Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και οι συντηρητικοί διατηρούν την εξουσία σε δύο σημαντικές περιοχές. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδερφό της κόμμα Χριστιανοκοινωνική ένωση (CSU) ήρθαν πρώτα σε Έσση και σε Βαυαρία αντίστοιχα. Αλλά αυτές οι εκλογές την Κυριακή σημαδεύτηκαν από τον θρίαμβο των ακροδεξιών λαϊκιστών. Στην Έσση, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έλαβε18,4%, ποσοστό ρεκόρ ενώ στη Βαυαρία έλαβε το 15,3% της προτίμησης των ψηφοφόρων στην Έσση. Στο κρατίδιο της Βαυαρίας ενισχύθηκαν και οι δεξιοί Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (Freie Wähler – FW), παρά το σκάνδαλο με το αντισημιτικό φυλλάδιο του επικεφαλής τους, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ.
Μπροστά από τα κόμματα του «φαναριού»
Έρχεται στη δεύτερη θέση πολύ μπροστά από τα τρία κόμματα που αποτελούν τον συνασπισμό «φανάρι» που κυβερνά τη Γερμανία: τους Σοσιαλδημοκράτες (15,1%), τους Πράσινους (14,8%) και το FDP (5%), οι οποίοι κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Το AfD, το οποίο σημειώνει τα καλύτερα ποσοστά του στα κρατίδια (Länder) της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας εδώ και αρκετό καιρό, επιβεβαιώνει την άνοδό του και στα δυτικά, με τη δεύτερη θέση στην Έσση. Με κύρια σημεία αιχμής στην ατζέντα του τη μετανάστευση, το οικονομικό μέλλον της Γερμανίας, την εσωτερική ασφάλεια, το AfD θα συγκέντρωνε το 20% των ψήφων αν γίνονταν εθνικές εκλογές σήμερα, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το 2021, όταν ήταν στο 10,5%.
Η άνοδος των Ελευθέρων Ψηφοφόρων
Στη Βαυαρία είναι πιο ορατή η στροφή προς την άκρα δεξιά. Με 37% το CSU παραμένει το ισχυρότερο κόμμα, αν και έχει υποχωρήσει ελαφρώς σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2018, καταγράφοντας έτσι το χαμηλότερο ποσοστό από το 1950. Οι μέρες που κυβερνούσε με απόλυτη πλειοψηφία έχουν φαίνεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ χρειάζεται τη συνεργασία των FW για να κυβερνήσουν.
Ο Μάρκους Ζέντερ, μπορεί να ανανεώσει τη συμμαχία του με τους FW, ενώ στήριξε τον μικρό κυβερνητικό εταίρο του όταν το καλοκαίρι, η Süddeutsche Zeitung, η μεγαλύτερη εφημερίδα στο Μόναχο, αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής των FW, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, είχε γράψει και διανείμει αντισημιτικά φυλλάδια στο σχολείο, όταν ήταν 17 ετών.
Αποδοκιμασία για Σολτς, απομάκρυνση από Μερτς
Αυτές οι δύο εκλογές αποτελούν επίσης σημάδι αποδοκιμασίας για το SPD, το κόμμα του καγκελαρίου Σολτς. Στη Βαυαρία, οι εντελώς περιθωριοποιημένοι Σοσιαλδημοκράτες σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών (8,4%) και ήρθαν στην πέμπτη θέση, μετά τους Πράσινους και πριν από τους Φιλελεύθερους που δεν ξεπέρασαν ούτε το όριο του 5% που απαιτείται για να μπουν στη Βουλή. Το κακό αποτέλεσμα της υποψηφίου του SPD στην Έσση είναι ακόμη ανησυχητικό αφού η Νάνσι Φέζερ είναι η ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών. Ο Όλαφ Σολτς ήρθε προσωπικά για να τη στηρίξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Για τον καγκελάριο, αυτές οι εκλογές στα μισά της θητείας του είναι μια σοβαρή προειδοποίηση για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Παράλληλα, στην Έσση, η νίκη του απερχόμενου Χριστιανοδημοκράτη προέδρου Μπόρις Ράιν δεν αποτελεί έκπληξη. Σε αντίθεση με τον Φρίντριχ Μερτς, τον ηγέτη του CDU σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο Μπόρις Ράιν επέλεξε μια μετριοπαθή πολιτική γραμμή, ιδίως στο πολύ ευαίσθητο ζήτημα των μεταναστών. Πολλοί δήμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι είναι ανίκανοι να υποδεχθούν περισσότερους. Ο Φρίντριχ Μερτς ήθελε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που ενδεχομένως να επέλεγαν την ακροδεξιά επισημαίνοντάς τους ότι η δυσκολία να κλείσουν ραντεβού με τον οδοντίατρο οφείλεται στο ότι οι μετανάστες έφτιαχναν τα δόντια τους…