τη νόσο θα πεθάνουν από αυτήν.

Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν ξαφνικά, με τους μολυσμένους ασθενείς να εμφανίζουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κακουχία. Είναι επίσης σύνηθες να έχουν κοιλιακό πόνο και κράμπες και βαριά υδαρή διάρροια.

Η ασθένεια αυτή, όπως και ο Έμπολα, είναι αιμορραγικός πυρετός, κατά τον οποίο τα μολυσμένα άτομα αιμορραγούν από πολλαπλά στόμια. Εξωτερικά, οι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τη μύτη, τα ούλα και τα μάτια, ενώ η εσωτερική αιμορραγία εκδηλώνεται ως αίμα στον εμετό, τα ούρα και τα κόπρανα. Η σοβαρή απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σοκ και θάνατο.

Η περίοδος επώασης – η περίοδος από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων – είναι από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Τα περισσότερα συμπτώματα αρχίζουν εντός μιας εβδομάδας, ενώ ο θάνατος επέρχεται οκτώ έως εννέα ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

Πώς μεταδίδεται ο ιός Μάρμπουργκ;

Μάρμπουργκ μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής από άτομο σε άτομο. Αυτό περιλαμβάνει την επαφή με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου – όπως κλινοσκεπάσματα, ρούχα, βελόνες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός. Έχουν επίσης καταγραφεί ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το σπέρμα ενός άνδρα που έχει αναρρώσει από το Μάρμπουργκ είχε ως αποτέλεσμα τη μετάδοση στις συντρόφους του.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από το Μάρμπουργκ είναι τα άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα. Αυτό περιλαμβάνει τα μέλη της οικογένειας, τους φροντιστές και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα άτομα με υποψία ή επιβεβαίωση του ιού Μάρμπουργκ πρέπει να τίθενται σε απομόνωση. Όσοι τα φροντίζουν θα πρέπει να φορούν προστατευτικές ρόμπες, γάντια και μάσκες για να αποτρέψουν την άμεση σωματική επαφή με τον ασθενή.

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιά στην Αττική: Στη σύσκεψη με τον Μητσοτάκη αποφασίστηκαν ξανά μέτρα που δεν έχουν υλοποιήσει στο παρελθόν

Πόσο ικανοποιημένος αισθάνεται πλέον ο Μητσοτάκης; 150 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα μετά τις φωτιές στην Αττική

Πεντέλη: Με γιουχαΐσματα υποδέχτηκαν οι πυρόπληκτοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: «Πληρωμένα πιστόλια» σε επιχείρηση κατά του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά

Έλενα Ακρίτα: «Κύριε Πλεύρη πες αλεύρι μπάτσος αλέρτ, sue me»

Ο Κασσελάκης ζητάει εξηγήσεις για το βίντεο που δείχνει αστυνομικό να απειλεί πολίτες

 

Ετικέτες

Documento Newsletter