Γερμανία: «Θεμελιωδώς διαφορετική» μεταναστευτική πολιτική ζητούν δήμοι και κοινότητες ενόψει της διακομματικής συνόδου

Γερμανία: «Θεμελιωδώς διαφορετική» μεταναστευτική πολιτική ζητούν δήμοι και κοινότητες ενόψει της διακομματικής συνόδου

«Θεμελιωδώς διαφορετική» μεταναστευτική πολιτική εισηγούνται οι κοινότητες της Γερμανίας ενόψει της συνόδου για την μεταναστευτική κρίση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα με την συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. «Η στροφή στο μεταναστευτικό είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη χώρα», προειδοποίησε την Δευτέρα, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θέτει ως όρο για συμφωνία την δυνατότητα απόρριψης μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.

Σε έγγραφό της το οποίο επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, η Γερμανική Περιφερειακή Ένωση ζητά σημαντικά αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα προηγούμενα σχέδια της κυβέρνησης για διευκόλυνση των απελάσεων και περικοπή των επιδομάτων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις προσφύγων.

«Κανένα κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να δέχεται πρόσφυγες σε βαθμό ο οποίος θέτει σε έντονο κίνδυνο η λειτουργικότητα των θεσμών του», αναφέρει η Ένωση στο έγγραφό της και υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «συνολικής ιδέας για θεμελιωδώς διαφορετική μεταναστευτική πολιτική», συμπεριλαμβανομένου ενός «παγώματος» εισδοχής σε εθνικό επίπεδο, ως «έσχατη λύση».

Δήμοι και κοινότητες πιέζουν επίσης για την δυνατότητα κράτησης μεταναστών οι οποίοι πρόκειται να απελαθούν και απόρριψης αιτημάτων ασύλου, εφόσον η ταυτότητα του προσώπου είναι ασαφής. Επιπλέον, εκτιμούν ότι θα πρέπει να καταστούν γενικά εφικτές οι απελάσεις προς την Συρία και να καταργηθεί το καθεστώς επικουρικής προστασίας το οποίο λαμβάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες εμφυλίου πολέμου που φθάνουν στην Γερμανία.

Υπό τέτοιο καθεστώς βρισκόταν και ο 26χρονος Σύρος ο οποίος επιτέθηκε πριν από δύο εβδομάδες με μαχαίρι εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους στο Ζόλινγκεν, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους οκτώ.

«Όποιος δεν κινδυνεύει από ατομική πολιτική δίωξη, πρέπει να λάβει προστασία σε γειτονικές χώρες με την υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στην Γερμανία», αναφέρει η Περιφερειακή Ένωση και σημειώνει ότι οι πρόσφυγες των οποίων η διαδικασία ασύλου διεκπεραιώνεται σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να φθάνουν στην Γερμανία, ενώ οι κάτοχοι προσωρινής άδειας παραμονής θα απολαμβάνουν μόνο περιορισμένα προνόμια υγειονομικής περίθαλψης.

Η σημερινή σύνοδος, υπό την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, με την συμμετοχή μεταξύ άλλων της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εκ μέρους των Πρασίνων, του Τόρστεν Φράι από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και εκπροσώπων των κρατιδίων, έχει ως στόχο την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης για την εφαρμογή μέτρων περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο αρχηγός ωστόσο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς τόνισε κατ΄επανάληψη ενόψει της συνάντησης ότι η εισροή μεταναστών πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί και προειδοποίησε ότι το κόμμα του «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό» από το αίτημα για δυνατότητα απόρριψης μεταναστών στα γερμανικά σύνορα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θεωρεί επαρκή τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, για αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής και περιορισμό των επιδομάτων προς τους πρόσφυγες. «Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στην σύνοδο, τότε δεν χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις. Υπήρξαν ήδη αρκετοί γύροι συνεδριών και ομαδικής θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μερτς.

Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν έσπευσε χθες να προετοιμάσει το έδαφος, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να διατυπώνουμε μεγάλες προσδοκίες εκ των προτέρων». «Η κυβέρνηση εξετάζει μόνο μέτρα τα οποία καλύπτονται από το Σύνταγμα», διευκρίνισε, ενώ δεν σχολίασε το ζήτημα των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών στο θέμα.

Ο αρχηγός του FDP και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, το κόμμα του οποίου υπέστη βαρύτατο πλήγμα στις κρατιδιακές εκλογές της Θουριγγίας και της Σαξονίας, με ποσοστά 0,9% και 1,1% αντίστοιχα, ζήτησε δραστικές αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική, στην οποία χρέωσε τα χαμηλά ποσοστά των κυβερνητικών κομμάτων και διευκρίνισε ότι το FDP δεν θα είχε αντίρρηση και για αλλαγές στο Σύνταγμα.

Δείτε επίσης:

Παύλος Πολάκης: Επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η επιστολή στον Τασούλα

Πώς να μην βρεθείτε… μπλεγμένοι στην Ευρωβουλή – 5+1 «συμβουλές» από το Politico

Αγρότες στη Θεσσαλία: «Επικοινωνιακή εμφάνιση Μητσοτάκη – Πλημμυροπαθείς ήταν στα 200 μέτρα γιατί είχε βάλει τα ΜΑΤ» (Video)

Φιμώνουν υγειονομικούς με πιστοποιητικό εχεμύθειας – Καταγγελία-αποκάλυψη για την 7η ΥΠΕ

Καρδίτσα: Το θρίλερ της εξαφάνισης του 28χρονου και η σκιά για «γαλάζια» παρέμβαση

Υπέρ της μομφής η συντριπτική πλειοψηφία των 87 – «Αν διαγραφεί ο Σπίρτζης, μετά θα είμαστε όλοι υποψήφιοι για διαγραφή»

Documento Newsletter