Ο νικητής των Γερμανικών εκλογών παρομοιάζει την κυβέρνηση Τραμπ με τη Ρωσία του Πούτιν, ενώ προσφέρεται να οδηγήσει την Ευρώπη σε νέα κατεύθυνση.
Ο Φρίντριχ Μερτς δεν περίμενε καν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία προτού εκδώσει μια καθοριστική ετυμηγορία για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παραπέμποντας την 80ετή συμμαχία της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία, είχε δηλώσει ο Μερτς, ενώ βρισκόταν σε τροχιά να γίνει ο νέος ηγέτης της Γερμανίας. Η ήπειρος, είχε προειδοποιήσει, πρέπει επειγόντως να ενισχύσει την άμυνά της και ενδεχομένως να βρει ακόμη και αντικαταστάτη του ΝΑΤΟ – εντός μηνών.
Τα σχόλια του Μερτς σηματοδοτούν μια ιστορική καμπή: Αποκαλύπτουν πόσο βαθιά έχει κλονίσει ο Τραμπ τα πολιτικά θεμέλια της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται από τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας από το 1945.
Εάν ακολουθήσει τη ρητορική του μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες, ο Μερτς θα κατευθύνει την Ευρώπη προς μια ριζικά νέα κατεύθυνση σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ουκρανίας και της ευρύτερης περιοχής.
Διαβάστε επίσης: Ουάσιγκτον: Στον Λευκό Οίκο σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν με «προτάσεις δράσεις» κατά της Ρωσίας
«Η απόλυτη προτεραιότητά μου θα είναι να ενισχύσω την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό, ώστε, βήμα προς βήμα, να μπορέσουμε πραγματικά να επιτύχουμε την ανεξαρτησία μας από τις ΗΠΑ», είχε δηλώσει ο νικητής των εκλογών στη Γερμανία και νέος καγελάριος. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να πω κάτι τέτοιο σε τηλεοπτική εκπομπή. Αλλά μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί, τουλάχιστον αυτό το τμήμα των Αμερικανών, αυτή η κυβέρνηση, αδιαφορούν σε μεγάλο βαθμό για την τύχη της Ευρώπης».
Ο Μετς, ένας πιστός «ατλαντιστής» που έχει περάσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ως δικηγόρος δουλεύοντας και με αμερικανικές εταιρείες, δεν σταμάτησε εκεί. Αργότερα φέτος θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ – αλλά πρότεινε ότι η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να επινοήσει μια νέα αμυντική δομή για να το αντικαταστήσει.
«Είμαι πολύ περίεργος να δω πώς οδεύουμε προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου», δήλωσε. «Αν θα εξακολουθούμε να μιλάμε για το ΝΑΤΟ με την τρέχουσα μορφή του ή αν θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα πολύ πιο γρήγορα».
Ευρώπη, μόνη της
Τέτοιες δηλώσεις πριν τη νίκη του από τον πιθανό επόμενο ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης είναι ισχυρότερες από αυτές που έχει κάνει οποιοσδήποτε αρχηγός κυβέρνησης ως απάντηση στη 10ήμερη επίθεση του Αμερικανού προέδρου κατά της Ευρώπης και της Ουκρανίας.
Την Παρασκευή, ο Μερτς πρότεινε ότι ήρθε η ώρα να διερευνηθεί η πυρηνική συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας (και άλλων) για να αντικατασταθεί η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα που εγγυάται την ευρωπαϊκή ασφάλεια από τη ρωσική επίθεση. Οι εικασίες του δεν ήταν άσκοπες.
Η συντηρητική συμμαχία του Μερτς θα πρέπει να δημιουργήσει συνασπισμό με τουλάχιστον ένα κεντροαριστερό κόμμα τις επόμενες εβδομάδες.
Όμως έχει ήδη αποφασίσει σαφώς ότι πρέπει να φορέσειι τον μανδύα της ευρωπαϊκής ηγεσίας, τον οποίο η Γερμανία δεν μπόρεσε να κάνει τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της προεκλογικής εκστρατείας και της πολιτικής κρίσης που προηγήθηκε.
Η Ευρώπη έχει επίσης υποφέρει από την αποδυνάμωση της ηγεσίας στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παλεύει να διατηρήσει οποιαδήποτε μορφή κυβέρνησης μετά την αποτυχία του προεκλογικού του σχεδίου για πρόωρες εκλογές πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ χρησιμοποίησε τον πρώτο μήνα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο για να καταστρέψει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής που χρονολογούνται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε μια σειρά εξαιρετικά επικριτικών παρεμβάσεων, ο Τραμπ και η ομάδα του χαρακτήρισαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα», άνοιξαν μονομερώς άνευ όρων «ειρηνευτικές» συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και έδωσαν στην περιοχή την προειδοποίηση ότι τα αμερικανικά στρατεύματα ενδέχεται να μην παραμείνουν στην Ευρώπη για πολύ ακόμη.
Μια άλλη Ρωσία
Ο Μερτς έφτασε μάλιστα στο σημείο να παρομοιάσει την πρόσφατη τακτική της κυβέρνησης Τραμπ με εκείνη της Ρωσίας. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον σύμβουλό του δισεκατομμυριούχο, Έλον Μασκ, επειδή υποστήριξε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις γερμανικές εκλογές
«Δεν έχω απολύτως καμία αυταπάτη για το τι δημιουργείται στην Αμερική», δήλωσε ο Μερτς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης το βράδυ της Κυριακής. «Αρκεί να δείτε τις πρόσφατες παρεμβάσεις στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία του Ίλον Μασκ – αυτό είναι ένα μοναδικό γεγονός-. Οι παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον δεν ήταν λιγότερο δραματικές και δραστικές και τελικά εξωφρενικές από τις παρεμβάσεις που έχουμε δει από τη Μόσχα. Βρισκόμαστε υπό τέτοια μαζική πίεση από δύο πλευρές που η απόλυτη προτεραιότητά μου τώρα είναι πραγματικά να δημιουργήσουμε ενότητα στην Ευρώπη».
Ο Μερτς δήλωσε ότι έχει κάποια «τελευταία» ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν θα αποκόψουν εντελώς την Ουκρανία από τις όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αν και δεν ακούστηκε αισιόδοξος. «Δεν είμαι σίγουρος ποια θα είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτόν τον πόλεμο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η εντύπωσή μου τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η Ρωσία και η Αμερική έρχονται κοντά εδώ, πάνω από τα κεφάλια της Ουκρανίας και επομένως και πάνω από τα κεφάλια της Ευρώπης», είπε.
Το πρώτο του καθήκον θα είναι να συγκροτήσει έναν σταθερό κυβερνητικό συνασπισμό, γρήγορα. «Όλοι κοιτάζουν τώρα τη Γερμανία. Πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι Γερμανοί να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από αυτό το περίπλοκο εκλογικό αποτέλεσμα; Και αυτή είναι πραγματικά η πρώτη μου προτεραιότητα εδώ».
Νωρίτερα, ο Τραμπ φάνηκε να προσφέρει κάτι σαν άνοιγμα στον Μερτς, με έναν χαρακτηριστικά περίεργο τρόπο. Ο πρόεδρος συνεχάρη τους νικητές των εκλογών, χωρίς να κατονομάσει τον Μερτς, και υποστήριξε επίσης ότι η νίκη των συντηρητικών ήταν μέρος της δικής του επιτυχίας, κατά κάποιο τρόπο.
Φαίνεται όμως ότι ο επόμενος ηγέτης της Γερμανίας έχει πάρει την απόφασή του για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ανεξάρτητα από αυτό.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Μασσαλία: Αναφορές για έκρηξη κοντά στο ρωσικό προξενείο – Οι πρώτες πληροφορίες
Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητά περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία
Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για συνασπισμό CDU/CSU- SPD – Η επόμενη ημέρα στη Bundestag