Η Γερμανία απέχει ακόμη χρόνια από την αντικατάσταση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία με δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.
Στόχος η αύξηση των αποθηκών LNG
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα έχει πάρει το μάθημά της από την υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία. Ο στόχος τώρα είναι η οικοδόμηση χωρητικότητας που θα δώσει στη Γερμανία την ευκαιρία να έχει όσο φυσικό αέριο είχε πριν από την εισβολή χωρίς να εισάγει από τη Ρωσία.
Όμως, για να γίνει αυτό μέχρι το 2026, η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταστήσει αποθηκευτικούς χώρους χωρητικότητας 56 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG, περίπου όση εισήγαγε μέσω αγωγών από τη Ρωσία το 2021, έγραψε το υπουργείο Οικονομίας απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων του Αριστερού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ. Μέχρι το 2030, η χωρητικότητα αναμένεται να ανέβει στα 76,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή περίπου το 80% της συνολικής γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2021.
Επισφαλής μείωση της εξάρτησης
Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει καταφέρει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση, εισάγοντας LNG μέσω γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών και αυξάνοντας τις προμήθειες μέσω αγωγών από τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Μέρος αυτής της προμήθειας είναι αβέβαιη αφού γίνεται λόγος για σχέδια να κλείσει το βασικό κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν το επόμενο έτος.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Αριστεράς, Κρίστιαν Λάιε, έγραψε στο Twitter ότι, σύμφωνα με την ασαφή απάντηση του υπουργείου στην ερώτηση του κόμματός του (Die Linke), η κυβέρνηση δεν αποκλείει την εισαγωγή ρωσικού LNG στο μέλλον. https://twitter.com/christian_leye/status/1616033290435317763
«Τρελές τιμές» και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική
Παράλληλα, ο Λάιε γράφει ότι «είναι λυπηρό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπόρεσε να απαντήσει αν η αυξημένη ζήτηση LNG θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών άλλων χωρών». Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, «η κυβέρνηση δεν έχει επιστρατεύσει μοντέλα που να υπολογίζουν τις επιπτώσεις που θα υποστούν άλλες χώρες από την εστίαση Γερμανίας και Ευρώπης στο φυσικό αέριο».
Μάλιστα, ο βουλευτής προχωρά σε ένα δηκτικό σχόλιο, αναρωτώμενος ρητορικά: «Έτσι μοιάζει μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στις αξίες;». Είναι φυσικό επόμενο, και έχει παρατηρηθεί ήδη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ότι αν η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να πληρώσει όσο-όσο για το αέριο, οι εταιρείες θα προτιμήσουν την αγορά της από ένα κοστοβόρο ταξίδι στην πλανητική περιφέρεια, με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυσσόμενων χωρών.
Μιλώντας στο Bloomberg ο Λάιε δήλωσε επίσης ότι: «Η αλήθεια είναι ότι δεν θα υπάρχει αρκετή ικανότητα παραγωγής LNG στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια στον κόσμο για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Έτσι, η άρρητη στρατηγική είναι ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να πληρώνει τρελές τιμές και άλλες, λιγότερο πλούσιες χώρες θα μείνουν με άδεια χέρια».
Με πληροφορίες από Bloomberg, Berliner Zeitung