Από τις 12 Φεβρουαρίου, η Γερμανία μπαίνει σε εκλογική τροχιά με τελευταία και πιο κρίσιμη ημερομηνία τις εθνικές εκλογές στα μέσα του Σεπτέμβρη.
Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ εκλέγεται στις 12 Φεβρουαρίου νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι υποστηρίζεται τόσο από το Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) όσο και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Αυτή είναι όμως η πρώτη και πιο ανώδυνη εκλογή για το 2017. Έπονται τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις:
Η πρώτη στο μικρό κρατίδιο του Σάαρλαντ στα γαλλογερμανικά σύνορα,
η δεύτερη στο βορειότερο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλστάιν, στα γερμανοδανέζικα σύνορα,
η τρίτη -και σημαντικότερη σε τοπικό επίπεδο– στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας,
και βέβαια οι εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο.
Πρώτο ψηφίζει στις 26 Μαρτίου το Σάαρλαντ. Το αποτέλεσμα υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε μεγάλη σημασία. Δεδομένου όμως ότι η νυν χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αν και προηγείται των σοσιαλδημοκρατών (με τους οποίους και συγκυβερνά) με 10 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να μην παραμείνει πρωθυπουργός, αφού το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τέτοιο που θα καθιστά εφικτό έναν κόκκινο-κόκκινο-πράσινο συνασπισμό.
Στις 7 Μαΐου γίνονται εκλογές στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, όπου το αποτέλεσμα ίσως να είναι αμφίρροπο, όπως πιστεύει και ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρωθυπουργός Τόστεν Άλμπιγκ, ο οποίος συγκυβερνά με τους Πράσινους και το τοπικό μειονοτικό κόμμα των Δανών (SSW).
Τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά στις 14 Μαΐου με τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το οποίο με 17,9 εκατ. κατοίκους είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Οι επονομαζόμενες και «μικρές εθνικές εκλογές», οι οποίες διεξάγονται 4 μήνες πριν από τις εθνικές (Σεπτέμβριος) αποτελούν ένα είδος βαρομέτρου γι’ αυτές, αφού συνήθως προοιωνίζονται το αποτέλεσμά τους.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου γίνονται, τέλος, οι εθνικές εκλογές. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γεραμανία (ΑfD), το οποίο στην τελευταία δημοσκόπηση της dimap για λογαριασμό του ΑRD φτάνει, σε πανεθνικό επίπεδο, στο 15% (+2% σε σχέση με την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου 2016), θα εισέλθει πανηγυρικά στην Μπούντεστακ, αλλά αβέβαιο παραμένει αν θα τα καταφέρει και το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), δεδομένου ότι η ίδια δημοσκόπηση του δίνει μόνον 5%, δηλαδή το οριακό ποσοστό για να μπει στο Κοινοβούλιο. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα εκπροσωπούνται για πρώτη φορά 7 κόμματα στην Μπούντεστακ και αυτό θα ανακατέψει πολύ την τράπουλα των μετεκλογικών συνδυασμών για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.