Γερμανία: «Μικρή ανάσα για Σολτς, τελεσίγραφο από Βόιντκε» – Το παρασκήνιο του εκλογικού θρίλερ στο Βρανδεμβούργο

Γερμανία: «Μικρή ανάσα για Σολτς, τελεσίγραφο από Βόιντκε» – Το παρασκήνιο του εκλογικού θρίλερ στο Βρανδεμβούργο

Ανάλυση για το αποτέλεσμα των εκλογών του Βρανδεμβούργου έκανε το Politico. «Ο ταλαιπωρημένος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε “μια σφαίρα” την Κυριακή, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες του (SPD) συγκράτησαν την ακροδεξιά σε περιφερειακές εκλογές-κλειδί στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου».

«Απέφυγε τη σφαίρα ο Σολτς»

«Η νίκη αυτή δίνει στον Σολτς, ο οποίος πασχίζει να συγκρατήσει τον κατακερματισμένο τρικομματικό συνασπισμό του, μια ανάσα – τουλάχιστον προς το παρόν. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και του ζητήθηκε ακόμη και να μην κάνει προεκλογική εκστρατεία στο Βραδεμβούργο καθώς είναι αντιδημοφιλής. 

Το SPD έλαβε μια απροσδόκητη ώθηση μετά την υποστήριξη του Βόιντκε από τον πρωθυπουργό της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ του CDU, λέγοντας στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους ότι θα ήταν πιο λογικό να στηρίξουν το SPD και να μπλοκάρουν το AfD παρά να στηρίξουν το CDU. Η ανορθόδοξη κίνηση του Κρέτσμερ, δημοφιλούς προσώπου στην ανατολική Γερμανία, φαίνεται ότι βοήθησε το SPD.

Η νίκη του SPD προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών, το 37% των οποίων υποστήριξε το κόμμα, σύμφωνα με τα exit polls. Το AfD ηγήθηκε στους ψηφοφόρους ηλικίας 30 έως 59 ετών, υπογραμμίζοντας τη διείσδυση που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στο εκλογικό σώμα», σημειώνει το Politico.

Ο ρόλος του Βόιντκε και το τελεσίγραφο

«Το SPD έλαβε ισχυρή ώθηση από τη δημοφιλία του ηγέτη του στο Βρανδεμβούργο, Ντίτμαρ Βόιντκε. Για τον ίδιο έχει εκφραστεί θετικά ποσοστό που ξεπερνά το 60% των ψηφοφόρων. Πρόκειται για τον άνθρωπο που δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν το SPD δεν κερδίσει τις εκλογές.

«Πετύχαμε μια ιστορική νίκη που ήρθε από τη βάση», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής εμφανώς ανακουφισμένος ο Βόιντκε. Σημειώνεται ότι το κόμμα του βρισκόταν αρκετές μονάδες πίσω από το AfD στις δημοσκοπήσεις του Αυγούστου».

«Παγωμάρα» αλλά… αισιοδοξία από το AfD

«Οι ηγέτες του AfD κατηγόρησαν τα MME για τη δεύτερη θέση μιλώντας για στρεβλή κάλυψη από τα ισχυρά ΜΜΕ της Γερμανίας. Ακόμα κι έτσι, ο Χανς Κρίστοφ Μπερντ, ο υποψήφιος του AfD στο Βρανδεμβούργο, προέβλεψε ότι είναι θέμα χρόνου να αναλάβει το κόμμα την εξουσία.

«Το μέλλον της Γερμανίας είναι μπλε», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναφερόμενος στο κομματικό χρώμα του AfD. «Το μέτωπο για τη Γερμανία στέκεται».

Διαβάστε επίσης

€455.000.000 σε ημέτερους σχολάρχες του Μητσοτάκη – Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»

Πρώτο χτύπημα από την εσωκομματική αντιπολίτευση – Αφετηρία αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής

Γερμανία: Το SPD πρώτο στο Βρανδεμβούργο – «Το κόμμα του Σολτς νίκησε, ο καγκελάριος έχασε»

Super League: Η βαθμολογία μετά την 5η αγωνιστική – Οι κερδισμένοι και τα ντέρμπι που έρχονται (Videos)

Καιρός: Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές από το μεσημέρι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter