Μετά από την έντονη φημολογία που κυκλοφόρησε στο γερμανικό Τύπο από την Παρασκευή και την πίεση της αντιπολίτευσης, η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε την παραίτησή της το πρωί της Δευτέρας. Η κίνηση έρχεται να ταράξει τα ήδη τρικυμιώδη νερά στα οποία πλέει η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς, ειδικά σε σχέση με τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να θεωρηθούν άσχετα γεγονότα ως προς την παραίτηση τόσο η πίεση της Πολωνίας όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου για αποστολή αρμάτων στο Κίεβο.
Τα γερμανικά Μέσα αναφέρουν ότι η υπουργός είχε ήδη εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσει από τη θέση της μετά το αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον πόλεμο στη Ουκρανία, που ανάρτησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων της. Το μήνυμα πνιγόταν από τον ήχο των βεγγαλικών, πράγμα που έκανε αλγεινή εντύπωση αφού θεωρήθηκε άτοπη η συνολική εικόνα της. Σε έρευνα γνώμης που διεξήχθη μετά το μήνυμα, σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων επιθυμούσαν την απομάκρυνσή της.
Πίεση για άρματα
Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία δέχεται κριτική για την επαμφοτερίζουσα στάση της απέναντι στους δυτικούς συμμάχους της. Η γερμανική οικονομία, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ήθελε να κερδίσει χρόνο μέχρι να βρει μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της. Έτσι, παρά τις παραινέσεις μέσα από τον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό –κυρίως από τους… πρώην φιλειρηνικούς Πράσινους- ο Σολτς δεν έδωσε στην Ουκρανία παρά μερικά κράνη κι οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ τα άρματα μάχης δεν αναμένεται να φτάσουν στο Κίεβο νωρίτερα από το 2024, αν θα υπάρχει μέχρι τότε πόλεμος.
Η Πολωνία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ενώ αυτή την εβδομάδα παρόμοια πρόθεση εξέφρασε και το Λονδίνο, αυξάνοντας την πίεση στο Σολτς.
Αποτυχία
Η Κριστίνε Λάμπρεχτ παρά τις γκάφες της, είχε την δηλωμένη στήριξη του Σολτς. Πριν αναλάβει το Δεκέμβριο του 2021 το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα, είχε πάρει την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική πριν από τις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας. Επί τις μέρες της, πάρθηκε η απόφαση να ενισχυθεί για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο η πολεμική μηχανή της χώρας με 100 δις ευρώ, όμως η σχεδόν παλαίμαχος πολιτικός δεν μπόρεσε παρά ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της να δώσει το πράσινο φως για το πρώτο project. Οι αλλεπάλληλες γκάφες, όπως πχ η είδηση ότι ο γιος της χρησιμοποίησε στρατιωτικό ελικόπτερο για την μετακίνησή του, αφαίρεσε την όποια εμπιστοσύνη της είχαν δείξει από την Bundeswehr, η οποία εξ αρχής δεν την έβλεπε με καλό μάτι. Ακόμα και στο Σοσιαλιστικό κόμμα απορούσαν πώς μια έμπειρη πολιτικός, με πορεία 25 ετών στην ομοσπονδιακή σκηνή, να κάνει τόσα και απανωτά λάθη.